Nyt studie: Blokering af protein kan forbedre kroppens evne til at reparere muskelskader

Vores skeletmuskler udgør cirka 30-40% af vores totale muskelmasse. De er afgørende for basale aktiviteter som det at trække vejret eller sidde ned. Det er også de muskler, som gør os i stand til at udføre præcise bevægelser, når vi danser, spiller instrumenter, eller når kirurgerne udfører komplicerede operationer. Men, som vi ældes, mister kroppen evnen til at reparere skader på skeletmusklerne. Nu har er nyt studie af lektor Ermelinda Porpiglia fra Aarhus Universitets Institut for Biomedicin og professor Helen M. Blau fra Stanford Universitet måske fundet nøglen til at vække musklernes stamceller igen.
Studiet er det første, som viser, at proteinet CD47 spiller en afgørende rolle, når stamcellerne ældes. Forskerne fandt et væsentligt forhøjet niveau af CD47 i ældre muskel-stamceller. Det tyder på, at vi med alderen opbygger et højere niveau af CD47-proteinet i musklerne, og at det spiller en rolle i musklernes forringede evne til at hele efter skader.
“Vores studie viser, at et unormalt eller hævet niveau af thrombospondin-1/CD47 kan behandles ved at bruge et thrombospondin-1 (THBS1) blokerende antistof. Ved at blokere for proteinet øgede vi muskelregenereringen og dermed styrken hos ældre mus,” fortæller lektor Ermelinda Porpiglia.
Resultaterne af studiet kan være gode nyheder for ældre, som ofte skal gennem en længere restitueringsperiode efter en skade eller operation. Håbet er, at patienter i fremtiden kan blive behandlet med et THBS1-blokerende antistof op til eller lige efter en operation, og at det vil hjælpe dem til at komme sig hurtigere, forklarer Ermelinda Porpiglia.
“Vi forudser, at en sådan behandling vil aktivere de funktionelle stamceller i ældre patienters muskler og dermed fremskynde restitutionstiden. Vi forudser også, at en THBS1 blokade vil kunne hjælpe patienter, som er muskelsvækkede efter sygdom eller operation, som for eksempel knæ- eller hofteoperationer, hvor patienterne ofte er sengeliggende længe.”
Kan også få betydning for kræftpatienter
Studiet er baseret på forsøg med ældre mus.Derfor skal der mere forskning til for at påvise en lignende effekt hos mennesker. Men Ermelinda Porpiglia og Helen M. Blau håber, at deres forskning vil gavne ikke bare patienter med nedsat muskelstyrke, men også kræftpatienter.
Ifølge Ermelinda Porpiglia er proteinet CD47 en del af et signalsystem, som sammen med proteinet SIRPa kapres af kræftcellerne for at undgå, at vores immunsystem bliver aktiveret. I øjeblikket er en ny kræftbehandling, som netop er målrettet CD47 og SIRPa, i kliniske forsøg, og bliver den godkendt til brug, kan det betyde, at kræftpatienterne får mere end et styrket immunforsvar ud af behandlingen, siger Ermelinda Porpiglia.
“Omkring 80% af kræftpatienterne oplever af blive voldsomt svækket af et alvorligt tab af fedt- og muskelmasse kaldet kræftrelateret kakesi. Det er vores overbevisning, at den CD47-blokerende behandling, som i øjeblikket er i kliniske forsøg, ikke kun vil styrke immunsystemet, men også booste og aktivere stamcellerne i skeletmusklerne, så patienterne også vil opleve mindre tab af muskelmasse og styrke. Men det kræver flere studier, inden vi kan komme med afgørende konklusioner,” siger hun.
Tidligere forsøg har påvist, at THBS1/CD47 også spiller en rolle for de celler, som beklæder vores blodkar. Studiet her er det første, hvor forhøjet CD47 niveau er blevet konstateret og studeret i ældre muskel stamceller.
Bag om forskningsresultatet:
- Studietype: Grundforskningsstudie
- Samarbejdspartnere: Stanford University: Professor Helen Blau og lektor Wendy Fantl
- Ekstern finansiering: National Institute of Health (NIH), California Institute for Regenerative Medicine (CIRM) og BD Biosciences
- Interessekonflikter: Professor Helen M. Blau og adjunkt Ermelinda Porpiglia står bag patentansøgning nummer. PCT/US2021/038549, fra Stanford University.
- Læs den videnskabelige artikel: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1934590922004271?via%3Dihub
Billeder

Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Psykologisk støtte øger livskvaliteten hos kvinder med endometriose23.3.2023 14:10:12 CET | Pressemeddelelse
Knap 10 % af danske kvinder er ramt af sygdommen endometriose som kan give alvorlige underlivssmerter. Nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at kvinder, som både behandles medicinsk og indgår i et psykologisk forløb, oplever færre symptomer og en højere livskvalitet.
Spin-out-firma fra Aarhus Universitet får 208 mio. kr. til at udvikle behandling af demenssygdomme14.3.2023 09:38:58 CET | Pressemeddelelse
Et forskningsgennembrud på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet har resulteret i spin-out-virksomheden Teitur Trophics. Virksomheden udvikler medicin, der kan holde hjerneceller i live, og med en millioninvestering fra kapitalfonde er kursen nu sat mod kliniske forsøg.
Ny studie udfordrer vores forståelse af immunforsvaret10.3.2023 15:46:01 CET | Pressemeddelelse
Forskere skaber et nybrud i forståelsen af, hvordan immunceller genkender trusler som fx virus. Opdagelsen kan bruges til at designe bedre vacciner og opnå en dybere indsigt i autoimmune sygdomme og allergier.
Forskere linker 27 genetiske varianter til ADHD9.2.2023 14:04:28 CET | Pressemeddelelse
I et nyt, stort studie har danske forskere identificeret 27 steder i arvemassen med en genetisk variant, der øger risikoen for ADHD. Det er mere end en fordobling af, hvad tidligere studier har fundet.
Storrygere med alvorlig parodontitis har ingen effekt af behandling25.1.2023 10:27:29 CET | Pressemeddelelse
Nyt studie illustrerer behovet for at gentænke praksis i behandlingen af den udbredte sygdom parodontitis, vurderer forsker og tandplejer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum