Plastindustrien

Plastindustrien: Nyt ’plastbidrag’ til EU giver ikke soleklare grønne gevinster

Del

EU-landenes stats- og regeringschefer er efter et langt forhandlingsforløb blevet enige om, at en del af Danmarks fremtidige EU-kontingent skal baseres på mængden af ikke-genanvendt plastemballage. Brancheorganisationen Plastindustrien har svært ved at se, at ’plastbidraget’ medfører klare grønne gevinster.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.

For at løse dele af de økonomiske udfordringer i kølvandet på Brexit og coronakrisen er EU-landenes stats- og regeringschefer nu enige om, at medlemslandene – som noget nyt - fremover skal betale 0,80 euro pr. kilo ikke-genanvendt plastemballage.

Danmark bliver - baseret på 2016-data fra Eurostat – pålagt at skulle betale et årligt beløb i omegnen af 107 millioner euro.

Brancheorganisationen Plastindustrien er bekymret for de grønne konsekvenser af forslaget, hvis Danmark vælger at betale regningen ved at pålægge plastemballage en direkte ekstra afgift.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, forklarer:

Hvis den nye EU-aftale resulterer i, at plastemballage fremover bliver pålagt en ekstra afgift oveni gebyret til det kommende producentansvar, så vil det få mange aktører til at fravælge plasten til fordel for alternative materialer, som kan have en langt større negativ indvirkning på CO2-udledning og ressourceforbrug.

Hun uddyber:

- Plastemballagen har mange klimamæssige fordele, da den let at transportere, forlænger fødevarens holdbarhed og forebygger madspild. Det er desværre blevet populært at skyde på plastemballagen i den politiske debat, hvor nuancerne ofte forsvinder, hvilket nogle gange fører til uhensigtsmæssige politiske beslutninger.

Hold fokus på at øge genanvendelsen via et ambitiøst producentansvar

Plastindustrien bakker naturligvis fuldt op om, at der skal genanvendes meget mere plastemballage, men foreningens miljøpolitisk chef Christina Busk mener, at ’plastbidraget’ ikke er særligt gennemtænkt:

- Vi er helt enige om, at vi skal genanvende mere plastemballage i Danmark, og vores virksomheder knokler for at fremstille emballage, der kan genanvendes. Der er dog også brug for flere betydelige private og offentlige investeringer i infrastruktur til affaldshåndtering. Med det nye ’plastbidrag’ risikerer vi, at der bliver flyttet midler væk fra de nødvendige investeringer til at dække et hul i EU’s økonomi.

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, siger afslutningsvis:

Det forekommer utidigt ikke at holde fokus på det kommende producentansvar på al emballage, som virkelig kan gøre en grøn forskel. I stedet bruger EU-medlemslande energi på at opfinde en helt ny økonomisk anordning, som ikke nødvendigvis sætter mere gang i genanvendelsen, men bare skaber dobbeltregulering uden grønt incitament og skader danske plastvirksomheder.

Kontakter

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien: 2949 4564 / cb@plast.dk

Billeder

Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.
Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.
Download

Links

Information om Plastindustrien

Plastindustrien
Plastindustrien
Vesterbrogade 1 E 3
1620 København

33308630http://www.plast.dk

Plastindustrien vil sikre danske plastvirksomheder optimale rammer for succes ved at klæde dem på til fremtiden, hvor den grønne omstilling er forudsætningen for, at vi passer bedre på vores ressourcer og skaber nye attraktive arbejdspladser. Vores branche tæller over 26.000 jobs, hvilket gør os til en af industriens største underbrancher.

Følg pressemeddelelser fra Plastindustrien

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastindustrien

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum