Plastindustrien: Nyt ’plastbidrag’ til EU giver ikke soleklare grønne gevinster
EU-landenes stats- og regeringschefer er efter et langt forhandlingsforløb blevet enige om, at en del af Danmarks fremtidige EU-kontingent skal baseres på mængden af ikke-genanvendt plastemballage. Brancheorganisationen Plastindustrien har svært ved at se, at ’plastbidraget’ medfører klare grønne gevinster.

For at løse dele af de økonomiske udfordringer i kølvandet på Brexit og coronakrisen er EU-landenes stats- og regeringschefer nu enige om, at medlemslandene – som noget nyt - fremover skal betale 0,80 euro pr. kilo ikke-genanvendt plastemballage.
Danmark bliver - baseret på 2016-data fra Eurostat – pålagt at skulle betale et årligt beløb i omegnen af 107 millioner euro.
Brancheorganisationen Plastindustrien er bekymret for de grønne konsekvenser af forslaget, hvis Danmark vælger at betale regningen ved at pålægge plastemballage en direkte ekstra afgift.
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, forklarer:
- Hvis den nye EU-aftale resulterer i, at plastemballage fremover bliver pålagt en ekstra afgift oveni gebyret til det kommende producentansvar, så vil det få mange aktører til at fravælge plasten til fordel for alternative materialer, som kan have en langt større negativ indvirkning på CO2-udledning og ressourceforbrug.
Hun uddyber:
- Plastemballagen har mange klimamæssige fordele, da den let at transportere, forlænger fødevarens holdbarhed og forebygger madspild. Det er desværre blevet populært at skyde på plastemballagen i den politiske debat, hvor nuancerne ofte forsvinder, hvilket nogle gange fører til uhensigtsmæssige politiske beslutninger.
Hold fokus på at øge genanvendelsen via et ambitiøst producentansvar
Plastindustrien bakker naturligvis fuldt op om, at der skal genanvendes meget mere plastemballage, men foreningens miljøpolitisk chef Christina Busk mener, at ’plastbidraget’ ikke er særligt gennemtænkt:
- Vi er helt enige om, at vi skal genanvende mere plastemballage i Danmark, og vores virksomheder knokler for at fremstille emballage, der kan genanvendes. Der er dog også brug for flere betydelige private og offentlige investeringer i infrastruktur til affaldshåndtering. Med det nye ’plastbidrag’ risikerer vi, at der bliver flyttet midler væk fra de nødvendige investeringer til at dække et hul i EU’s økonomi.
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, siger afslutningsvis:
Det forekommer utidigt ikke at holde fokus på det kommende producentansvar på al emballage, som virkelig kan gøre en grøn forskel. I stedet bruger EU-medlemslande energi på at opfinde en helt ny økonomisk anordning, som ikke nødvendigvis sætter mere gang i genanvendelsen, men bare skaber dobbeltregulering uden grønt incitament og skader danske plastvirksomheder.
Kontakter
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien: 2949 4564 / cb@plast.dk
Billeder

Links
Information om Plastindustrien
Plastindustrien vil sikre danske plastvirksomheder optimale rammer for succes ved at klæde dem på til fremtiden, hvor den grønne omstilling er forudsætningen for, at vi passer bedre på vores ressourcer og skaber nye attraktive arbejdspladser. Vores branche tæller over 26.000 jobs, hvilket gør os til en af industriens største underbrancher.
Følg pressemeddelelser fra Plastindustrien
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastindustrien
Plastindustrien efterlyser kandidater til Plastprisen 202116.2.2021 08:39:21 CET | Pressemeddelelse
Hvert år hædrer brancheorganisationen Plastindustrien en person, en virksomhed eller et produkt, som gør en ekstraordinær indsats for at bidrage positivt til plastbranchens fremtid. Der er mulighed for at indstille kandidater til Plastprisen frem til den 31. marts 2021.
Plastindustrien og IDA i fælles opråb: Handlingsplan for cirkulær økonomi skal være mere ambitiøs10.2.2021 10:11:23 CET | Pressemeddelelse
Regeringens udkast til en handlingsplan for cirkulær økonomi mangler ambitioner. Det er meldingen fra Plastindustrien og IDA, som opfordrer til, at handlingsplanen bliver udvidet.
Unik fødevareemballage i genanvendt plast vinder Plastprisen 202024.11.2020 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Plastprisen 2020 går til Evolve by Faerch, der er en unik fødevarebakke i plast fremstillet af genanvendte flasker og bakker. Holstebro-virksomheden har designet emballagen, så den også kan genanvendes til nye bakker i fødevarekvalitet.
Talentfulde studerende vil fremme genbrugsløsning i detailhandlen2.11.2020 12:02:07 CET | Pressemeddelelse
Opfindelsen ’RackBox’ sikrede de to specialestuderende Thien Quang Tran og Anton Malmkjær Møller sejren i dette års PROJECT PLASTIC-konkurrence. Plastboksen er designet til transport af IT-udstyr, der skal til reparation, og den minimerer brugen af engangsplast samtidig med, at den forbedrer arbejdsmiljøet.
Plastemballage mindsker madspild – men danskerne er ikke begejstrede29.9.2020 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ville du selv undvære plast, hvis det til gengæld betød mere madspild? De fleste har nok prøvet, at de triste gulerødder ender i skraldespanden frem for på tallerkenen. Men plast forlænger madens levetid og mindsker dermed madspild – til gavn for klimaet og danskernes pengepung.
De nominerede til Plastprisen 2020 er…8.9.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De fem nominerede virksomheder/produkter til Plastprisen 2020 er 100% Recycled Flamingo (BEWiSynbra), Evolve by Faerch, Gravenhorst Plast, Letbek og PureSound (Bramming Plast-Industri).
Ny kampagne skal nuancere debatten om plast17.8.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Brancheforeningen Plastindustrien lancerer i dag en stor kampagne ’Realistisk om plast’, som skal være med til at nuancere opfattelsen af plast. Debatten om plast er alt for sort/hvid, og det vil vi gerne lave om på, fortæller Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum