Nyt værktøj kan kortlægge indeklimaet på danske plejecentre
Der er store udsving i indeklimaet på danske plejecentre, viser undersøgelse. Nyt værktøj kan hjælpe bygningsansvarlige til at sætte målrettet ind for at forbedre indeklimaet på de enkelte plejehjem.
Teknologisk Institut har i samarbejde med Høje Taastrup Kommune og rådgivningsfirmaet Transition udviklet et nyt værktøj til screening og forbedring af indeklimaet på danske plejecentre. Værktøjet er udviklet som led i undersøgelsen National kortlægning af indeklima på plejecentre, som er støttet af den filantropiske forening Realdania.
Screeningsværktøj
Indeklimaværktøjet er et strategisk værktøj, der på baggrund af en gennemgang af bygningens fysiske forhold samt målinger kan beregne, hvor der er problemer med indeklimaet og investeringsbehovet til at udbedre disse. Indeklimaværktøjet kræver minimal efterbehandling af data, og produktet er en dynamisk rapport.
Svingende indeklima på plejecentre
Undersøgelsen, der kigger nærmere på indeklimaet i 20 plejecentre, viser, at kvaliteten af indeklimaet er svingende og i nogen tilfælde ikke lever op til standarderne. Såvel ældre som personalet er udfordret af tør luft om vinteren. Det kan medføre tørhed i næse, øjne, kløe og tør hud. Ventilationssystemerne på beboernes badeværelser er i mange tilfælde indreguleret forkert, så nogle beboere har for lidt udsugning i badeværelset.
– Ud fra kortlægningen kan vi konkludere, at der i alle plejecentre er større eller mindre udfordringer med indeklimaet. Problemerne er forskellige, og med den rette tilgang kan de forholdsvist let blive løst. Det er dog overraskende at se, at kun ét af de ti undersøgte plejehjem har indblæsning af frisk luft i boligerne. Inden undersøgelsen blev iværksat, blev et af plejehjemmene besøgt, og her klagede natpersonalet over luftkvaliteten. Det hænger fint sammen med, at ventilationsforholdene ofte er for begrænsede, siger Merete Lyngbye, sektionsleder på Teknologisk Institut.
Værktøj taget i brug
Med et nyt værktøj i hånden kan kommunernes bygningsansvarlige nu gennemgå indeklimaet i de enkelte plejecentre og få konkret anvisning til, hvordan indeklimaet ved prioriteret indsats kan forbedres.
– Indeklimaet i plejecentre kan være udfordret af, at et plejecenter både er en arbejdsplads for plejepersonalet og et hjem for beboerne. Med værktøjet kan man helt konkret gennemgå både fællesarealer og beboernes boliger med parametre som luftkvalitet, ventilation og varme, oplevet støj og lyskvalitet. Derefter kan man målrettet finde eventuelle udfordringer og prioritere, hvor, hvordan og hvornår man skal sætte ind, siger Merete Lyngbye.
På baggrund af målingerne er der for det enkelte plejecenter udarbejdet et diagram, som viser, hvor der er plads til konkrete forbedringer, og hvor forholdene lever op til anbefalingerne. Konkret har Høje-Taastrup Kommune anvendt det nye indeklimaværktøj til at lave en målrettet indsats for at forbedre forholdene på kommunens plejecentre, fx udbedring af lysforhold i badeværelser og indregulering af ventilationsanlæg.
___________________________________________________________
Om undersøgelsen:
I undersøgelsen National kortlægning af indeklima på plejecentre er indeklimaet i 20 plejecentre fordelt på 10 kommuner blevet undersøgt. 10 af disse plejehjem har fået kortlagt indeklimaet ved hjælp af det nye screeningsværktøj, mens de resterende 10 på anden vis har fået målt og analyseret indeklimaet. Derudover har tre kommuner fået kortlagt det oplevede indeklima gennem antropologiske undersøgelser.
Nøgleord
Kontakter
Sektionsleder Merete Lyngbye, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1382, mail: mlyn@teknologisk.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny rapport afslører barrierer for bæredygtig vandhåndtering i fødevareindustrien31.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut offentliggør i dag en omfattende rapport om vandhåndtering i den danske fødevareindustri. Rapporten afslører både betydelige barrierer og muligheder for innovative løsninger i industriens arbejde med bæredygtig vandteknologi.
Robotter og automation i 2025: Her er tendenserne27.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I en tid præget af høj usikkerhed og hastig teknologisk udvikling søger mange virksomheder mod automatisering som en vej til øget robusthed og konkurrencekraft. En ny rapport fra Odense Robotics og Teknologisk Institut præsenterer de vigtigste teknologiske tendenser, der vil præge robotteknologi og automatisering i 2025 og frem. - Sidste år var et banebrydende år for innovation, især med den voksende indflydelse fra kunstig intelligens (AI), herunder maskinlæring, generativ AI og fysisk AI inden for robotteknologi. I 2025 og frem vil udviklingen inden for intelligente og adaptive systemer fortsætte og skabe nye muligheder for producenter og andre brancher, siger Søren Elmer Kristensen, CEO for Odense Robotics, Danmarks nationale robot- og droneklynge, og fortsætter: - Interoperabilitet og enkelhed vil også være nøgleparadigmer, da innovatører stræber efter at skabe enkle løsninger ved at sammenkoble systemer. Endelig står sikkerhed højt på dagsordenen, fordi digital robusthed i stigend
Ny europæisk standard skal hjælpe virksomheder med at reducere metalforbruget22.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark har ledet udviklingen af en ny europæisk standard, der kan hjælpe virksomheder med at mindske metalforbruget med op til 15 procent. Med metoden kan virksomheder måle såkaldte restspændinger i metalstrukturer, hvilket kan give både økonomiske og miljømæssige fordele.
Mikroalger på rumrejse: Kan astronauter dyrke protein i vægtløs tilstand?21.1.2025 09:41:45 CET | Pressemeddelelse
Til april sender Teknologisk Institut mikroalger på rumrejse for at undersøge, om de kan dyrkes under vægtløse forhold og kosmisk stråling. Lykkes det, kan astronauter i fremtiden dyrke protein i rummet.
Varmepumper kan gøre den energitunge industri mindre klimabelastende20.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nu skal Europas tunge industri kunne skifte til varmepumper. Nyt stort EU-projekt skal udvikle og demonstrere praktiske løsninger, som kan fremme overgangen fra fossil energi til grøn strøm.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum