Økologisk Landsforening: Økologi er værktøjet til grøn omstilling i landbruget og på tallerkenen
Klodens klima, natur og ressourcer er uomtvisteligt nutidens og fremtidens mest aktuelle udfordringer. Og økologi er løsningen på den grønne omstilling både i landbruget og på tallerkenen mener Økologisk Landsforening, hvis formand Per Kølster på fredagens generalforsamling gjorde op med landbrugets nuværende situation.
”Vi tror ikke på, at vi kan løse udfordringerne ved at reparere og forbedre det landbrug, vi kender i dag. Fremtidens landbrug skal reelt løse den komplekse opgave: At sætte nye afgrøder på markerne og nye plantebaserede produkter på hylderne i butikken.”
Opbakning fra politikere og borgere
Formanden påpegede i sin tale, at der er opbakning politisk – både på nationalt og europæisk plan i forhold til fremtidens måde at dyrke og spise på som viser, at økologien spiller en hovedrolle på den bæredygtige dagsorden.
”EU-Kommissionen afsluttede 2019 med at fremlægge dens forslag til en europæisk grøn pagt, Green Deal, og der forhandles lige nu om EUs budget herunder budgettet til EUs landbrugspolitik. Der er kamp om midlerne, men der er også tydelige politiske signaler om, at den grønne omstilling er nødvendig, og at økologi er en del af den grønne omstilling.”
Også stærke borgerkrav om klimavenlighed, omtanke for naturen og drikkevandet blev fremhævet i talen.
”Vi ser tydeligt, at borgere – både de modne og de unge – tænker over tallerkenen, de træffer bevidste valg og kaster sig ud i nye gastronomiske eventyr. Vi kommer alle til at ændre vaner med grønnere tallerkener. Vi vil spise dansk grønt, spændende planteproteiner og sikre os, at intet går til spilde. Og så skal vi lære at anerkende kødet som køkkenets guld – som det kostbare og ypperste økologiske af slagsen, der serveres med omtanke.”
Kunstig dyrkning er ikke løsningen
Per Kølster understregede ligeledes, at omstillingen også handler om at skabe en bæredygtig forretningsmodel til fremtiden gennem de næste udgave af økologien ”Økologi 3.0.”, der er Økologisk Landsforenings bud på en helhedsorienteret løsning.
”Det er nødvendigt – mere end nogensinde, når vi fx oplever, at nye producenter af plantebaserede fødevarer går uden om økologiske råvarer med det argument, at det er mere klimavenligt at anvende ikke-økologiske sojabønner som tilmed er genmodificerede. Det er nødvendigt, som modsvar på det vertikallandbrug, der dyrker og vækster afgrøder uden muld, luft og naturligt lys. Og det er absolut nødvendigt som modsvar, når forskerne lover os billigt kunstigt kød fremstillet i laboratorier af stamceller.”
Herefter lagde Per Kølster på økologernes vegne afstand til genmodificering og kunstdyrkning som løsning på klodens udfordringer.
”Økologien arbejder for, at der kommer nye incitamenter, som sætter pris på klimaet og belønner de, som arbejder for bæredygtigheden. Klimaneutralitet, recirkulering, nye materialer til emballager, vedvarende energi, ingen madspild, mere grønt på supermarkedets hylder og i indkøbskurven og en husdyrproduktion, hvor dyrene kommer ud, må nødvendigvis være en del af det klimaansvarlige landbrugs- og fødevareerhverv.”
Kontakter
Per Kølster, formand Økologisk Landsforening
Telefon: 22 22 07 37 Mail: pk@okologi.dk
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening
Telefon: 25 42 93 02 Mail: vk@okologi.dk
Billeder
Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening: Ny bestyrelse har konstitueret sig22.3.2024 08:57:02 CET | Pressemeddelelse
Den nye bestyrelse i Økologisk Landsforening har konstitueret sig. Til generalforsamling i starten af marts blev Michael Kjerkegaard valgt som forperson for bestyrelsen og i dag blev der holdt konstituerende bestyrelsesmøde.
Fårup Sommerland modtager Årets Økopris 202419.3.2024 10:39:54 CET | Pressemeddelelse
Økologisk Landsforening uddeler Årets Økopris 2024 til Fårup Sommerland og food and retail chief, Ole Roed. Prisen gives for et flot økologisk frontløberarbejde, som har resulteret i at den nordjyske park bliver den første danske forlystelsespark, der har ansøgt om Det Økologiske Spisemærke.
ØKODAG®: 20.000 skal fejre 20-års jubilæum18.3.2024 09:45:54 CET | Pressemeddelelse
20.000 gæster har tilmeldt sig til Økodag den 14. april, og på 6 ud af 17 værtsgårde er der ikke længere mulighed for at tilmelde sig. Skal du med til Økodag, kan du fortsat nå det, men husk at tilmelde dig på forhånd.
Michael Kjerkegaard er ny forperson for Økologisk Landsforening2.3.2024 15:22:46 CET | Pressemeddelelse
Ved dagens generalforsamling i Økologisk Landsforening blev Michael Kjerkegaard valgt som forperson. Han afløser forperson Sten Dissing, der i starten af året overtog posten fra Louise Køster, der har haft posten siden 2022.
Pressekommentar Svarer-udvalgets anbefalinger til CO2-afgift.21.2.2024 11:14:25 CET | Pressemeddelelse
Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening:
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum