Bitdefender

Online quizzer kan være farlige for dit privatliv

Del

Quizzer og tests, der fortæller dig, hvilken superhelt du er, eller hvilken karakter fra din yndlingsserie du ligner mest, kan være sjove at fordrive tiden med. Men de er også en guldgrube af personlige oplysninger, som du giver væk på samme tid, forklarer Bitdefenders sikkerhedsekspert.

På de sociale medier er der et hav af quizzer, der ofte handler om sammenligne dig med kendte personligheder eller fiktionelle karakterer. Med udgangspunkt i dine svar på en række tilfældige spørgsmål, kan du få at vide om du f.eks. mest ligner Iron Man eller Wonder Woman, Nicki Minaj eller Kylie Minogue, og listen fortsætter.

Indsamler personlige oplysninger

“De her quizzer og tests kan være fuldstændig harmløse,” fortæller Bogdan Botezatu, sikkerhedsekspert hos cybersikkerhedsfirmaet Bitdefender. “Men de kan også bruges til at indsamle en masse personlige oplysninger om dig, som kan bruges til både phishing-angreb og identitetstyveri.”

Botezatu fortsætter: “De simple spørgsmål giver nemlig et billede af, hvem du er som person eller giver ondsindede aktører oplysninger, som de kan bruge til at målrette angreb imod dig. Det kan f.eks. være ved at spørge, hvilken by du kommer fra, hvor gammel du er, og hvad dit kæledyr hedder.”

Quizzer kan derudover også bruges til at sprede malware, f.eks. hvis man skal klikke videre til en anden, usikker hjemmeside for at få svaret på quizzen.

“Gratis” quizzer er aldrig gratis

Husk på, at det er sjældent, at noget er gratis på internettet, forklarer Botezatu: “Hvis du tager en “gratis” quiz på Facebook f.eks., så skal du som regel også give udviklerne adgang til din profil, før du kan få lov til at tage quizzen. Og på den måde kan de bl.a. få adgang til dit navn, din fødselsdato, din venneliste, osv.”

Det er altså vigtigt også at være klar over, hvad du evt. giver en quiz-app adgang til – ikke kun hvilke svar du giver i selve quizzen.

Sådan beskytter du dig selv, når du tager quizzer og tests

Den bedste måde, du kan beskytte dine personlige oplysninger på, er selvfølgelig ved at lade være med at tage quizzer i det hele taget. Men der er masser af quizzer derude, der er helt harmløse og sjove at fordrive tiden med. Så kan du ikke helt holde dig fra dem, så husk i det mindste på de her råd fra Botezatu:

  • Vær altid skeptisk overfor de quizzer, du tager, og husk på, at dine svar potentielt kan bruges imod dig.
  • Hold dig fra quizzer, der er gået viralt. Hvis du har hørt om dem, så har svindlere sandsynligvis også. Og med falske udgaver af originalen kan de udnytte populariteten til deres lyssky gerninger.
  • Undersøg udvikleren af quizzen, før du tager den.
  • Skal du give adgang til et socialt medie for at bruge quizzen, så undersøg som minimum, hvilke oplysninger det faktisk er, du giver væk.
  • Tænk over, om quizzen stiller spørgsmål, der minder om sikkerhedsspørgsmål til onlinekonti, f.eks. navnet på dit kæledyr, din lærer, din første bil eller dit yndlingsband. Giv aldrig det rigtige svar, hvis det er tilfældet.
  • Hav en sikkerhedsløsning installeret, der bl.a. sikrer dig imod usikre hjemmesider.
  • Del så vidt det er muligt aldrig personlige oplysninger med fremmede mennesker, f.eks. de ukendte mennesker der står bag online quizzer og tests. Og fortæl dine børn og familiemedlemmer om faren ved at dele oplysninger om sig selv på nettet.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Bitdefender

Bitdefender
BitdefenderBitdefender er et globalt cybersikkerhedsfirma, der leverer avancerede og omfattende sikkerhedsløsninger og trusselsbeskyttelse til mere end 500 millioner brugere i mere end 150 lande. Siden 2001 har Bitdefenders innovation konsekvent leveret prisbelønnede sikkerhedsprodukter og threat intelligence til det smarte forbundne hjem, mobilbrugere, moderne virksomheder og deres netværk, enheder, datacentre og cloud infrastruktur. I dag er Bitdefender en foretrukken leverandør, der er integreret i over 38% af verdens sikkerhedsløsninger. Bitdefender er anerkendt af industrien, respekteret af leverandører, forkyndt af kunder og er den cybersikkerhedsvirksomhed, du kan stole på.

www.bitdefender.com

Følg pressemeddelelser fra Bitdefender

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Bitdefender

Din private browser er mindre privat, end du måske går og tror18.8.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Moderne teknologi gør os i stand til fantastiske ting: med et par klik kan vi komme i kontakt med andre, handle ind og gå i banken. Bagsiden er, at vi i dag lever i en datacentreret verden, hvor vores færden logges og sælges i et omfang, de færreste har overblik over. Så derfor bruger du måske en privat eller inkognito browser for at holde dine oplysninger for dig selv. Men det er ikke helt så simpelt. Bitdefenders sikkerhedsekspert forklarer hvorfor.