Dansk Byggeri

Ordrebøgerne hos bygge- og anlægsvirksomhederne er blevet lidt tyndere

Del

I bygge- og anlægsbranchen er der udsigt til et mere broget 2019, end vi har set de seneste år. Det er Dansk Byggeris konklusion i kølvandet på Danmarks Statistiks konjunkturbarometer for december. Især anlægsentreprenørerne, der arbejder med vej- og baneprojekter, står foran et kraftigt dyk i nye opgaver.

- Der er en mat og ængstelig stemning i erhvervslivet her omkring årsskiftet. Især industrien er præget af den internationale usikkerhed med handelskrig, svigtende vækst i Kina, faldende aktiekurser og brexit-usikkerhed, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri med henvisning til en ny temperaturmåling fra Danmarks Statistik.

I Danmarks Statistiks månedlige konjunkturbarometer, er den samlede indikator for industrien faldet fra et nettotal på nul i november til -5 i december, og i samme periode for byggeriet fra + 1 til -2.

Todelt marked
- Her og nu er der fortsat fornuftige og positive nøgletal for byggeriet. Men gennemsnittet dækker over et todelt marked med travlhed for byggevirksomheder, der arbejder med boligbyggeri, renovering og erhvervsbyggeri. Mens anlægsvirksomhederne på vej- og baneområdet må kigge langt, fx til udlandet, efter opgaver, siger Bo Sandberg.

Det todelte marked afspejler sig blandt andet i, at antallet af ordrer så småt er på vej ned.

- Samlet set er tykkelsen på bygge- og anlægsvirksomhedernes ordrebøger faldet ved indgangen til 2019 – fra et højt niveau på 5,9 måneders arbejde i gennemsnit i juli, august og september til nu 5,3 måneders arbejde, siger Bo Sandberg.

Aftagende mangel på medarbejdere
I december blev 25 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne ifølge Danmarks Statistik begrænset i produktionen, fordi de manglede kvalificerede medarbejdere. Det er et fald i forhold til tidligere på året. Fra juni til oktober svingede manglen på arbejdskraft hos mellem 30 og 34 procent af virksomhederne.

- Der er næppe tvivl om, at udfordringen med manglen på arbejdskraft er kommet for at blive, og at det også vil være en markant udfordring for byggeriets virksomheder i 2019. Men det er vigtigt at have nuancerne med - blandt andet at anlægsbranchen står foran et dyk i antallet af opgaver. Mange anlægsvirksomheder har udsigt til afskedigelser og tab af værdifuld viden og erfaring, mens vi venter på en langsigtet infrastrukturplan, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

Kontakter

Cheføkonom Bo Sandberg, bsa@danskbyggeri.dk, telefon 28 50 38 19
Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Dansk Byggeri: Lad familievirksomheder og arvinger være i fred18.6.2019 15:30:00 CESTPressemeddelelse

Det er gift for generationsskifterne i de private virksomheder, hvis arveafgiften bliver sat markant op, sådan som de økonomiske vismænd foreslår. Det siger Dansk Byggeri, efter at vismændene i deres nye rapport argumenterer for at sætte den nuværende arveafgift på fem procent på familieejede virksomheder op til 15 procent. På forårsmødet i Det Økonomiske Råd anbefalede Dansk Byggeris direktør Lars Storr-Hansen også et højere og mere fleksibelt anlægsloft.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum