Sikkerhedsstyrelsen

Privat import af lattergas fører til store bøder

Del

30.000 kroner i bøde. Sikkerhedsstyrelsen advarer forbrugere mod selv at importere lattergas ved at købe patroner eller dåser i udlandet. Import er ulovligt og fører til store bøder.

Private har fået bøder på 15.000 kroner og 30.000 kroner for at importere lattergas
Private har fået bøder på 15.000 kroner og 30.000 kroner for at importere lattergas

Misbrug af lattergas som rusmiddel kan give alvorlige skader. I dag er det derfor kun lovligt at købe maksimalt to små patroner med lattergas ad gangen for at forhindre særligt unge i misbrug. Patronerne er beregnet til flødeskumssiffoner, og lattergassen er forskellig fra den lattergas, der er et lægemiddel, og som kendes fra eksempelvis tandlægen.

Private er afsløret i at importere større mængder af lattergas via webhandel eller ved grænsen:

- Vi vil gerne advare alle private borgere. Import af store mængder lattergas er ulovligt og bliver straks meldt til politiet. Man skal ikke tro, at import er lovligt, selvom nogle udenlandske butikker kan finde på at reklamere på dansk for salg af store dåser med lattergas, siger Maibrit Brandt, direktør i Sikkerhedsstyrelsen.

En borger, som blev stoppet ved grænsen, fik for nylig en bøde på 30.000 kroner for at forsøge at fragte en kasse med 42 dåser lattergas over grænsen. En anden borger, som havde indkøbt 100 små lattergaspatroner, der blev opdaget i posten af Toldstyrelsen, har modtaget en bøde på 15.000 kroner.

- I Danmark har Folketinget vedtaget lattergasloven for at beskytte særligt unge mod misbrug af lattergas. Toldstyrelsen har øjnene åbne, og vi forfølger alle, som bryder reglerne. Det er både dumt og dyrt at forsøge, siger Maibrit Brandt.

Bødernes størrelse afhænger af mængden af lattergas, der ulovligt forsøges importeret til Danmark. Hvis mængden vurderes at være til videresalg vil bøden kunne begynde ved 50.000 kroner.

Kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund, siger:
- De seneste par år har tolderne set indtil flere eksempler på ulovlige forsøg på indførsel af lattergas på grænsen til Danmark. Hvad enten det er store eller mindre mængder af fx lattergaspatroner, er det både farligt og ulovligt at indføre, og derfor tilbageholder vi lattergassen på vegne af Sikkerhedsstyrelsen, der er ansvarlig myndighed på området.

Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer lattergasloven online og på sociale medie samt ved fysiske kontroller i butikker og kiosker.


Fakta om lattergas som rusmiddel:

  • Det kan have alvorlige konsekvenser for helbredet, hvis man indtager lattergas fra gaspatroner, der er produceret og tiltænkt industrielle formål.
  • Misbrug af lattergas kan give skader på hjerne og nervesystem, som for eksempel føleforstyrrelser, koordination- og balanceproblemer og nerveskader.
  • I yderste konsekvens, ved vedvarende inhalation og især ved blandingsbrug med andre rusmidler, kan ren lattergas medføre dødsfald, fordi mangel på ilt kan betyde, at man bliver kvalt. Når den tryksatte lattergas frigives, er gassen endvidere ekstrem kold, og gassen kan forårsage forfrysninger i mund, lunger og stemmebånd
    Kilde: Sundhedsstyrelsen, FAQ om lattergas som rusmiddel.

Yderligere oplysninger:

Sikkerhedsstyrelsens pressevagt tlf. 2238 4451
Toldstyrelsens pressevagt tlf. 7222 1200

Nøgleord

Billeder

Private har fået bøder på 15.000 kroner og 30.000 kroner for at importere lattergas
Private har fået bøder på 15.000 kroner og 30.000 kroner for at importere lattergas
Download

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Lattergas, snus og tyggetobak beslaglagt i København28.6.2022 15:03:20 CEST | Pressemeddelelse

Sikkerhedsstyrelsen var fredag på tilsyn i Indre by i København i forbindelse med tilsyn med alderskontrol og salg af alkohol og tobak til unge. I seks tilfældigt udvalgte kiosker blev der alle steder fundet ulovlige produkter. På et par af stederne fandt Sikkerhedsstyrelsen så store mængder ulovligt lattergas, æsker med snus og tyggetobak med udenlandske sundhedsadvarsler, at Københavns Politi foretog beslaglæggelser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum