Børnerådet

Puk Elgård stopper som forkvinde for Børnerådet

Del

Da jeg i foråret blev udpeget som forkvinde for Børnerådet, landede jeg et drømmejob. I den tid, jeg har arbejdet som forkvinde, har jeg lært utrolig meget. Jeg har mødt et kompetent sekretariat i Billund, og jeg har rundt i landet truffet dedikerede og dygtige fagpersoner, der har viet deres liv til at arbejde for børn og unge.

Jeg har besøgt sikrede institutioner, krisecentre, foreninger, læringsforløb for anbragte børn, været på Ungdommens Folkemøde og i det hele taget talt med børn og unge om deres rettigheder og deres liv i systemet. Børnene har delt deres historier med mig. Det har været en ære, og det er oplevelser, jeg aldrig nogensinde vil glemme.

Børnerådet skal sikre børns rettigheder, være rådgiver for regering og Folketing og monitorere og vurdere, om Danmark lever op til FN's Børnekonvention i lovgivning og praksis. Opgaven er stor, og der er stadig lang vej, før børns rettigheder er realiseret, som Danmark har forpligtet sig på.

Jeg må konstatere, at de rammer og betingelser, Børnerådet har til at opfylde sit formål, langt fra slår til. Hverken de ti timer, mit arbejde som forkvinde er normeret til, eller sekretariatets begrænsede ressourcer.

Personligt kommer jeg for langt væk fra virkeligheden og mødet med børnene, når de få timer, jeg har til rådighed, også skal bruges til at holde møder med politikere og fagfolk, give interviews, deltage i konferencer, læse fagliglitteratur, følge den politiske debat og lede et råd på 8 medlemmer.  For mig at se burde forkvindeposten normeres til en fuldtidsstilling. Derfor må jeg efter lange overvejelser erkende, at jeg er nødt til at fratræde min stilling før tid.

Samtidig vil jeg opfordre en ny regering til for alvor at prioritere og understøtte Børnerådets virke og arbejdet med børns rettigheder i Danmark.

Min tid som forkvinde for Børnerådet har gjort indtryk på mig, og jeg vil fortsat have fokus på børne- og ungeområdet. Men jeg må finde en anden måde at arbejde med problematikkerne på.

Jeg vælger at fratræde nu, så en ny regering kan få mulighed for at udpege en ny formand. Sammen med min opsigelse har jeg sendt et brev til en kommende minister med mine overvejelser, erfaringer og anbefalinger til, hvordan Børnerådets arbejde kan styrkes.

Puk Elgård

Puk Elgård til kommende regering: Al dansk lov bør leve op til FN's Børnekonvention: https://www.altinget.dk/boern/artikel/puk-elgaard-en-ny-regering-skal-goere-boernekonventionen-til-lov

Information om Børnerådet

Børnerådet
Børnerådet
Hovedgaden 12, 1D-E
7190 Billund

3378 3300http://www.boerneraadet.dk/

Om Børnerådet:

Børnerådet er et statsligt råd, der skal sikre børns og unges rettigheder i Danmark. Det er vores opgave at tale børns sag og sætte aktuelle spørgsmål om børn og unges liv til debat. Samtidig har vi en rådgivende funktion over for bl.a. Folketinget, myndigheder og centrale aktører på børne- og ungeområdet. Børnerådet er politisk og økonomisk uafhængigt.

Følg pressemeddelelser fra Børnerådet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Børnerådet

Børnehavebørn: Voksne skal være nærværende – ikke kun i nærheden22.5.2019 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Børnerådets nye undersøgelse blandt 1278 børnehavebørn bringer børnenes egne stemmer ind i debatten om dagtilbud. Undersøgelsen viser, at de fleste børn er glade for at gå i børnehave, og de sætter pris på voksne, der lytter, viser interesse, leger og laver ting med dem. Men børnene oplever samtidig, at de voksne mest laver noget, hvor de ikke er direkte sammen med børnene.