Sikkerhedsstyrelsen

Oprydning efter fyrværkeri – få gode råd fra Sikkerhedsstyrelsen

Del

Det er god stil at rydde op efter sig selv, når man har fyret fyrværkeri af nytårsaften, men der kan være nogle, der er i tvivl om, hvordan de gør det sikkert.

Der er forskel på, hvad du skal gøre af brugt og ubrugt fyrværkeri samt fusere efter nytårsaften. Derfor har Sikkerhedsstyrelsen samlet gode råd til at komme sikkert af med fyrværkeriet.

Sådan bortskaffer du brugt fyrværkeri

Fyrværkeri, som er fyret af, er almindeligt husholdningsaffald. Det kan du feje op på en skovl og komme i skraldespanden for restaffald.

Du skal selvfølgelig være sikker på, at fyrværkeriet er helt slukket, før du smider det ud eller tager det med. Er du i tvivl, kan du eventuelt hælde vand over det.

Sådan håndterer du ubrugt fyrværkeri

Fyrværkeri, du ikke har fået fyret af, kan du vælge at opbevare derhjemme og bruge året efter.

Du må opbevare fyrværkeri med op til fem kg NEM derhjemme. NEM står for Netto Eksplosivstof Mængde og angiver, hvor meget krudt der er i fyrværkeriet. Det skal stå på fyrværkeriet.

Sørg for, at fyrværkeriet står tørt, væk fra elektriske apparater og varmekilder og uden for børns rækkevidde.

Du må ikke pakke fyrværkeriet ud eller fjerne beskyttelseshætten fra lunter.

Hvis du ikke vil have fyrværkeriet liggende derhjemme, kan du aflevere det på genbrugsstationen. I så fald er det farligt affald. Du kan tjekke hos din kommune, hvilke genbrugsstationer der tager imod farligt affald.

Transportér fyrværkeriet til genbrugspladsen, som du transporterede det hjem fra forhandleren.

Skaf dig sikkert af med fusere

Du skal aldrig gå tilbage til en fuser for at tænde den igen. Men du kan godt fjerne den efter et stykke tid.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at man fjerner fusere, så børn ikke bliver fristet af at forsøge at tænde fyrværkeriet i dagene efter nytår – men det er en voksenopgave at fjerne dem, og man skal være varsom.

Vent minimum en halv time, fra du forsøgte at tænde batteriet, til du fjerner det. Fej det op på en skovl og kom det i en spand med vand. Så er du sikker på, at eventuelle gløder bliver slukket. Husk sikkerhedsbriller, når du gør det.

Har fuseren stået ind til dagen efter, så tag en skovl og kom fyrværkeriet i en spand, du kan fragte det i. Er du det mindste i tvivl om, at der kan ligge gløder og ulme i fyrværkeriet, så pøs vand på.

Fusere kan ligesom ubrugt fyrværkeri leveres på genbrugsstationen som farligt affald, da de indeholder krudt.

Leverer du fuseren tilbage til forhandleren, er det forhandlerens ansvar at skaffe sig sikkert af med den.

Kontakter

For yderligere information kontakt venligst Sikkerhedsstyrelsens pressevagt på 22 38 44 51.

Billeder

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Elsikkerheden halter i pizzeriaer og grillbarer5.1.2022 13:43:58 CET | Pressemeddelelse

Sikkerhedsstyrelsen har i løbet af 2021 kontrolleret elinstallationerne i 197 danske pizzeriaer og grillbarer, og kontrollen har afdækket, at der langtfra er styr på elsikkerheden. Kun på 13 af de 197 besøgte steder var alt i orden, mens der på 77 steder blev givet påbud om at få rettet op på konkrete forhold. På de resterende 107 steder blev der vejledt om, hvad der burde ændres for at gøre installationerne sikre og lovlige.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum