Sikkerhedsstyrelsen

Oprydning efter fyrværkeri – få gode råd fra Sikkerhedsstyrelsen

Del

Det er god stil at rydde op efter sig selv, når man har fyret fyrværkeri af nytårsaften, men der kan være nogle, der er i tvivl om, hvordan de gør det sikkert.

Der er forskel på, hvad du skal gøre af brugt og ubrugt fyrværkeri samt fusere efter nytårsaften. Derfor har Sikkerhedsstyrelsen samlet gode råd til at komme sikkert af med fyrværkeriet.

Sådan bortskaffer du brugt fyrværkeri

Fyrværkeri, som er fyret af, er almindeligt husholdningsaffald. Det kan du feje op på en skovl og komme i skraldespanden for restaffald.

Du skal selvfølgelig være sikker på, at fyrværkeriet er helt slukket, før du smider det ud eller tager det med. Er du i tvivl, kan du eventuelt hælde vand over det.

Sådan håndterer du ubrugt fyrværkeri

Fyrværkeri, du ikke har fået fyret af, kan du vælge at opbevare derhjemme og bruge året efter.

Du må opbevare fyrværkeri med op til fem kg NEM derhjemme. NEM står for Netto Eksplosivstof Mængde og angiver, hvor meget krudt der er i fyrværkeriet. Det skal stå på fyrværkeriet.

Sørg for, at fyrværkeriet står tørt, væk fra elektriske apparater og varmekilder og uden for børns rækkevidde.

Du må ikke pakke fyrværkeriet ud eller fjerne beskyttelseshætten fra lunter.

Hvis du ikke vil have fyrværkeriet liggende derhjemme, kan du aflevere det på genbrugsstationen. I så fald er det farligt affald. Du kan tjekke hos din kommune, hvilke genbrugsstationer der tager imod farligt affald.

Transportér fyrværkeriet til genbrugspladsen, som du transporterede det hjem fra forhandleren.

Skaf dig sikkert af med fusere

Du skal aldrig gå tilbage til en fuser for at tænde den igen. Men du kan godt fjerne den efter et stykke tid.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at man fjerner fusere, så børn ikke bliver fristet af at forsøge at tænde fyrværkeriet i dagene efter nytår – men det er en voksenopgave at fjerne dem, og man skal være varsom.

Vent minimum en halv time, fra du forsøgte at tænde batteriet, til du fjerner det. Fej det op på en skovl og kom det i en spand med vand. Så er du sikker på, at eventuelle gløder bliver slukket. Husk sikkerhedsbriller, når du gør det.

Har fuseren stået ind til dagen efter, så tag en skovl og kom fyrværkeriet i en spand, du kan fragte det i. Er du det mindste i tvivl om, at der kan ligge gløder og ulme i fyrværkeriet, så pøs vand på.

Fusere kan ligesom ubrugt fyrværkeri leveres på genbrugsstationen som farligt affald, da de indeholder krudt.

Leverer du fuseren tilbage til forhandleren, er det forhandlerens ansvar at skaffe sig sikkert af med den.

Kontakter

For yderligere information kontakt venligst Sikkerhedsstyrelsens pressevagt på 22 38 44 51.

Billeder

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Lattergas, snus og tyggetobak beslaglagt i København28.6.2022 15:03:20 CEST | Pressemeddelelse

Sikkerhedsstyrelsen var fredag på tilsyn i Indre by i København i forbindelse med tilsyn med alderskontrol og salg af alkohol og tobak til unge. I seks tilfældigt udvalgte kiosker blev der alle steder fundet ulovlige produkter. På et par af stederne fandt Sikkerhedsstyrelsen så store mængder ulovligt lattergas, æsker med snus og tyggetobak med udenlandske sundhedsadvarsler, at Københavns Politi foretog beslaglæggelser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum