Prøvehus skal bane vej for mere genbrug i nedrivningssager
I Horbelev på Falster ligger et særligt hus. Huset har Guldborgsund Kommune købt til nedrivning, ligesom det sker med mange huse om året. Men huset skal ikke nedrives, som kommunen typisk gør.
Huset her skal nemlig bane vej for en mere bæredygtig udnyttelse af byggematerialer i forbindelse med kommunens nedrivningssager.
Med prøvehuset øver kommunen sig på det, der i fagtermer hedder selektiv nedrivning. Selektiv nedrivning omtales også som cirkulær eller nænsom nedrivning. Med selektiv nedrivning nedtages bygningen på en sådan måde, at materialerne kan sorteres korrekt og efterfølgende anvendes bedst muligt.
Derfor er de store nedrivningsmaskiner skiftet ud med sirlig menneskelig håndtering af de enkelte mursten, da nogle af murstenene i første omgang er sendt videre til laboratorietests.
Det skal give svar på, hvor stor levetid stenene har tilbage, og dermed hvordan de bedst genbruges.
- Vi har en politisk ambition om at være en CO2-neutral kommune senest i 2050. Her er genbrug af byggematerialer bestemt noget af det, som vi skal udforske og blive endnu bedre til. Så det er rigtigt spændende at følge prøvehuset i Horbelev, siger formand for Teknik, Klima og Miljøudvalget Annemette S. Johnsen.
Der er da også god grund til at kigge på genbrug af byggematerialer, når man ser på klimabelastningen. En analyse (1) viser, at hvis en mursten genbruges i lokalområdet udleder det op til 3 kg CO2 pr. kvadratmeter mursten. Ved nye røde mursten er tallet oppe på mellem 15 – 38 kg CO2 pr. kvadratmeter.
De første mursten fra huset i Horbelev har allerede været til laboratorietest, og de test viser, at helt op imod 90 procent af de testede mursten kan genbruges 1-1, altså som mursten i et nyt byggeri, mens de sidste 10 procent kan knuses og genbruges til for eksempel vejfyld.
Murstenene er sirligt taget ud af både syd- og nordgavl, så man tester mursten, der har været udsat for forskellige vejrmæssige forhold.
- Det er rigtigt spændende resultater, vi får ind, gennem vores samarbejde med Green Care Nordic, som både nedtager byggematerialer og tester dem for os. Det er gode nyheder, at vi kan bruge så stor en andel igen. Murstenene kan ikke nødvendigvis alle sammen bruges i et stort nybyggeri, men så kan de indgå i byggerier med en kortere levetid, siger Agnes Denberg, der arbejder i kommunens Bolig & Byggesag-afdeling.
- Det der kan bruges 1 til 1 giver den mindste klimabelastning, så vi håber, at mest muligt kan genbruges på den måde. Så vores lille testhus er vigtigt for, at vi i fremtiden kan tage de bedste beslutninger, når vi står med byggematerialer fra vores mange nedrivningshuse, afslutter hun.
Det er ikke kun murstenene i huset, kommunen skal blive klogere på. Også husets tegltag skal igennem laboratorietests.
Det er ambitionen at Guldborgsund Kommune i fremtiden selv vil genbruge byggematerialerne fra nedrivningshusene i eget regi for at holde CO2-belastningen på transport så langt nede som muligt.
(1): tal fra Gamle Mursten, Svendborg brugt i variantanalyse gennemført af Søren Jensen i 2022.
Fakta:
Guldborgsund Kommune har i en årrække opkøbt og nedrevet skæmmende boliger for at styrke lokalområderne gennem en attraktiv fremtoning.
Alene de seneste tre år har Guldborgsund Kommune revet 125 ejendomme ned. Nedrivningerne sker med støtte fra den statslige pulje fra landsbyfornyelse, som dækker 60 procent af udgifterne til opkøb og nedrivning.
Der indgås foruden opkøb af ejendomme også frivillige nedrivningsaftaler, hvor ejer får støtte til nedrivning og efterfølgende beholder grunden.
Kontakter
Annemette S. JohnsenFormand for Teknik, Klima og Miljøudvalget
Tlf:2518 1863byasj@guldborgsund.dkAgnes DenbergSpecialistBolig & Byggesag
Tlf:25 18 04 14agde@guldborgsund.dkBilleder
Information om Guldborgsund Kommune
Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Ny lokalplan for Marielyst giver mulighed for nye aktiviteter og forenkler regler for erhvervsdrivende27.11.2024 05:01:00 CET | Pressemeddelelse
Et forslag til en ny og samlende lokalplan for Marielyst Strandvej er netop blevet godkendt af Teknik, Klima og Miljøudvalget. Planen indeholder retningslinjer for skilte, facader og byggeri og vil være i offentlig høring fra januar til marts 2025.
Guldborgsund Kommune afsætter penge til flere hænder i dagtilbuddene21.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børn og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune har besluttet, at der skal bruges 2,2 millioner kroner på øget vikardækning og 2 millioner kroner på flere medarbejdere i dagtilbuddene. Formålet er at styrke kvaliteten af dagtilbuddene, så både børn og medarbejdere får bedre forhold i hverdagen.
Guldborgsund Kommune får 10,6 mio. kr. til udvikling af turismen i Sydfalster og Gedser20.11.2024 08:45:49 CET | Pressemeddelelse
Guldborgsund Kommune har modtaget støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til et nyt, ambitiøst projekt, der skal styrke turismen og skabe vækst i Destination Sydfalster med særligt fokus på Gedser.
Ansøgere modtager støtte til lokale projekter20.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Guldborgsund Kommune støtter en række lokale arrangementer og aktiviteter, der skal skabe fællesskab og gode oplevelser for borgere i alle aldre. Midlerne kommer fra FOKUS-puljen, som har til formål at understøtte aktiviteter og projekter til gavn for fællesskabet og som kan sætte lokale potentialer i spil.
Borgmester Simon Hansen holder åbent kontor for borgerne i Horbelev og omegn12.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mandag den 25. november kan borgerne i Horbelev og omegn stille borgmester Simon Hansen alle de spørgsmål, de vil, når der er åbent kontor i Café NØF på Kulturgården.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum