Niras A/S

Ødelæggende storm fra 1872 danner grundlag for nutidens kystbeskyttelse

Del

’Den perfekte storm’: En digital model af én af de værste storme, der nogensinde er målt i Danmark, sætter fremtidens standarder for oversvømmelsesbeskyttelse.

Den værste stormflod i Danmark gennem de sidste 150 år kom fra Østenstormen i 1872. Den medførte nogle af de højeste oversvømmelser nogensinde i de indre danske farvande. Ved hjælp af historisk data og hydraulisk modellering har NIRAS rekonstrueret stormen, så det er muligt at designe kystbeskyttelse mod lignende oversvømmelser nu og til fremtidige klimaændringer.

NIRAS’ model kan vise fysikken bag stormen, og det betyder, at det nu er muligt at designe kystbeskyttelse som fx diger og højvandsmure optimalt.

”I dag har vi hardware og software, der er pålidelige nok til at lege med storme. Det gør, at vi kan bygge digerne inden vandmasserne kommer i stedet for efter stormen. Det vil også spare samfundet for skader for mange milliarder, hvis forebyggelsen er optimal,” siger Peter Fløcke Klagenberg, som er seniorspecialist i NIRAS.

Men når en storm i samme skala som 1872 kommer i fremtiden, skal der ifølge Peter Fløcke Klagenberg oveni lægges et øget klimabidrag på cirka 8-10% til i vindhastighed for at få den reelle – og kraftigere – stormintensitet. Hertil skal man også lægge de fremtidige havspejlsstigninger fra klimaforandringer for at beregne, hvad digerne ved fremtidige storme skal kunne holde til.

Læs mere på niras.dk

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Niras A/S

Niras A/S
Niras A/S
Sortemosevej 19
3450 Allerød

+45 4810 4200https://www.niras.dk

NIRAS er blandt Skandinaviens førende, rådgivende ingeniørvirksomheder.

Med et bredt felt af ekspertiser inden for procesanlæg, industri og byggeri over energi, miljø, vand & forsyning til infrastruktur, udviklingsbistand og byplanlægning bidrager NIRAS til løsninger på en lang række af de største samfundsudfordringer.

Læs mere om NIRAS her.

Følg pressemeddelelser fra Niras A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Niras A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum