Økologisk Landsforening: Økologi er værktøjet til grøn omstilling i landbruget og på tallerkenen

Klodens klima, natur og ressourcer er uomtvisteligt nutidens og fremtidens mest aktuelle udfordringer. Og økologi er løsningen på den grønne omstilling både i landbruget og på tallerkenen mener Økologisk Landsforening, hvis formand Per Kølster på fredagens generalforsamling gjorde op med landbrugets nuværende situation.
”Vi tror ikke på, at vi kan løse udfordringerne ved at reparere og forbedre det landbrug, vi kender i dag. Fremtidens landbrug skal reelt løse den komplekse opgave: At sætte nye afgrøder på markerne og nye plantebaserede produkter på hylderne i butikken.”
Opbakning fra politikere og borgere
Formanden påpegede i sin tale, at der er opbakning politisk – både på nationalt og europæisk plan i forhold til fremtidens måde at dyrke og spise på som viser, at økologien spiller en hovedrolle på den bæredygtige dagsorden.
”EU-Kommissionen afsluttede 2019 med at fremlægge dens forslag til en europæisk grøn pagt, Green Deal, og der forhandles lige nu om EUs budget herunder budgettet til EUs landbrugspolitik. Der er kamp om midlerne, men der er også tydelige politiske signaler om, at den grønne omstilling er nødvendig, og at økologi er en del af den grønne omstilling.”
Også stærke borgerkrav om klimavenlighed, omtanke for naturen og drikkevandet blev fremhævet i talen.
”Vi ser tydeligt, at borgere – både de modne og de unge – tænker over tallerkenen, de træffer bevidste valg og kaster sig ud i nye gastronomiske eventyr. Vi kommer alle til at ændre vaner med grønnere tallerkener. Vi vil spise dansk grønt, spændende planteproteiner og sikre os, at intet går til spilde. Og så skal vi lære at anerkende kødet som køkkenets guld – som det kostbare og ypperste økologiske af slagsen, der serveres med omtanke.”
Kunstig dyrkning er ikke løsningen
Per Kølster understregede ligeledes, at omstillingen også handler om at skabe en bæredygtig forretningsmodel til fremtiden gennem de næste udgave af økologien ”Økologi 3.0.”, der er Økologisk Landsforenings bud på en helhedsorienteret løsning.
”Det er nødvendigt – mere end nogensinde, når vi fx oplever, at nye producenter af plantebaserede fødevarer går uden om økologiske råvarer med det argument, at det er mere klimavenligt at anvende ikke-økologiske sojabønner som tilmed er genmodificerede. Det er nødvendigt, som modsvar på det vertikallandbrug, der dyrker og vækster afgrøder uden muld, luft og naturligt lys. Og det er absolut nødvendigt som modsvar, når forskerne lover os billigt kunstigt kød fremstillet i laboratorier af stamceller.”
Herefter lagde Per Kølster på økologernes vegne afstand til genmodificering og kunstdyrkning som løsning på klodens udfordringer.
”Økologien arbejder for, at der kommer nye incitamenter, som sætter pris på klimaet og belønner de, som arbejder for bæredygtigheden. Klimaneutralitet, recirkulering, nye materialer til emballager, vedvarende energi, ingen madspild, mere grønt på supermarkedets hylder og i indkøbskurven og en husdyrproduktion, hvor dyrene kommer ud, må nødvendigvis være en del af det klimaansvarlige landbrugs- og fødevareerhverv.”
Kontakter
Per Kølster, formand Økologisk Landsforening
Telefon: 22 22 07 37 Mail: pk@okologi.dk
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening
Telefon: 25 42 93 02 Mail: vk@okologi.dk
Billeder

Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten26.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan.
Organic Summit 2025 i København præsenterer et stærkt speaker line-up23.6.2025 09:05:02 CEST | Pressemeddelelse
Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige fødevareproduktion.
Flot stigning i det økologiske dagligvaresalg22.4.2025 08:54:48 CEST | Pressemeddelelse
Salget af økologiske fødevarer steg i 2024 med tre pct., og omsætningen lander på 16 mia. kr. i 2024. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som også viser en flot volumenfremgang på to pct.
110.000 forbrugere deltog i Økodag 202514.4.2025 08:51:37 CEST | Pressemeddelelse
41 økologiske gårde tiltrak i går anslået 110.000 forbrugere til Økodag. Dagen var en fest for og med de økologiske malkekøer.
Økologisk Landsforening roser aftale, der skal give mere økologi12.4.2025 07:42:01 CEST | Pressemeddelelse
Pressekommentar fra Økologisk Landsforening til politisk aftale, der trækker en del af EU's landbrugsstøtte ind i det grønne trepartsarbejde. Her øges bl.a. incitamenterne til at lægge om til økologi, og 4 % naturkravet fastholdes.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum