Landbrugsstyrelsen

Odsherred Kommune er rødkålens konge

Del

En ny opgørelse viser, hvilke kommuner der i særlig grad dyrker julemiddagens populære afgrøder. Særligt én kommune er storleverandør til højtidens spisekammer.

Kartofler, rødkål, ribs til ribsgele og sukkerroer til sukker i den søde juletid. Det er nogle af de afgrøder, som finder vej fra landets marker til danskernes julemiddage. Og der er god sandsynlighed for at især to af ingredienserne kommer fra samme kommune.

I Odsherred Kommune dyrker de nemlig både flest rødkål og ribs. En tredjedel af landets rødkål bliver dyrket i Odsherred Kommune, der også dyrker tæt på en femtedel af landets ribs, der kan blive til ribsgele og rysteribs.

-       Vi kender Odsherred Kommune som lidt af et spisekammer med mange forskellige afgrøder. Om sommeren er de landets største solbærkommune, og nu kan vi se, at de også er leveringsdygtige i julens frugt og grønt, siger Peter Byrial Dalsgaard teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Faktisk sidder Odsherred Kommune også på det landets næststørste areal med spisekartofler. Så bor man i kommunen, er der et godt grundlag for en lokalt produceret julemiddag.

Jyske kartofler

Kartoflernes konge skal vi dog vestpå for at finde. Billund Kommune ligger nemlig i front, når det kommer til arealet med spisekartofler. Her er de skarpt forfulgt af netop Odsherred og Samsø kommuner.

Skal kartoflerne brunes og ribsene koges, kræver det rigeligt med sukker, og her skal vi ikke overraskende til Lolland og Guldborgsund kommuner for at finde de største sukkerroearealer. Her bliver to tredjedele af landets sukkerroer nemlig dyrket.

-       Der er blevet dyrket sukkerroer på Lolland-Falster siden 1800-tallet, og de ni største sukkerroekommuner ligger alle i den vest- og sydsjællandske landsdel, så jyderne kan jo sende en venlig tanke østpå, når de sætter tænderne i brunede kartofler, siger Peter Byrial Dalsgaard.

Den østdanske dominans gælder ikke kun for sukkerroerne. Jyderne må nøjes med Billund som deres eneste kommune i top tre over arealer med julens afgrøder.

FAKTA: Her er kommunerne med de største arealer af julens afgrøder

Kommune

Ribs (hektar)

Odsherred Kommune

24,8

Lejre Kommune

18,6

Lolland Kommune

17,1

Danmark i alt

131,5

Kommune

Sukkerroer (hektar)

Lolland Kommune

12.512,7

Guldborgsund Kommune

9.812,8

Næstved Kommune

2.444,1

Danmark i alt

33.296,8

Kommune

Rødkål (hektar)

Odsherred Kommune

58,51

Samsø Kommune

44,01

Assens Kommune

14,31

Danmark i alt

182,2

Kommune

Spisekartofler (hektar)

Billund Kommune

713,2

Odsherred Kommune

696,5

Samsø Kommune

502,4

Danmark i alt

7.194,3

Yderligere information

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.

Information om Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen
Landbrugsstyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V

+45 33 95 80 00http://lbst.dk/

Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum