Lolland Kommune

Overraskende udvikling: Færre udlændinge i Gentofte og Frederiksberg giver færre sociale udfordringer på Lolland

Del

Lolland Kommune har i en årrække kæmpet med faldende befolkningstal og en skæv befolkningssammensætning. Trods en aktiv socialpolitik har det været svært at vende udviklingen – men nu er der hjælp fra en uventet kant: Svaret er ikke flere i arbejde eller tidlig indsats for udsatte børn. Det er færre udlændinge i Frederiksberg og Gentofte kommuner. Det er i hvert fald den logik udligningssystemet arbejder efter.

Sidste år gennemgik bl.a. Frederiksberg og Gentofte deres folkeregistre for udlændinge, der tidligere var udrejst, men fejlagtigt stadig registreret som borgere i kommunen. Det medførte et pludseligt fald i det officielle indbyggertal, og det betyder, at de to kommuner i 2020 modtager henholdsvis 117 og 68 mio. kr. i ekstra udligning fra befolkningstilbagegangskriteriet.

Og fordi puljen er et nulsumsspil taber andre kommuner tilsvarende beløb. Lolland Kommune mister alene 41 mio. kr. i 2020, og en række andre kommuner mister også tocifrede millionbeløb.

”Indenrigsministeriet udregner hvert år et socialt indekstal, der viser hver kommunes samlede sociale udfordringer, og vi kan konstatere, at Lolland teknisk set har 9 procentpoint færre sociale problemer i 2020 end i 2019 – og det skyldes altså udelukkende, at Gentofte og Frederiksberg har ryddet op i deres folkeregister,” konstaterer borgmester Holger Schou Rasmussen sarkastisk. ”Desværre har vi ikke fået 9 procentpoint færre sociale problemer ude i virkeligheden, så det bliver Lollands borgere, der kommer til at betale regningen.”

Hvis ajourføringen af registeret var sket løbende, ville de to kommuner slet ikke være berettiget til tilskud fra befolkningstilbagegangskriteriet.

”Det går over min forstand, at vi nu står med et stort underskub på budgettet, fordi to andre kommuner har ryddet op i en fejl, de selv har begået,” siger Holger Schou Rasmussen. ”Hvis regeringen ikke vil gribe ind i fordelingen af befolkningstilbagegangskriteriet, så må den i det mindste kompensere de kommuner, der rammes af tilfældige udsving i udligningssystemet.”

”Jeg har opgivet at holde tal på skævhederne i den nuværende udligning. Det her er så grotesk, at alle må kunne se, at der er behov for en udligningsreform, der griber fat om nældens rod i stedet for justere på et system, der er blevet så indviklet, at ingen kan gennemskue det,” slutter Holger Schou Rasmussen.

Nøgleord

Kontakter

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Jernbanegade 7
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Bosætningspulje støtter aktiviteter for tilflyttere9.10.2019 06:15:00 CESTPressemeddelelse

Nu er der igen mulighed for at søge tilskud fra Bosætningspuljen til aktiviteter, som kan hjælpe tilflyttere til at føle sig velkomne i Lolland Kommune. Bosætningspuljen blev forsøgsvis lanceret i 2018 som en del af kommunens bosætningsindsats. Den har bidraget til at føre en række initiativer ud i livet til glæde for både nye borgere og borgere, der har boet mange år i kommunen. Økonomiudvalget har besluttet at videreføre puljen i 2019 og 2020.

Center for Handicap og Firmaidrætten Nakskov indgår samarbejde7.10.2019 06:10:00 CESTPressemeddelelse

Lolland Kommunes Center for Handicap arbejder løbende på at give centrets borgere de bedste muligheder for at bevare deres fysiske funktionsniveau ved hjælp af en aktiv fritid. Det får de bedre vilkår for nu, hvor de netop har indgået en samarbejdsaftale med Firmaidrætten Nakskov, der hører under Dansk Firmaidrætsforbund. Aftalen gør det muligt at udvikle og udbyde flere idræts- og motionstilbud til fysisk og psykisk handicappede.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum