Dansk Byggeri

Presset på byggeriets arbejdsmarked er aftaget

Del

Der er nu næsten lige så mange byggevirksomheder, der bliver begrænset af mangel på efterspørgsel som af mangel på arbejdskraft, viser tal fra Danmarks Statistik. Dansk Byggeri konkluderer, at presset på byggeriets arbejdsmarked er aftaget i løbet af 2019.

I december betød mangel på medarbejdere, at produktionen i 21 procent af byggevirksomhederne blev ramt, mens næsten lige så mange – 20 procent – blev begrænset af mangel på efterspørgsel.

- For et år siden manglede ca. hver tredje byggevirksomhed medarbejdere, nu er det kun lige godt hver femte. Og som en relativ ny tendens er der næsten lige så stor mangel på opgaver, som der er mangel på arbejdskraft. Man kan sige, at det konjunkturmæssige pres på byggeriets arbejdsmarked er kraftigt aftagende, mens den mere strukturelle mangel på faglærte – især tømrere og elektrikere – består, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Hul i anlægsmarkedet, mens vi venter på infrastrukturplan
Ifølge Danmarks Statistik er det især anlægsentreprenørerne, der i øjeblikket bliver begrænset af mangel på efterspørgsel. De seneste fem måneder i træk har over 30 procent af anlægsvirksomhederne manglet opgaver, senest 35 procent i december.

- Mange anlægsvirksomheder oplever store huller i ordrebøgerne på hjemmemarkedet, og det er ved at være temmelig problematisk, at forhandlingerne om en langsigtet infrastrukturplan lader vente på sig, siger Bo Sandberg.

I gennemsnit 6 måneders arbejde i ordrebogen
Danmarks Statistik tager én gang om måneden temperaturen på de større branchers forventninger til fremtiden.

- For byggeriet er der ikke ligefrem tale om en flot nytårsraket, men snarere en fuser, idet den sammensatte, sæsonkorrigerede konjunkturindikator er faldet fra minus to i november til minus fem i december, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Også når man ser på varigheden af arbejdet i byggeriets ordrebøger, er der i december sket et fald til seks måneder mod i gennemsnit 6,2 måneders arbejde i ordrebogen i november. Dette nøgletal ligger dog stadig på et historisk ganske højt niveau.

 
 
 

Kontakter

Cheføkonom Bo Sandberg, bsa@danskbyggeri.dk, telefon 28 50 38 19
Pressemedarbejder Sarah Stendorf Meier, sam@danskbyggeri.dk, telefon 28 93 43 94

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

 

 
 
 
 

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Stigende trængsel gør det svært for virksomheder at tiltrække medarbejdere21.1.2020 07:00:00 CETPressemeddelelse

I mange af landets kommuner kan trafikanterne se frem til mere trængsel på vejene, hvis der ikke bliver sat gang i nye vej-, bane- og tunnelprojekter. Og det kan gøre det sværere for virksomhederne at tiltrække medarbejdere, viser en analyse, som MOE Tetraplan har udarbejdet for Dansk Infrastruktur i Dansk Byggeri. I flere vækstcentre vil virksomhederne kunne se frem til at have 20 procent mindre arbejdskraft til rådighed.

Stigende trængsel gør det svært for østjyske virksomheder at tiltrække medarbejdere21.1.2020 07:00:00 CETPressemeddelelse

I mange østjyske kommuner kan trafikanterne se frem til mere trængsel på vejene, hvis der ikke bliver sat gang i nye vej- og baneprojekter. Og det kan gøre det sværere for virksomhederne at tiltrække medarbejdere, viser en analyse, som rådgivningsvirksomheden MOE Tetraplan har udarbejdet for Dansk Infrastruktur i Dansk Byggeri. Virksomheder i nogle kommuner vil få op til 15 procent mindre arbejdskraft til rådighed i 2035.

Stigende trængsel gør det svært for virksomheder i Sydjylland at tiltrække medarbejdere21.1.2020 07:00:00 CETPressemeddelelse

I mange kommuner i Sydjylland kan trafikanterne se frem til mere trængsel på vejene, hvis der ikke bliver sat gang i nye vej-, bane- og broprojekter. Og det kan gøre det sværere for virksomhederne at tiltrække medarbejdere, viser en analyse, som rådgivningsvirksomheden MOE Tetraplan har udarbejdet for Dansk Infrastruktur i Dansk Byggeri. Virksomheder i nogle kommuner vil få op til 24 procent mindre arbejdskraft til rådighed i 2035.

Stigende trængsel gør det svært for virksomheder i Nordsjælland at tiltrække medarbejdere21.1.2020 07:00:00 CETPressemeddelelse

I mange nordsjællandske kommuner kan trafikanterne se frem til mere trængsel på vejene, hvis der ikke bliver sat gang i nye vej- og baneprojekter. Og det kan gøre det sværere for virksomhederne at tiltrække medarbejdere, viser en analyse, som rådgivningsvirksomheden MOE Tetraplan har udarbejdet for Dansk Infrastruktur i Dansk Byggeri. Virksomheder i nogle kommuner kan få op til 13 procent mindre arbejdskraft til rådighed i 2035.

Stigende trængsel gør det svært for fynske virksomheder at tiltrække medarbejdere21.1.2020 07:00:00 CETPressemeddelelse

I mange fynske kommuner kan trafikanterne se frem til mere trængsel på vejene, hvis der ikke bliver sat gang i nye vej- og baneprojekter. Og det kan gøre det sværere for virksomhederne at tiltrække medarbejdere, viser en analyse, som rådgivningsvirksomheden MOE Tetraplan har udarbejdet for Dansk Infrastruktur i Dansk Byggeri. Virksomheder i nogle kommuner vil få op til 13 procent mindre arbejdskraft til rådighed i 2035.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum