Landbrugsstyrelsen

Planter løb med støtten i 4 ud af 10 grønne udviklingsprojekter

Del

Interessen for at udvikle den plantebaserede produktion slog også igennem i uddelingerne fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) i 2020, hvor 37 procent af de støttede projekter var planteprojekter.

Protein fra kløvergræs på middagsbordet, og hestebønner som klimavenligt alternativ til soja i dyrefoder. Nytænkningen inden for planteområdet blomstrer i disse år ikke kun i fødevareministerens klimavenlige kostråd. Satsningen på planter prægede også uddelingerne fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen.

I et rekordstort uddelingsår, hvor GUDP støttede 47 grønne udviklings- og demonstrationsprojekter med i alt 273 millioner kroner, gik pengene i fire ud af ti tilfælde til et planteprojekt. Planter var den type produktion, som fik flest nye projekter i 2020.

GUDP hjalp i 2020 ti planteprojekter i gang med tilsagn på i alt 74,6 millioner kroner i programmets to ordinære ansøgningsrunder. Planteavl har siden 2015 været den stærkest repræsenterede primærproduktion, og andelen steg altså endnu en gang sidste år. Bestyrelsen har også prioriteret igangsættelse af projekter indenfor plantebaserede fødevare og fødevareingredienser.

- Inden for forarbejdning har vi i bestyrelsen prioriteret fire projekter om at udvikle nye plantebaserede fødevareingredienser, der kan supplere eller erstatte kød i kosten og understøtte de nye nationale kostråd. Disse projekter har i alt fået tilsagn om 28,8 mio. kr. og bidrager til udvikling på et område, der nyder stor samfundsmæssig bevågenhed, siger formanden for GUDP’s bestyrelse, Mikael Thinghuus.

Klima og økologi har høj prioritet

GUDP gav også næsten 40 millioner kroner fra en særlig klimapulje til seks projekter, som kan lette jordbrugets klimaaftryk. For eksempel arbejder to projekter på at lagre kulstof med biokul produceret ved pyrolyse. Desuden fik en række økologiprojekter i alt 37 millioner kroner.

- I GUDP’s bestyrelse er vi stolte over alt det, vi har sat i gang i 2020. Vi har støttet mange udviklings- og demonstrationsprojekter, som kan fremme bæredygtig udvikling i hele fødevareerhvervet fra primærproduktion over forædling og forarbejdning til afsætning, siger Mikael Thinghuus.

Læs mere om årets projekter i GUDP’s årsberetning 2020 på GUDP’s hjemmeside.

 

Fakta om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) støtter innovative projekter, som fremmer grøn og økonomisk bæredygtighed inden for landbrug, fiskeri, akvakultur og fødevareindustri. GUDP er ledet af en ministerudpeget bestyrelse, og medlemmerne er erhvervsfolk fra hele fødevaresektoren. Programmet hører under Landbrugsstyrelsen i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Yderligere oplysninger

Kontakt Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.

Information om Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen
Landbrugsstyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V

+45 33 95 80 00http://lbst.dk/

Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum