Nyt samarbejde skal styrke madkundskabsfaget
Siden 2012 har organisationen Madkulturen, landets professionshøjskoler og en række madkundskabslærere arbejdet målrettet med en opkvalificering af madkundskabsfaget i grundskolen for at sikre bedre mad til den kommende generation.
Mere end 22.000 danske elever og 1100 lærere har haft gavn af indsatsen de seneste otte år. Broccoli-bolsjer, popcorn-is og boller-i-karry-vafler er bare nogle af de kreative retter, eleverne selv har udviklet i skolekøkkenerne og præsenteret for et professionelt dommerpanel til det store, årlige DM i Madkundskab.
Ny partner
Indsatsen for et styrket madkundskabsfag går under navnet Madkamp - en kamp som discountkæden Rema 1000 nu også kaster sig ind i.
Den nye partner ser det som en vigtig del af kædens samfundsengagement at bidrage til, at nye generationer af danskere kan vokse op og blive ansvarlige forbrugere:
”Kendskab til råvarers oprindelse og sæson er en forudsætning, hvis man skal øge sin madkundskab – og derudover er Danmark jo et landbrugsland, så alene af den grund er det væsentligt at styrke vores fælles viden om fødevarer. Derfor ser vi meget frem til at bakke op om madkundskabsfaget, som jo er med til at sikre, at vores basale færdigheder ikke går tabt,” fortæller Anders René Jensen, indkøbs- og marketingdirektør i Rema 1000.
Projektpartneren Madkulturen glæder sig over det nye samarbejde:
”I Madkamp arbejder vi målrettet for at styrke elevernes samarbejdsevner, selvstændighed og innovationskraft i køkkenet, så eleverne på sigt kan tage vare på fællesskaber, egen sundhed og tage kritisk stilling til eget forbrug. Vi ser i den forbindelse en oplagt synergi mellem projektet og Rema 1000’s samfundsmission,” fortæller Judith Kyst, direktør i Madkulturen.
Krig i køkkenet
Indsatsen er flerstrenget og består blandt andet af et kursustilbud, der skal klæde madkundskabslærerne på til at undervise eleverne i et særligt innovativt og eksperimenterende forløb.
I dette skoleår skal eleverne arbejde med maden, som den indgår i krigs- og krisetider. Temaet byder både på eksperimenter med feltrationer som under Napoleonskrigene og rationeringsmærker fra 2. Verdenskrig. Og så skal eleverne også lære om epidemiers historiske betydning for madkulturen, lige fra kogalskab til corona.
Billeder
Links
Information om Madkulturen
Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsinstitution under Miljø- og fødevareministeriet. Madkulturens vision er ’Bedre mad til alle’. Det løfte fortæller, hvorfor Madkulturen er sat i verden – nemlig at gøre bedre råvarer, madlavning og måltider tilgængelige for alle uanset alder, indkomst, social baggrund og geografisk placering.
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Flere vender ryggen til klimavenlig mad6.12.2023 23:59:00 CET | Pressemeddelelse
Mens kriserne står i kø, opgiver mange at spise med klimaet in mente, viser ny, stor undersøgelse. Sundhed og pris er i stedet øverst på dagsordenen, når vi skal købe ind til de daglige måltider.
Nyt madindeks: Fri adgang til unikt datasæt om vores madvaner31.8.2023 05:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Hvor mange i din region får kød til aftensmad? Hvordan har unges forbrug af takeaway udviklet sig? Og hvor ofte drikker kvinder øl til maden? Madkulturen giver nu fri adgang til at søge i resultaterne fra 19.000 besvarelser om råvarevalg, madlavning og måltider
Nyt madprojekt giver børn i dagplejen sundere og sjovere måltider15.8.2023 10:55:49 CEST | Pressemeddelelse
Allerede mens børn er helt små etableres gode og sunde madvaner. Det gælder ikke mindst i dagplejen. Alligevel oplever mange dagplejere, at der mangler materialer, som inspirerer dem til at servere sundere og mere varieret mad. Det vil projektet ”Gør sund mad til barnemad” hjælpe til med.
Pres på madbudgettet: 136.000 børn lider afsavn22.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mindre frugt og grønt, dårligere madpakker og nej tak til sociale arrangementer. Det er virkeligheden for mange danske børn, viser ny undersøgelse fra Madkulturen.
Lokale politikere i folkemødedebatter om børnenes mad1.6.2023 09:52:59 CEST | Pressemeddelelse
Hvem gider arbejde med mad? Hvad sker der, når børn lever på et hårdt presset madbudget? Og hvor mange kyllingelår kan elever fra Falster udbene på fem minutter? Det viser sig, når Mette Blomsterberg fredag byder velkommen til en ny scene om børnenes mad
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum