Planter løb med støtten i 4 ud af 10 grønne udviklingsprojekter
Protein fra kløvergræs på middagsbordet, og hestebønner som klimavenligt alternativ til soja i dyrefoder. Nytænkningen inden for planteområdet blomstrer i disse år ikke kun i fødevareministerens klimavenlige kostråd. Satsningen på planter prægede også uddelingerne fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen.
I et rekordstort uddelingsår, hvor GUDP støttede 47 grønne udviklings- og demonstrationsprojekter med i alt 273 millioner kroner, gik pengene i fire ud af ti tilfælde til et planteprojekt. Planter var den type produktion, som fik flest nye projekter i 2020.
GUDP hjalp i 2020 ti planteprojekter i gang med tilsagn på i alt 74,6 millioner kroner i programmets to ordinære ansøgningsrunder. Planteavl har siden 2015 været den stærkest repræsenterede primærproduktion, og andelen steg altså endnu en gang sidste år. Bestyrelsen har også prioriteret igangsættelse af projekter indenfor plantebaserede fødevare og fødevareingredienser.
- Inden for forarbejdning har vi i bestyrelsen prioriteret fire projekter om at udvikle nye plantebaserede fødevareingredienser, der kan supplere eller erstatte kød i kosten og understøtte de nye nationale kostråd. Disse projekter har i alt fået tilsagn om 28,8 mio. kr. og bidrager til udvikling på et område, der nyder stor samfundsmæssig bevågenhed, siger formanden for GUDP’s bestyrelse, Mikael Thinghuus.
Klima og økologi har høj prioritet
GUDP gav også næsten 40 millioner kroner fra en særlig klimapulje til seks projekter, som kan lette jordbrugets klimaaftryk. For eksempel arbejder to projekter på at lagre kulstof med biokul produceret ved pyrolyse. Desuden fik en række økologiprojekter i alt 37 millioner kroner.
- I GUDP’s bestyrelse er vi stolte over alt det, vi har sat i gang i 2020. Vi har støttet mange udviklings- og demonstrationsprojekter, som kan fremme bæredygtig udvikling i hele fødevareerhvervet fra primærproduktion over forædling og forarbejdning til afsætning, siger Mikael Thinghuus.
Læs mere om årets projekter i GUDP’s årsberetning 2020 på GUDP’s hjemmeside.
Fakta om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) støtter innovative projekter, som fremmer grøn og økonomisk bæredygtighed inden for landbrug, fiskeri, akvakultur og fødevareindustri. GUDP er ledet af en ministerudpeget bestyrelse, og medlemmerne er erhvervsfolk fra hele fødevaresektoren. Programmet hører under Landbrugsstyrelsen i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Yderligere oplysninger
Kontakt Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Plantefonden giver tilsagn for 122,6 mio. kr.: 35 nye projekter skal styrke sektoren for plantebaserede fødevarer23.8.2024 13:00:37 CEST | Pressemeddelelse
Planter skal fylde mere i vores hverdag – både på tallerknerne og i vores måde at tænke mad på. I år er der skruet gevaldigt op for blusset i Plantefonden, der uddeler 122,6 mio. kr. til 35 nye projekter, som bl.a. skal øge kvalitet, tilgængelighed og viden om plantebaseret mad.
Stop madspild: Tonsvis af gammelt brød skal genanvendes til mel og rasp30.5.2024 15:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ryger op imod 30.000 tons brød fra industribagere og detailhandelen direkte i skraldespanden. Det svarer til ca. 5 kilo brød pr. dansker om året. Et nyt projekt vil genanvende overskudsbrød til mel og rasp, så det kan blive til nye fødevarer fremfor at fylde op i affaldscontaineren.
Bi-venligt blomsterflor og utæmmet græs vil brede sig i Danmark til sommer3.5.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal: Der er sket mere end en fordobling i antallet af landbrugere, der har søgt Landbrugsstyrelsen om tilskud til at plante blomster på landbrugsjord og lade græs vokse vildt på markerne. Blomstertæpper sætter kulør på landskabet – men er også godt nyt for biodiversiteten, lyder det fra Anna De Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum