Det Kongelige Teater

Premiere: SORELLA - ET PORTRÆT

Del

»Det handler om livet. Hele tiden. Egentlig slet ikke om dansen, det er bare midlet. Det handler om liv og død, kærlighed og ensomhed, tab, tristhed, sorg og ømhed.« –Sorella Englund

Fotograf ukendt. Foto bearbejdet af Signe Krogh.
Fotograf ukendt. Foto bearbejdet af Signe Krogh.

Koreograf Pernille Garde portrætterer den tidligere solodanserinde Sorella Englund og sætter med sin forestilling spot på et bemærkelsesværdigt menneske, der med sit særlige talent og udtryk har gjort en kæmpe forskel for balletten, både herhjemme og internationalt.  ”Det er vigtigt at sætte pris på de kunstnere vi har, der passioneret dedikerer sig og minder os om, hvor vigtig poesi og kunst er i vores liv. Særligt i en tid, som nu, der hylder præstation og perfektion” siger Garde.

I forestillingen, der fusionerer teater og dans, smelter liv og sceneliv sammen i et sanseligt drømmeunivers. Fire dansere fremkalder hændelser og roller fra et liv formet af mørke, dybe oplevelser og skelsættende valg. De sætter ord og krop på det særlige aftryk, Sorellas liv og virke har sat på balletten, kunsten og på flere generationer af dansere. Med bevægelse, video, ord og musik udfoldes en livsbekræftende fortælling om uskyld og tab; og om at forvandle mørke til lys.

Sorella Englund har gennem mange måneders samtaler med Garde bidraget til forestillingens materiale. “Jeg ville ønske, at vi ville passe lidt mere på vores poesi, vores indre, evne og mulighed for dybder, for jeg tror, vi bliver mere rummelige, mere følsomme, mere reflekterende, hvis det ikke er så konkret … Skal alting "nytte," bruges til noget, effektiveres?” spørger Englund, og understreger kunstens potentiale.

I Sorella – et portræt mødes moderne dansere med ballettens, hvor de personificerer og indtager roller fra Sorellas virke og forvandles til personer fra hendes liv. På scenen står Susanne Grinder, Esther Lee Wilkinson, Tiziana Fracchiolla og prisvindende Bo Madvig (Årets Danser, Reumert 2017).

I 2015 henvendte Garde sig med idéen til forestillingen, som en begejstret balletchef omfavnede. Om samarbejdet udtaler Nikolaj Hübbe: ”Forestillingen er vigtig for Den Kongelige Ballet og dansemiljøet i Danmark. I gamle dage var det stærkt adskilt, hvad der var dans uden for Det Kongelige Teater og inden for. Sådan er det ikke længere. Vi har brudt murene ned, for hele miljøet har brug for at blande kreative kræfter. Derfor er emnet også så godt: Sorella Englund har om nogen dannet bro i det danske dansemiljø. Som kunstner har hun bevæget sig i alle afkroge i sin egenskab af danser, pædagog og lærer. Hun er elsket og skattet både her på teatret –der jo var hendes første arbejdsplads- og over alt i miljøet.”

Sorella Englund har været tilknyttet Det Kongelige Teater siden 1966 som solodanser, karakterdanser, underviser og instruktør. Gennem sit mangeårige virke har hun fortolket ballettens kraftfulde roller på scenen med tvetydig skønhed og enorm indlevelse bl.a. Ildfuglen, Carmen, Sylfiden, Hilda og heksen. Hendes karakterer er formet og inspireret af dramatiske begivenheder i hendes eget liv; for Sorella er livet og dansen uløseligt forbundet med hinanden.

Forestillingen er baseret på interviews med Sorella optaget fra 2015-2017. Læs mere her: https://kglteater.dk/det-sker/sason-20172018/ballet/sorella---et-portrat/

Idé, koreografi, iscenesættelse og manuskript: Pernille Garde
Medvirkende: Susanne Grinder, Esther Lee Wilkinson, Tiziana Fracchiolla og Bo Madvig
Voiceover, inspiration & tekst: Sorella Englund
Lyd og komposition: Greatmusic/ Niklas Schak & Tin Soheili
Scenografi og video: Signe Krogh
Lysdesign: Michael Breiner
Kostumer: Rikke Von Qualen
Dramaturgisk konsulent: Anne Hübertz Brekne
Koreografisk og kunstnerisk konsulent: Lisbeth Sonne Andersen
Kostumier: Annette Nørgaard
Fundraising og ekstern konsulent: Annette Max Hansen

"Sorella - et portræt" er en co-produktion mellem Pernille Garde og Det Kongelige Teater og er blevet til med støtte fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, Augustinus Fonden og Knud Højgaards Fond.

Forestillingen spiller fra den 24/11 til den 6/12 2017 i A-salen på Gamle Scene. 

Kontakter

Billeder

Fotograf ukendt. Foto bearbejdet af Signe Krogh.
Fotograf ukendt. Foto bearbejdet af Signe Krogh.
Download

Information om Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater
Det Kongelige Teater
Postboks 2185
1017 København K

33 69 69 33http://kglteater.dk/

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum