Politisk aftale om folkeskoler i Lolland Kommune
Folkeskolerne i Lolland Kommune står overfor store udfordringer:
- Børnetallet er halveret på 40 år, og de næste 10 år forventes et yderligere fald på mere end 700 børn.
- Skolebygningerne er generelt nedslidte, og i Holeby og Horslunde står vi overfor konkrete beslutninger om, hvorvidt skolerne har en fremtid eller må lukkes.
- STUK vurderer, at kvaliteten i vores folkeskoler skal løftes og er bekymret for Byrådets strategi for at sikre tilstrækkelig bæredygtige læringsmiljøer.
- Evaluering af kommunens specialundervisningsstrategi fra 2019 viser, at der stadig er et stykke vej at gå, førend de politiske intentioner bliver til virkelighed.
Det kræver politisk handling! Derfor har partierne Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Din Stemme den 19. juni 2023 indgået en aftale om følgende tiltag:
Skolestruktur
Der er enighed om, at landsbyordningen i henholdsvis Holeby og Horslunde nedlægges med virkning fra den 1. august 2024. Dagtilbuddene i de to landsbyer fortsætter som selvstændige dagtilbud. Et administrativt oplæg til nye skoledistrikter behandles i september måned efter høring af skolebestyrelserne.
Børne- og Skoleudvalget får - som en del af fyrtårnet Fremtidens skole - til opgave at vurdere på skoledistrikterne fremover, herunder fremkomme med forslag til Byrådet til en mere hensigtsmæssig løsning i Nakskov, der i højere grad styrker fællesskaberne omkring kommunens skoletilbud. En ny løsning skal vedtages i indeværende byrådsperiode og kunne implementeres senest i august 2027.
Kvaliteten i folkeskolerne
Der er enighed om, at strukturen fra 2019, med hovedprincipperne omkring decentral ledelse, bestyrelse og MED-udvalg på hver skole, er den rigtige. Strukturen skal have tid til at virke — ledelsesrollerne, bestyrelser og MED-udvalg skal have den nødvendige tid til at formulere lokale strategier og tage ejerskab for udviklingen af deres skole.
Processen omkring Fremtidens skole skal komme med svar til Byrådet på, hvordan der kan sættes ind for at hæve den faglige kvalitet, ligesom der skal opstilles konkrete mål for skolernes udvikling.
Samtidig skal der tages et politisk ansvar for at skabe bedre rammevilkår for folkeskolen - både den enkelte skole og for skolerne på tværs. Der afsættes derfor i budget 2024 ressourcer til at styrke den eksisterende inklusionspulje for at understøtte udviklingen af inkluderende miljøer på alle skoler.
For at styrke den tværgående kvalitetsudvikling tilbageføres besparelsen fra budget 2021 på nedlæggelse af to konsulentstillinger i staben for Skole og Dagtilbud på 1 mio. kr. Der er behov for at tilbageføre ressourcer til en styrket forvaltningsmæssig understøttelse af skolerne, herunder implementeringen af de politisk vedtagne politikker og strategier.
Specialundervisningsstrategien
Der er enighed om, at retningen i specialundervisningsstrategien er den rigtige, og at strukturen i specialskolen med specialiserede tilbud og læringsmiljøer skal fastholdes.
Rammebetingelserne for specialskolen skal styrkes - der skal skabes ro omkring de fysiske rammer, og Børne- og Skoleudvalget skal komme med forslag til en budgettildelingsmodel, der sikrer en vis robusthed i specialskolens økonomi i perioder med nedadgående børnetal.
Nøgleord
Kontakter
Holger Schou RasmussenBorgmester, Lolland Kommune
Tlf:23 24 91 80Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune
LollandBibliotekerne sætter fokus på bæredygtighed26.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Sammen med lokale foreninger og organisationer markerer LollandBibliotekerne UGE17, som er en landsdækkende temauge omkring FN’s 17 verdensmål. Det sker med en række forskellige og inspirerende aktiviteter om bæredygtighed. Et af ugens første arrangementer bliver en debataften tirsdag den 22. april kl. 19:00-21:30 på Nakskov Bibliotek. Her mødes 12 lokale kandidater til kommunalvalget for at diskutere udfordringer og løsninger på vejen hen mod en grøn fremtid for Lolland Kommune.
Nye tal fra DI Byggeri: Markant kortere ventetid på byggesager i Lolland Kommune12.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Ventetiden på at få behandlet byggesager i Lolland Kommune er nu nede på gennemsnitligt 40 dage. Det er mere end en halvering siden 2023, hvor ventetiden i kommunen var 99 dage, og det er 18 dage hurtigere end landsgennemsnittet. Tallene stammer fra DI Byggeris netop offentliggjorte rapport.
Flere unge i Lolland Kommune har et fritidsjob10.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Lolland Kommune er blandt de kommuner i landet, hvor flest unge mellem 13 og 17 år har et fritidsjob. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. At så mange unge er i job, hænger tæt sammen med kommunens og de lokale virksomheders indsatser, og det er positivt for både de unge selv og for det lokale arbejdsmarked.
Bymidtefond har løftet bykernen i Nakskov – nu kan man igen søge penge til istandsættelser12.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I Nakskov er bykernen blevet løftet markant, efter at tomme butikslokaler er blevet omdannet til boliger og facaderne på de historiske huse er blevet istandsat. Det er sket med penge fra Nakskov Bymidtefond, som efter en ny bevilling fra Realdania nu igen åbner for ansøgninger.
Brud på datasikkerhed: Medarbejder læste følsomme personoplysninger uden gyldig grund27.1.2025 14:35:08 CET | Pressemeddelelse
Lolland Kommune har i en intern kontrol fundet uretmæssige opslag i et af kommunens fagsystemer. En medarbejder på ældre- og sundhedsområdet har over en længere periode tilgået personfølsomme oplysninger på minimum 33 borgere, uden at det har haft et relevant arbejdsmæssigt formål.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum