Projekter i Assens, Aarhus og Slagelse får betinget ja til at skabe bedre forhold for natur og landbrug
Tre projekter på Fyn, Sjælland og i Jylland er kommet et skridt tættere på realisering. Landbrugsstyrelsen har givet de tre projekter et betinget samtykke til multifunktionel jordfordeling, hvor målet er at sikre rent drikkevand, forbedre miljøet og skabe mere plads til natur og friluftsliv, samtidig med at landbruget også får en gevinst.
Landbrugsstyrelsen har givet betinget samtykke til multifunktionel jordfordeling til tre projekter, som blandt andet ønsker atsikre rent drikkevand, forbedre miljø og natur, og samtidig være med til at udvikle det lokale landbrug. enholdsvis Århus Ådal, Holmehave ved Assens og Nordskoven ved Slagelse. Gennem frivillige aftaler med lodsejerne i deres område ønsker Aarhus og Assens Kommuner samt Naturstyrelsen Storstrøm og Slagelse Kommune blandt andet at forvandle landbrugsjord til ny skov og natur til gavn for miljø og klima.
Metoden hedder multifunktionel jordfordeling, og den sker med Landbrugsstyrelsens jordfordelingsplanlæggere i en vigtig rolle. De lægger puslespillet i samspil med de landmænd, der lægger jord til projekterne, og sørger blandt andet for, at landmændene tilbydes nye marker, der ligger tæt på deres gårde og har en høj dyrkningsværdi, som erstatning for de marker, de afstår.
- De tre projekter, som vi nu giver betinget samtykke, er alle gode eksempler på, at multifunktionel jordfordeling handler om at skabe mere plads til natur og friluftsliv samtidig med, at landbruget får bedre adgang til den jord, som passer til landmandens udviklingsønsker. Vi er stadig ved at tage de første skridt på en lang rejse, hvor vi i dialog med lodsejere og lokalbefolkningen arbejder for at skabe varige ændringer af vores landskaber, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Frank Kargo.
De tre nye projekter føjer sig til tre andre projekter, som fik samtykke i første runde af ordningen multifunktionel jordfordeling og blev sat i gang i efteråret. Disse tre projekter har blandt andet som mål at skabe ny skov ved Svendborg og genoprette naturområder i Margrethe Kog Nord i Vadehavet og Nørreådalen i Viborg Kommune.
2.000 hektar jord kan skifte hænder
De tre projekter forventer at skulle jordfordele omkring 750 hektar i området Holmehave ved Assens, ca. 300 hektar ved Nordskoven ved Slagelse og ca. 1000 hektar i Århus Ådal. I alt betyder det, at over 2.000 hektar kan komme i spil i jordfordelingen.
- Nu tager vores jordfordelingsplanlæggere kontakt til projektejerne og går i dialog med de mange lodsejere, der bliver inviteret til at deltage. Det er et rigtig stort puslespil, de skal lægge. Hvis de tre nye projekter får endeligt samtykke, forventer de, at ca. 2.000 hektar jord kommer til at skifte hænder, før vi er i mål, siger Frank Kargo.
De tre projekter har indtil videre fået betinget samtykke, hvilket betyder, at Landbrugsstyrelsen nu skal i dialog med lokale lodsejere for at afklare, om der er opbakning til jordfordelingen. Jordfordelingen realiseres først, hvis de lokale lodsejere nikker ja til projektet.
Fakta om de tre projekter:
Holmehaven ved Assens: VandCenter Syd, Hedeselskabet og Assens Kommune ønsker at etablere et skov- og naturområde. Formålet er at beskytte grundvandet via skovrejsning, at forbedre vandmiljøet via vådområder samt øge naturværdier i området og den rekreative værdi via etablering af et stisystem, der forbinder byer i området med eksisterende stisystemer.
Aarhus Ådal: Igennem frivillige aftaler om køb-, salg og jordbytte ønsker Aarhus Kommune at bane vejen for klimatilpasnings- og lavbundsprojekter, der kan forhindre oversvømmelser af Aarhus midtby. Lodsejerne kan opnå driftsmæssige fordele samtidig med, at der skabes større, bedre og mere sammenhængende natur med blandt andet nye skove, nye naturprojekter og nye vandløb.
Nordskoven ved Slagelse: Naturstyrelsen og Slagelse Kommune ønsker sammen at rejse ny skov og skabe ny natur lige nord for Slagelse by. Det vil blandt andet betyde ny bynær skov, drikkevandsbeskyttelse, genslyngning af Gudum Å og genopretning af Gudum Ådal og etablering af stier og friluftsfaciliteter. Målet er samtidig at samle produktionsarealer i større rationelle blokke eller på placeringer, så det giver bedre værdi for landbrugsdriften.
Nøgleord
Kontakter
Hvis du er journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.
Assens Kommune: Udvalgsformand Dan Gørtz, tlf. 21 70 95 42 eller projektleder Jannik Seslef, tlf. 24 90 44 63.
Aarhus Kommune: Lene Vinther Larsen, Teamleder, Vand og Natur, tlf. 8940 4025, email: leja@aarhus.dk
Naturstyrelsen Storstrøm: Jørgen Sandby Nielsen, tlf. 22 49 65 99
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Fra 14 måneder til 14 dage: Grønne innovative projekter får langt hurtigere svar på deres ansøgning om udbetaling8.6.2020 09:17:58 CEST | Pressemeddelelse
Sagsbehandlingstiden for anmodninger om tilskud til grønne innovative projekter er blevet forkortet med mere end 75 procent på blot et år. Dermed kommer projekterne hurtigere i gang med at finde løsninger, som gør det danske fødevareerhverv mere miljø- og klimavenligt.
Nyt projekt skal teste, om GPS-halsbånd kan gøre plejen på naturarealer mere fleksibel2.6.2020 08:00:51 CEST | Pressemeddelelse
Når ti køer tirsdag slippes løs på et 22 hektar stort, lysåbent areal i Lindenborg ådal, er det med et GPS-halsbånd om halsen. Et nyt projekt skal undersøge, om et GPS-halsbånd kan sikre en mere fleksibel naturpleje, så dyrene kan græsse arealerne på den bedste årstid for planterne og naturen.
Fra i dag kan virksomheder ansøge om støtte til privat oplagring af oksekød og ost7.5.2020 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra i dag kan for eksempel slagterier og mejerier ansøge om støtte til privat oplagring af oksekød og ost. Det sker efter, at EU-Kommissionen som følge af COVID-19 har åbnet for støtte til privat oplagring af landbrugsprodukter.
Grønkål spirer frem på dobbelt så mange danske marker20.12.2019 13:48:50 CET | Pressemeddelelse
Der er kommet flere og flere grønkålsmarker rundt omkring i det danske land. Siden 2015 er arealet, hvor der dyrkes grønkål, fordoblet.
Græskar vinder frem på de danske marker31.10.2019 09:09:47 CET | Pressemeddelelse
Siden 2015 er arealet af græskarmarker steget med næsten 50 procent. De store orange græskar ender både som dekorative lanterner i fejringen af Halloween og i køkkenet, hvor de indgår i madlavningen.
Det skal være en god oplevelse at få kontrolbesøg fra Landbrugsstyrelsen3.4.2019 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Landbrugsstyrelsen publicerer folderen ’Det gode Kontrolbesøg’, som adresserer de typiske spørgsmål og bekymringer, man kan have som landmand eller virksomhed i forbindelse med en kontrol.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum