MadkulturenMadkulturenMadkulturen

Nyt madlaboratorium skal rekruttere unge til fødevarebranchen

Del

De første skridt til det nye uddannelsesmekka for madfolk, ’Skærehallerne’, tages på torsdag 25. april. Målet er, at flere unge vælger fødevarevejen, og at Roskilde får en ny, stor kulinarisk attraktion.

’Skærehallerne’ hedder de gamle slagterilokaler på ZBC i Roskilde. I dag står de delvis tomme, men i fremtiden skal de huse en madlegeplads med blandt andet mølleri, mosteri og pølsemageri, hvis det står til Madkulturen og ZBC (Zealand Business College).

På torsdag bliver ønskesedlen til Skærehallerne skærpet, når repræsentanter fra alle sider af bordet mødes i Roskilde.

”Vi skal have flere unge til at interessere sig for fødevarebranchen. Flere, der vil stå op i morgen og være de nye dygtige. Det momentum, som dele af den danske fødevarebranche oplever lige nu, skal fortsætte og allerhelst udbygges. Her er Skærehallerne en del af løsningen”, forklarer Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen, der hører under Miljø- og fødevareministeriet, og som er sat i verden for at holde hånden under den danske madkultur.

Færre vil fødevarevejen

Det sker ikke af sig selv, for den danske fødevarebranche står overfor et enormt paradoks:

På den ene side er verdens øjne vendt mod danske mesterkokke og vores nordiske køkken. På den anden side er der færre og færre unge, der vælger en fødevareuddannelse, forklarer Glenny Hansen, der er uddannelsesdirektør på ZBC, der er Danmarks største udbyder af fødevareuddannelser.

”Branchen skriger på kvalificerede og motiverede hænder. Skærehallerne skal sparke uddannelserne op på helt nyt niveau. Det er nødvendigt, hvis vi skal vende udviklingen”, siger han.

Siden 2018 har Madkulturen og ZBC arbejdet på at rejse midler til Skærehallerne og har allerede fået tilsagn fra flere fonde. Roskilde Kommune er samarbejdspartner på projektet.

Presse er velkommen til arrangementet. Det foregår torsdag 25. april fra kl. 16-19 på ZBC i Roskilde. Akkreditering via Madkulturen til charlotte@madkulturen.dk.

 

FAKTA

DE KOMMER PÅ TORSDAG 25. APRIL

  • Joy Mogensen, borgmester i Roskilde Kommune
  • Astrid Gade Nielsen, Kommunikationsdirektør i Danish Crown
  • Gorm Wisweh, iværksætter og kok
  • Iben Krog Rasmussen, stifter af tænketanken Frej
  • Leif Wilson, formand for Danske Slagtermestre og Fødevaredanmark
  • Mette Blomsterberg, konditor

Moderator:

  • Anne Villemoes, PR-specialist, fhv. koncernkommunikationsdirektør i Danish Crown

PARADOKSET

Færre vælger uddannelserne:

  • 27% er tilmeldingen til fødevareungdomsuddannelserne faldet fra 2014 til 2018[1].
  • 39% af dem, der påbegyndte en erhvervsuddannelse i 2012, frafaldt uddannelsen[2].

Branchen mangler kvalificeret arbejdskraft:

  • 49% i hotel og restauranterhvervet oplever udfordringer med at besætte ledige stillinger[3]
  • 20% af danske fødevarevirksomheder oplever problemer med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft[4]
  • 40% forventer, at problemet med at finde arbejdskraft bliver værre i fremtiden[5].

Fødevarebranchen har stor betydning for samfundet:

  • 35 Michelin-stjerner har danske restauranter i 2019[6]
  • 190.000 personer var i 2015 beskæftiget inden for fødevareerhvervet[7]
  • 25% af den samlede eksport kommer fra fødevareklyngen[8]

[1] Styrelsen for IT og læring: Hvad vælger eleverne, når de forlader grundskolen efter 9. eller 10. klasse i 2018?

[2] Tænketanken DEA 2018: Erhvervsuddannelserne: Status, styring og reformer.

[3] Horesta 2018, Mangel på arbejdskraft i hotel- og restauranterhvervet)

[4] Madkulturen 2016, Undersøgelse af fødevarebranchens fremtidige kompetencebehov

[5] Madkulturen 2016. Undersøgelse af fødevarebranchens fremtidige kompetencebehov

[6] Guide Michelin - restauranter med stjerner

[7] Landbrug og Fødevarer. Fødevareklyngen eksporterer til hele verden

[8] Landbrug og fødevarer 2016: https://lf.dk/om-os/vores-bidrag/25-pct-af-danmarks-eksport

Nøgleord

Kontakter

Information om Madkulturen

Madkulturen
Madkulturen
Maglegårdsvej 12
4000 Roskilde

http://www.madkulturen.dk

Skærehallerne bliver et fyrtårn for Danmarks madfremtid.

Et unikt madlaboratorium for nye maduddannelser, virksomheder, familier og skoler, der vil opleve hvordan maden bliver til.

Skærehallerne vil inspirere unge til at vælge en fødevareuddannelse, virksomheder til at udvikle nye produkter og forbrugere til at sætte bedre mad på bordet.

Bag Skærehallerne står ZBC og Madkulturen.

Følg pressemeddelelser fra Madkulturen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Madkulturen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum