Furesø Kommune

Presseinvitation: Oplev Alugodkvinden vende hjem efter 1800 år.

Del
Med hjælp fra retsmedicinere, bronzestøbere og folkeaktier har amatørarkæolog Niels Bødker Thomsen fået genskabt ansigtstrækkene hos furesøegnens ældste, kendte indbygger.

En rejse i tiden når sit mål, når Alugodkvinden igen vender tilbage til Furesø.

Furesøegnens ældste kendte indbygger hed Alugod og formodes at være en fyrstedatter, der blev begravet i år 230 efter Kristus. I 1944 blev hendes grav opdaget på den tidligere Flyvestation Værløse, hvor hendes fibula – et dragtsmykke - først blev skjult for tyskerne og siden har været udstillet på Nationalmuseet. Kraniet har har i mange år været en del af Furesø Museers permanente udstilling.

For amatørarkæolog Niels Bødker Thomsen fra Værløseegnens Historiske forening har genskabelsen af Alugodkvinden og hendes fascinerende historie været en drøm, siden han første gang faldt over et lokalhistorisk årsskrift fra 1949, der beskrev fundet under krigen.

”Alugod har været ude på en meget lang rejse til i dag, hvor hun formentlig sætter ny danmarksrekord som den person, vi faktisk ved mest om og kan føre længst tilbage i historien. Hendes historie har holdt mig fanget i alle årene,” siger Niels Bødker Thomsen, der de sidste år har kunnet føje et nyt aspekt til drømmen: Idéen om at rejse midler nok til at genskabe hendes ansigtstræk ud fra hendes kranium. Dette er sket i samarbejde med Furesø Museer, hvor busten vil kunne ses i fremtiden.

Fredag den 3. maj træder Alugod igen ind i historien, når Niels Bødker Thomsen sammen med Furesøs borgmester, Ole Bondo Christensen, afslører Alugods buste. Ud fra kraniet er der på Retsmedicinsk Institut ved Københavns Universitet lavet en rekonstruktion af Alugods ansigt, og i Firenze har dygtige håndværkere støbt en buste af hende i bronze. Nu kan hendes ansigt opleves for første gang i knap 1800 år, efter at Furesøs borgere og erhvervsliv har støttet rekonstruktionen gennem køb af folkeaktier og bidrag.

Tid og sted

Pressen inviteres til at dække arrangementet, der finder sted ved en reception for furesøs borgere og andre interesserede fredag den 3. maj 2019, kl. 14.00 i atriet på Furesø Rådhus, Stiager 2, 3500 Værløse.

Læs mere om Alugod-kvinden: https://vaerloesehistorie.dk/alugodnyt.html#nyeste 

Nøgleord

Kontakter

Niels Bødker Thomsen, Værløseegnens Historiske forening, tlf. 5118 1753
Morten Mortensen, museumsinspektør, Furesø Museer, tlf. 72164734
Ole Bondo Christensen, borgmester, tlf. 7216 5200

Billeder

Information om Furesø Kommune

Furesø Kommune
Furesø Kommune
Stiager 2
3500 Værløse

http://www.furesoe.dk/

Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune

"Vi har lavet et Skovmus-pindsvin-blad!" - Legen er centrum i overgangen mellem børnehave og skole19.4.2024 10:19:21 CEST | Pressemeddelelse

En klar forårsdag i april tog 5 børnehavebørn fra Børnehuset Ryet til Hareskoven. De skal snart starte i Lille Værløse FFO. På skovturen mødtes de med børn fra andre børnehaver, som også skal starte i FFO’en. Turen i skoven var en del af et forløb, som hjælper børnene med at forberede sig på det nye, der venter, og give en tryg overgang fra børnehave til FFO og skole.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye