Patienter med blodprop i hjernen vender i stor stil tilbage til arbejdsmarkedet
Selv om en blodprop i hjernen kan have voldsomme fysiske og kognitive konsekvenser, er langt over halvdelen af de stroke-ramte vendt tilbage til arbejdsmarkedet to år senere.

Blodprop eller blødning i hjernen – stroke - er én af de mest almindelige dødsårsager i Danmark og den hyppigste årsag til, at danske voksne får et handicap.
Men et nyt studie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital afslører gode nyheder i forhold til fremtidsudsigterne for stroke-ramte.
Studiet viser, at danskere i den arbejdsdygtige alder (18-60 år), som rammes af den alvorlige sygdom, i stor stil vender tilbage til arbejdsmarkedet. Faktisk er 56 pct. tilbage på arbejdsmarkedet efter kun seks måneder, mens 64 pct. er tilbage i job to år efter et stroke.
”Selv om stroke påvirker arbejdsmarkedstilknytningen markant, så er det et opmuntrende og vigtigt fund, at en stor andel kommer tilbage i arbejde på trods af den alvorlige sygdom,” siger ph.d. og postdoc Nils Skajaa fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og Klinisk Epidemiologisk Afdeling, AUH, som står bag studiet.
Han understreger, at studiet omhandler patienter i den arbejdsdygtige alder, som ofte oplever stroke i en mildere form end ældre.
Kan inspirere til en mere struktureret rehabiliteringsproces
Studiet er det største af sin slags og benytter sig af detaljeret data fra de nationale, danske registre. Et vigtigt element er brugen af det såkaldte DREAM-register, som har givet mulighed for at undersøge arbejdsmarkedstilknytning med stor detaljegrad. Blandt andet viser undersøgelsen, som omfatter 22.907 danskeres forløb med sygdommen, at forskellige typer stroke giver forskellige chancer for at få en tilknytning til arbejdsmarkedet igen.
Det vil kun være i en velfærdsstat som Danmark med et stærkt sundhedsvæsen, at omkring to tredjedele af voksne i den erhvervsaktive alder er tilbage i job to år efter det, man tidligere kaldte et slagtilfælde, forklarer Nils Skajaa.
Han håber, at indsigterne kan bruges i fremtidens nationale sundhedspolitik.
”Den nye nationale handleplan for stroke, publiceret af Hjernesagen, efterlyser en større opmærksomhed på både fysiske og kognitive konsekvenser efter stroke – koblet med en mere struktureret rehabiliteringsproces. Det er ikke usandsynligt, at arbejdsmarkedstilknytningen efter stroke kan højnes yderligere i fremtiden,” siger han.
Sygefravær og førtidspension er de hyppigste årsager til, at stroke-ramte ikke vender tilbage til et job.
Fakta: Stroke
- Stroke (også kaldet slagtilfælde eller apopleksi) er betegnelsen for en blødning eller blodprop i hjernen.
- Symptomerne er hyppigst, at der pludseligt opstår halvsidig lammelse af krop eller ansigt, forstyrrelser af talen eller synsændringer. Nogle kan have svimmelhed og problemer med at styre kroppen.
- Ved symptomer på stroke skal man straks tage kontakt til ambulance eller læge, da det er afgørende, at behandlingen sker hurtigt.
Bag om forskningsresultatet
- Studiet er et register-baseret kohortestudie.
- Samarbejdspartnere: Kenneth J. Rothman og Victor W. Henderson.
- Ekstern finansiering: Helsefonden.
- Læs mere i den videnskabelige artikel: Labour market participation and retirement after stroke in Denmark: registry based cohort study | The BMJ
Kontakter
Kontakt:
Ph.d. & postdoc Nils Skajaa
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og AUH, Klinisk Epidemiologisk Afdeling
nilsskajaa@clin.au.dk
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Storrygere med alvorlig parodontitis har ingen effekt af behandling25.1.2023 10:27:29 CET | Pressemeddelelse
Nyt studie illustrerer behovet for at gentænke praksis i behandlingen af den udbredte sygdom parodontitis, vurderer forsker og tandplejer.
Psykiske lidelser koster år på arbejdsmarkedet6.12.2022 13:01:05 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at personer diagnosticeret med en psykisk lidelse i gennemsnit arbejder 10.5 år mindre sammenlignet med den resterende befolkning. Studiet er det første til at kortlægge tabte arbejdsår i forbindelse med psykiske lidelser.
Nyt studie: Blokering af protein kan forbedre kroppens evne til at reparere muskelskader23.11.2022 13:45:41 CET | Pressemeddelelse
Når vi ældes, mister stamcellerne i vores skeletmuskler evnen til at reparere muskelskader. Men et nyt internationalt studie af forskere fra Aarhus Universitet og Stanford University viser, at blokeringen af særligt protein vækker stamcellerne. Det kan få stor betydning for muskelsvækkede patienter.
Ny test kan hjælpe patienter med cystisk fibrose21.11.2022 11:35:42 CET | Pressemeddelelse
Forskere har udviklet en simpel urintest, som skal måle sværhedsgraden af den alvorlige sygdom cystisk fibrose og teste effekten af ny behandling.
Ny forskning tyder på, at børn i tvivl om deres kønsidentitet rammer puberteten tidligere18.11.2022 14:04:52 CET | Pressemeddelelse
Børn, som ved 11års-alderen har udtrykt ønske om at være et andet køn, går tidligere i puberteten end deres jævnaldrende, viser nyt studie fra Aarhus Universitet. Mere forskning skal til, siger forskerne bag studiet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum