DEO

Oppositionen får flest stemmer i første runde af Litauens parlamentsvalg

Del

Vælgerne i Litauen gik i søndags til stemmeurnerne for at sætte deres kryds i første runde af parlamentsvalget i landet. Litauens parlamentsvalg er dog langt fra afsluttet, og sammensætningen af det 13. parlament, Seimas, vil først blive kendt efter den afgørende afstemning om to uger, den 25. oktober 2020. Dog kan vi drage nogle foreløbige konklusioner fra i søndags.

Det konservative parti Fædrelandsunionen, som har været i oppositionen de sidste to perioder, fik flest stemmer i første runde af parlamentsvalget, mens den bærende partner i regeringskoalitionen Bonde- og Miljøpartiet blev nummer to. Det social-populistiske parti Arbejderpartiet tog tredjepladsen. Stemmeprocenten ved første runde var 47 procent. 

I første runde har landet én stor valgkreds, hvor kandidaterne opstilles på partilister og vælges ind derfra, og hvor 70 ud af 141 sæder i Seimas distribueres. En spærregrænse på fem procent betyder, at kun de følgende seks partier (og ingen af de øvrige regeringspartier) får direkte pladser i parlamentet efter første runde: 

  • Fædrelandsunionen-Litauiske Kristendemokrater (TS-LKD) - 24.8% (23 sæder)
  • Bonde- og Miljøpartiet (LVŽS) - 17.5% (16 sæder)
  • Arbejderpartiet (DP) - 9.5% (9 sæder)
  • Socialdemokraterne (LSDP) - 9.3% (8 sæder)
  • Frihedspartiet (LP) - 9.0% (8 sæder)
  • Den Liberale Bevægelse (LRLS) - 6.8% (6 sæder)

Trods resultatet fra første runde af parlamentsvalget står en ny regeringskoalition først klart efter næste runde, siger Litauens nuværende præsident, Gitanas Nausėda. I anden runde duelleres blandt de største personlige stemmeslugere om de resterende mandater i de enkelte kredse, og her er der også stadig chancer for kandidater udenfor de ovenstående seks partier. 

Valgkampens vigtigste temaer 

Udviklingen i Hviderusland og Covid-19 spiller store roller i dette års valg. Regeringen har taklet Covid-19 meget fint, hvilket styrker deres position ved valget. 

Men den nylige stigning i Covid-19 tilfælde, stigende virusrelateret arbejdsløshed og økonomiske udfordringer har været nogle af de områder, der har udløst kritik af den nuværende koalitionsregering.

Regeringens restriktioner på bl.a. salg og markedsføring af alkohol og et højere offentligt forbrug på omfordeling har også været blandt emnerne i valgkampen.

Bonde- og Miljøpartiets fokuspunkter har været på en forbedring af uddannelsessystemet, fortsatte lighedsreformer og det grønne område. 

Portræt af et spændende valg 

DEO og DEO’s internationale chef, Michael Birkkjær Lauritsen, har gennem ti år mødtes med næstformanden, Tomas Tomilinas, fra regeringspartiet Bonde- og Miljøpartiet, der allerede er sikret genvalg gennem partilisten, men som pga. mange personlige stemmer skal ud i en direkte duel om et kredsmandat den 25. oktober. Michael kan kontaktes via telefon eller mail for et portræt af udviklingen i Litauen. 

Nøgleord

Kontakter

Michael Birkkjær LauritsenAnsvarlig for DEO's rejser i Europa

Michael er cand.mag. i historie og Europastudier med speciale i EU-Kommissionens embedsværk. Har arbejdet med EU, Europa, journalistik, oplysning og debat siden 2009.

Har bred opdateret viden om de baltiske lande, Polen og Spanien, herunder disses forbindelser til EU. Fungerer som rejseleder i disse lande. Bosat med familie i A Coruña, Galicien, Spanien.

Tlf:+45 61 71 27 74michael@deo.dk

Billeder

Information om DEO

DEO
Nordkystvejen 2F
8961 Allingåbro

61 27 72 56https://www.deo.dk/

DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat. 

DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.

Følg pressemeddelelser fra DEO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DEO

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum