Nyt madlaboratorium skal rekruttere unge til fødevarebranchen
’Skærehallerne’ hedder de gamle slagterilokaler på ZBC i Roskilde. I dag står de delvis tomme, men i fremtiden skal de huse en madlegeplads med blandt andet mølleri, mosteri og pølsemageri, hvis det står til Madkulturen og ZBC (Zealand Business College).
På torsdag bliver ønskesedlen til Skærehallerne skærpet, når repræsentanter fra alle sider af bordet mødes i Roskilde.
”Vi skal have flere unge til at interessere sig for fødevarebranchen. Flere, der vil stå op i morgen og være de nye dygtige. Det momentum, som dele af den danske fødevarebranche oplever lige nu, skal fortsætte og allerhelst udbygges. Her er Skærehallerne en del af løsningen”, forklarer Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen, der hører under Miljø- og fødevareministeriet, og som er sat i verden for at holde hånden under den danske madkultur.
Færre vil fødevarevejen
Det sker ikke af sig selv, for den danske fødevarebranche står overfor et enormt paradoks:
På den ene side er verdens øjne vendt mod danske mesterkokke og vores nordiske køkken. På den anden side er der færre og færre unge, der vælger en fødevareuddannelse, forklarer Glenny Hansen, der er uddannelsesdirektør på ZBC, der er Danmarks største udbyder af fødevareuddannelser.
”Branchen skriger på kvalificerede og motiverede hænder. Skærehallerne skal sparke uddannelserne op på helt nyt niveau. Det er nødvendigt, hvis vi skal vende udviklingen”, siger han.
Siden 2018 har Madkulturen og ZBC arbejdet på at rejse midler til Skærehallerne og har allerede fået tilsagn fra flere fonde. Roskilde Kommune er samarbejdspartner på projektet.
Presse er velkommen til arrangementet. Det foregår torsdag 25. april fra kl. 16-19 på ZBC i Roskilde. Akkreditering via Madkulturen til charlotte@madkulturen.dk.
FAKTA
DE KOMMER PÅ TORSDAG 25. APRIL
- Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune
- Astrid Gade Nielsen, Kommunikationsdirektør i Danish Crown
- Gorm Wisweh, iværksætter og kok
- Iben Krog Rasmussen, stifter af tænketanken Frej
- Leif Wilson, formand for Danske Slagtermestre og Fødevaredanmark
- Mette Blomsterberg, konditor
Moderator:
- Anne Villemoes, PR-specialist, fhv. koncernkommunikationsdirektør i Danish Crown
PARADOKSET
Færre vælger uddannelserne:
- 27% er tilmeldingen til fødevareungdomsuddannelserne faldet fra 2014 til 2018[1].
- 39% af dem, der påbegyndte en erhvervsuddannelse i 2012, frafaldt uddannelsen[2].
Branchen mangler kvalificeret arbejdskraft:
- 49% i hotel og restauranterhvervet oplever udfordringer med at besætte ledige stillinger[3]
- 20% af danske fødevarevirksomheder oplever problemer med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft[4]
- 40% forventer, at problemet med at finde arbejdskraft bliver værre i fremtiden[5].
Fødevarebranchen har stor betydning for samfundet:
- 35 Michelin-stjerner har danske restauranter i 2019[6]
- 190.000 personer var i 2015 beskæftiget inden for fødevareerhvervet[7]
- 25% af den samlede eksport kommer fra fødevareklyngen[8]
[1] Styrelsen for IT og læring: Hvad vælger eleverne, når de forlader grundskolen efter 9. eller 10. klasse i 2018?
[2] Tænketanken DEA 2018: Erhvervsuddannelserne: Status, styring og reformer.
[3] Horesta 2018, Mangel på arbejdskraft i hotel- og restauranterhvervet)
[4] Madkulturen 2016, Undersøgelse af fødevarebranchens fremtidige kompetencebehov
[5] Madkulturen 2016. Undersøgelse af fødevarebranchens fremtidige kompetencebehov
[6] Guide Michelin - restauranter med stjerner
[7] Landbrug og Fødevarer. Fødevareklyngen eksporterer til hele verden
[8] Landbrug og fødevarer 2016: https://lf.dk/om-os/vores-bidrag/25-pct-af-danmarks-eksport
Nøgleord
Kontakter
Charlotte Kjeldberg KristensenPresse- & kommunikationsansvarlig
Tlf:20 80 44 79charlotte@madkulturen.dkInformation om Madkulturen
Skærehallerne bliver et fyrtårn for Danmarks madfremtid.
Et unikt madlaboratorium for nye maduddannelser, virksomheder, familier og skoler, der vil opleve hvordan maden bliver til.
Skærehallerne vil inspirere unge til at vælge en fødevareuddannelse, virksomheder til at udvikle nye produkter og forbrugere til at sætte bedre mad på bordet.
Bag Skærehallerne står ZBC og Madkulturen.
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Flere vender ryggen til klimavenlig mad6.12.2023 23:59:00 CET | Pressemeddelelse
Mens kriserne står i kø, opgiver mange at spise med klimaet in mente, viser ny, stor undersøgelse. Sundhed og pris er i stedet øverst på dagsordenen, når vi skal købe ind til de daglige måltider.
Nyt madindeks: Fri adgang til unikt datasæt om vores madvaner31.8.2023 05:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Hvor mange i din region får kød til aftensmad? Hvordan har unges forbrug af takeaway udviklet sig? Og hvor ofte drikker kvinder øl til maden? Madkulturen giver nu fri adgang til at søge i resultaterne fra 19.000 besvarelser om råvarevalg, madlavning og måltider
Nyt madprojekt giver børn i dagplejen sundere og sjovere måltider15.8.2023 10:55:49 CEST | Pressemeddelelse
Allerede mens børn er helt små etableres gode og sunde madvaner. Det gælder ikke mindst i dagplejen. Alligevel oplever mange dagplejere, at der mangler materialer, som inspirerer dem til at servere sundere og mere varieret mad. Det vil projektet ”Gør sund mad til barnemad” hjælpe til med.
Pres på madbudgettet: 136.000 børn lider afsavn22.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mindre frugt og grønt, dårligere madpakker og nej tak til sociale arrangementer. Det er virkeligheden for mange danske børn, viser ny undersøgelse fra Madkulturen.
Lokale politikere i folkemødedebatter om børnenes mad1.6.2023 09:52:59 CEST | Pressemeddelelse
Hvem gider arbejde med mad? Hvad sker der, når børn lever på et hårdt presset madbudget? Og hvor mange kyllingelår kan elever fra Falster udbene på fem minutter? Det viser sig, når Mette Blomsterberg fredag byder velkommen til en ny scene om børnenes mad
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum