RePURpose vinder Plastprisen 2024

Del

Vinder af Plastprisen 2024 blev RePURpose, der har udviklet en metode til genanvendelse af polyuretan.

Projektsamarbejdet RePURpose løb med Plastprisen 2024, da prisen blev uddelt ved Plastindustriens årsdag i Industriens Hus torsdag.

RePURpose har udviklet en metode til genanvendelse af polyuretan. Polyuretan – også kaldet PUR – indgår i alt fra køleskabe, sko og madrasser til vindmøllevinger og biler og har unikke egenskaber, eksempelvis elasticitet eller høj isoleringsevne, alt afhængig af hvilken variant, der er tale om.

Materialet udgør omtrent otte procent af den samlede plastproduktion på verdensplan, men kan ikke genanvendes på samme måde som de mere udbredte plasttyper, der kendes fra for eksempel emballage.

Med en ny metode er det lykkedes RePURpose at udvinde polyuretanets byggesten, polyoler, fra brugt PUR, som derefter kan genanvendes i produktionen af nyt PUR-materiale.

Projektet består af en række partnere: Dan-Foam, Logstor, ECCO, H. J. Hansen Genvindingsindustri, Tinby, Plixxent, Aarhus Universitet og Teknologisk Institut.

Det er brancheforeningen Plastindustriens medlemmer, der har stemt om vinderen. Foruden RePURpose var følgende projekter i år nomineret til Plastprisen: Aarhus Kommune, Kingspan LOGSTOR, RHQI-projektet samt et konsortium bestående af Nopa Nordic, Robinson Packaging, Aage Vestergaard Larsen og Teknologisk Institut.

I nomineringen af RePURpose havde juryen lagt vægt på, at projektet har åbnet døren for en cirkulær økonomi for PUR-plast, hvilket ikke tidligere har været muligt i samme udstrækning.

"Vi er utrolig stolte af at modtage Plastprisen 2024. Denne anerkendelse fra kolleger og samarbejdspartnere i den danske plastbranche viser, at vores arbejde med at skabe en cirkulær økonomi for PUR-plast bliver værdsat. Vi håber, at prisen vil skabe øget opmærksomhed om de muligheder, der ligger i genanvendelse af PUR-materialer," fortæller formand for styregruppen og Global Sr. Category Manager i Dan-Foam, Tom Mikkelsen.

RePURpose er delvist finansieret af Innovationsfonden. Resultaterne har dannet udgangspunkt for en fortsættelse af projektet, under navnet PURfection, der blandt andet har til hensigt at opskalere processerne.

Om Plastprisen

Plastindustrien har siden 1987 uddelt Plastprisen som en hyldest af de ekstraordinære og anerkendelsesværdige præstationer i den danske plastbranche.

Foruden æren og anerkendelse fra branchen modtager vinderen af Plastprisen 2024 en statuette af kunstneren Markan Christensen og en check på 50.000 kroner.

Kontakter

Om Plastindustrien

Plastindustrien er brancheforening for danske plastvirksomheder og tæller over 26.000 jobs inden for produktion af plast, maskiner og råvarerleverandører.

Følg pressemeddelelser fra Plastindustrien

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastindustrien

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye