Oprydning efter fyrværkeri – få gode råd fra Sikkerhedsstyrelsen

Der er forskel på, hvad du skal gøre af brugt og ubrugt fyrværkeri samt fusere efter nytårsaften. Derfor har Sikkerhedsstyrelsen samlet gode råd til at komme sikkert af med fyrværkeriet.
Sådan bortskaffer du brugt fyrværkeri
Fyrværkeri, som er fyret af, er almindeligt husholdningsaffald. Det kan du feje op på en skovl og komme i skraldespanden for restaffald.
Du skal selvfølgelig være sikker på, at fyrværkeriet er helt slukket, før du smider det ud eller tager det med. Er du i tvivl, kan du eventuelt hælde vand over det.
Sådan håndterer du ubrugt fyrværkeri
Fyrværkeri, du ikke har fået fyret af, kan du vælge at opbevare derhjemme og bruge året efter.
Du må opbevare fyrværkeri med op til fem kg NEM derhjemme. NEM står for Netto Eksplosivstof Mængde og angiver, hvor meget krudt der er i fyrværkeriet. Det skal stå på fyrværkeriet.
Sørg for, at fyrværkeriet står tørt, væk fra elektriske apparater og varmekilder og uden for børns rækkevidde.
Du må ikke pakke fyrværkeriet ud eller fjerne beskyttelseshætten fra lunter.
Hvis du ikke vil have fyrværkeriet liggende derhjemme, kan du aflevere det på genbrugsstationen. I så fald er det farligt affald. Du kan tjekke hos din kommune, hvilke genbrugsstationer der tager imod farligt affald.
Transportér fyrværkeriet til genbrugspladsen, som du transporterede det hjem fra forhandleren.
Skaf dig sikkert af med fusere
Du skal aldrig gå tilbage til en fuser for at tænde den igen. Men du kan godt fjerne den efter et stykke tid.
Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at man fjerner fusere, så børn ikke bliver fristet af at forsøge at tænde fyrværkeriet i dagene efter nytår – men det er en voksenopgave at fjerne dem, og man skal være varsom.
Vent minimum en halv time, fra du forsøgte at tænde batteriet, til du fjerner det. Fej det op på en skovl og kom det i en spand med vand. Så er du sikker på, at eventuelle gløder bliver slukket. Husk sikkerhedsbriller, når du gør det.
Har fuseren stået ind til dagen efter, så tag en skovl og kom fyrværkeriet i en spand, du kan fragte det i. Er du det mindste i tvivl om, at der kan ligge gløder og ulme i fyrværkeriet, så pøs vand på.
Fusere kan ligesom ubrugt fyrværkeri leveres på genbrugsstationen som farligt affald, da de indeholder krudt.
Leverer du fuseren tilbage til forhandleren, er det forhandlerens ansvar at skaffe sig sikkert af med den.
Kontakter
For yderligere information kontakt venligst Sikkerhedsstyrelsens pressevagt på 22 38 44 51.
Billeder
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen går undercover på sociale medier for at stoppe ulovligt salg af lattergas30.6.2025 12:46:32 CEST | Pressemeddelelse
Fra i morgen får Sikkerhedsstyrelsen nye muligheder for at føre kontrol med salg af lattergas. Reglerne skal bremse brugen af lattergas som rusmiddel og forhindre ulovligt salg.
Produkter og tjenester skal være tilgængelige for flest mulige25.6.2025 09:25:36 CEST | Pressemeddelelse
Fremover bliver det lettere for forbrugere at anvende en række produkter og tjenester i hverdagen, også hvis man har en midlertidig eller permanent funktionsnedsættelse. Fra 28. juni 2025 er det et krav at leve op til EU's tilgængelighedsdirektiv og den danske tilgængelighedslov, og dermed kommer der nye krav til fx webshops, computere, betalingsterminaler og streamingtjenester. På nogle områder træder kravene i kraft straks, mens kravene skal anvendes på andre områder, efterhånden som der fx kommer nye udgaver af produkter i handelen.
Styrelser advarer: Ulovlige varer fra ferien eller nettet kan få alvorlige konsekvenser19.6.2025 09:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Indførsel og bestilling af ulovlige nikotinprodukter kan føre til bøde, advarer Toldstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen op til sommerferien.
Hver fjerde butik på Bornholm solgte alkohol eller tobak til mindreårige på Folkemødets første dag13.6.2025 09:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Flere butikker overholdt ikke reglerne om salg af alkohol, tobak eller nikotin torsdag under Folkemødet på Bornholm – Sikkerhedsstyrelsen har ført kontrol med unge kontrolkøbere.
Færre butikker solgte alkohol og tobak på sidste skoledag til børn og unge21.5.2025 09:15:50 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsens kontrol med unge kontrolkøbere på sidste skoledag afslørede færre overtrædelser, end styrelsen normalt ser ved tilsyn med salg af alkohol, nikotin og tobak til mindreårige. Det var dog fortsat næsten hver femte butik, der brød loven.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum