Aarhus Universitet Technical Sciences

Oliejagt i Nordsøen giver ekko hos marsvin

Del

Ny forskning med luftkanoner og undervandsmikrofoner viser, at marsvin reagerer på undervandsstøj op til 12 kilometer fra olieefterforskning i Nordsøen.

Marsvinemoder og hendes kalv. (Foto: Jeppe Balle Dalgaard/AU).
Marsvinemoder og hendes kalv. (Foto: Jeppe Balle Dalgaard/AU).

Marsvin bruger lyd til at finde føde og kommunikere med. Men støj i havet fra eksempelvis olieefterforskning kan forstyrre dem i nogle timer, indtil skibet er passeret. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet, som i dag er offentliggjort i tidsskriftet ”Frontiers in Marine Science”.

I ni måneder har forskere fra Institut for Bioscience og Total Danmark A/S haft lytteudstyr ude ni steder i det danske oliefelt i den centrale Nordsø. Dette gav mulighed for at undersøge marsvins tilstedeværelse og fødesøgning før, under og efter en tre en halv måned lang seismisk olieefterforskning, der dækkede et 1100 km2 stort område.

Ved seismiske undersøgelser efter olie benyttes et langsomt sejlende skib, der trækker luftkanoner og 3,5 km lange kabler med undervandsmikrofoner efter båden. Luftkanonerne skyder kraftige, korte lyde ned mod havbunden med få sekunders mellemrum. Ved at måle på de lydbølger, der bliver kastet tilbage fra undergrunden, kan man få et billede af undergrundens struktur og sammensætning, og om der er olie under havbunden ned til adskillige kilometers dybde.

”Vores resultater øger forståelsen af, at undervandsstøj, såsom seismik, kan påvirke marsvins fødesøgning. Undersøgelsen viser blandt andet, at effekten af ​​seismiske undersøgelser på marsvins adfærd var mindre, end hvad der tidligere er fundet ved nedramning af fundamenter til havvindmøller,” siger seniorforsker Jonas Teilmann fra Institut for Bioscience i Roskilde ved Aarhus Universitet.

Seismiske lyde var en af de første kraftige menneskeskabte lydkilder i havet, og teknikken har været brugt flittigt i de sidste 50 år i Nordsøen, men først nu er korttids- og langtidseffekten på marsvin undersøgt.

Afstand giver marsvinene ro
Resultaterne for korttidspåvirkningen viste et fald i marsvinenes ekkolokalisering, dvs. de lyde de bruger til at orientere sig, finde føde og kommunikere med andre marsvin. Den faldende akustiske aktivitet blev registreret op til 8–12 km fra det skib, der langsomt sejlede afsted og udsendte de seismiske lyde. Effekten varede dog kun nogle få timer før marsvinene igen kom tilbage og genoptog deres normale aktiviteter. Dét er vigtig viden for olieefterforskerne.

”Studiet har giver os ny viden om marsvineadfærd og bekræftet vores observationer om, at seismiske undersøgelsers indvirkning er begrænset til få timer. Det bekræfter mig i de forholdsregler vi tager, og giver værdifuld viden til at forfine dem. For eksempel øges lydniveauet langsomt når undersøgelsen startes op, hvilket tillader dyrene at søge væk, og vores grundige planlægning sikrer at varigheden af undersøgelsen er så kort som muligt, så dyrene hurtigt kan vende tilbage. Samtidig har vi altid professionelle observatører med på undersøgelsesbåden for at sikre, at der ikke er dyr i nærheden, inden vi går i gang,” siger Matthieu Povidis-Delefosse, Environmental advisor on biodiversity hos Total Danmark A/S.

Langtidseffekten blev i forskningsprojektet målt fra lyttestationer både inde i det påvirkede område og mere end 15 km væk fra nogen seismisk aktivitet. Her kunne forskerne imidlertid ikke finde nogen generel forskydning af marsvin væk fra det seismiske område.

Undersøgelsen siger dog ikke noget om effekten på det enkelte dyrs trivsel, energibalance, reproduktion og på langt sigt overlevelse.

”Et vigtigt forskningsområde er derfor at opnå viden om den samlede effekt af de mange forskellige forstyrrelser som marsvin og andre havdyr udsættes for, den såkaldte kumulative virkning af menneskeskabte påvirkninger. Dermed kan man vurdere, hvor meget forstyrrelse de enkelte arter kan klare, før det går ud over artens trivsel og overlevelse,” siger Jonas Teilmann.

Forskningen er udført under en rammekontrakt mellem Aarhus Universitet og Total Danmark A/S, og virksomheden har desuden stillet blandt andet helikopter- og skibstransport til rådighed i forskningsarbejdet.

Nøgleord

Kontakter

Seniorforsker Jonas Teilmann, email: jte@bios.au.dk, tlf: 21424291

Billeder

Marsvinemoder og hendes kalv. (Foto: Jeppe Balle Dalgaard/AU).
Marsvinemoder og hendes kalv. (Foto: Jeppe Balle Dalgaard/AU).
Download

Links

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://tech.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Vil forbrugerne acceptere sundere kødprodukter?15.9.2020 13:00:00 CESTPressemeddelelse

Det er muligt at fremstille sundere alternativer til de forarbejdede kødprodukter, som er meget efterspurgte i Danmark og i resten af Europa, men hvordan reagerer forbrugerne på de forskellige muligheder, og hvilke foretrækker de? Det undersøger forskere fra MAPP Centret ved Aarhus Universitet sammen med kolleger fra Spanien og Storbritannien i et nyt projekt, der er finansieret af European Innovation and Technology (EIT) Food.

Autonomt droneræs hæver barren for kunstig intelligens6.8.2020 11:08:15 CESTPressemeddelelse

Autonome droner kan i dag udføre en lang række opgaver med ingen eller meget lille involvering af menneskelige operatører. Men for at kunne opfatte miljøet, de flyver i, og planlægge fremtidige handlinger er de nødt til at flyve meget langsomt. Hvad nu, hvis dronerne i stedet skulle flyve hurtigt? Som i droneræs, hvor fart, agilitet og ydeevne er af største vigtighed? Et team af forskere fra Aarhus Universitet har lige taget et skridt fremad.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum