Nyt gruppeforløb i Region Midtjylland giver hurtig støtte til mennesker med type 1-diabetes
I gruppeforløb får 15-20 deltagere over fem mødegange redskaber til at klare en ny hverdag med diabetes. Der bliver undervist i blandt andet blodsukker, insulin, mad, motion, diabetes-stress, pårørende, rejser og tanke- og reaktionsmønstre. Samtidig får deltagerne viden om behandlingsmuligheder og samarbejdet med diabetesteamet på deres diabetesambulatorium – og et socialt netværk med andre, der lige har fået type-1 diabetes.
Hvert møder varer 3 timer fra, og det det samlede forløb afholdes over 4 måneder med ca. 2-3 uger mellem hver mødegang. Deltagerne møder hver gang den samme underviser, suppleret af besøg af sygeplejerske, læge og diætist.
- Det giver mig noget, at jeg ikke skal være alene med min frustration, sorg og følelse af uretfærdighed over at blive ramt af en kronisk sygdom, siger 33-årige Sidse Hindhede, der fik konstateret type 1-diabetes i 2022, kort tid efter hun havde fået sit første barn. Hun har været deltager på det første gruppeforløb i foråret 2023.
Udover de faglige input fra læge, sygeplejerske, diætist og psykolog har Sidse Hindhede fået meget ud af at møde mange andre mennesker med type 1-diabetes.
- Siden jeg fik konstateret diabetes, har jeg både mødt meget kompetente fagpersoner og en familie og venner, der alle har været meget omsorgsfulde og betænksomme. Men det er nu rart og ganske værdifuldt at møde andre, der heller ikke lige kan holde fri fra diabetesen, selvom lysten til det virkelig er der, siger Sidse Hindhede.
Direktøren for Steno Diabetes Center Aarhus, Troels Krarup Hansen, siger:
- Vi arbejder for et godt liv for alle, der har diabetes.
- Og jeg tror, at det bedste liv er det, hvor vi i sundhedsvæsenet er der, når folk har brug for det – men ellers ikke er unødigt involveret. Vi skal gentænke den måde, vi leverer sundhed på og relationen mellem behandlere og patienter.
- Vi kan få meget mere ud af vores ressourcer ved at samarbejde bredt. Det er ”Godt fra Start med type 1-diabetes” eksempel på, og jeg håber, vi på diabetesområde kan være rollemodeller.
Om Fremtidens diabetesklinik:
”Godt fra start med type 1-diabetes” er første del af ”Fremtidens Diabetesklinik”, en udviklingsindsats i Region Midtjylland
Steno Diabetes Center Aarhus har sammen med de medicinske afdelinger på regionshospitalerne i Region Midtjylland indgået et forpligtende samarbejde, der sigter mod at udvikle og optimere behandlingen af patienter med type 1-diabetes i hele Region Midtjylland.
Det skal ske gennem:
- et øget fokus på den enkelte persons ønsker og behov i eget behandlingsforløb
- en styrkelse af patienters kompetencer og motivation til at tage vare på egen sygdom
- en styrkelse af kvaliteten i mødet mellem patienten og behandleren på hospitalet.
Den fælles regionale indsats hedder Fremtidens Diabetesklinik. Formålet er at arbejde for, at alle personer med type 1-diabetes i Region Midtjylland får muligheden for at leve et godt, trygt og frit liv med diabetes igennem hele livet.
Nøgleord
Kontakter
Katrine Holm LindgaardChefkonsulentSteno Diabetes Center Aarhus
Programleder for "Fremtidens Diabetesklinik"
Billeder
Links
Information om Aarhus Universitetshospital
Steno Diabetes Center Aarhus er fysisk placeret på Aarhus Universitetshospital i den nye Forum-bygning. Her varetager vi behandlingen af børn, unge og voksne med diabetes (primært type 1-diabetes) samt voksne med svær overvægt i Aarhus Universitetshospitals optageområde. Vi har ca. 5.000 patienter – heraf ca. 600 børn og unge.
Steno Diabetes Center Aarhus er et regionalt videns- og udviklingscenter for forebyggelse, behandling og forskning inden for diabetes.
Vores vision er at bidrage til et godt liv for flest mulige mennesker med eller i risiko for diabetes.
Steno Diabetes Center Aarhus er sat i verden for at bidrage til mere sammenhæng, samarbejde og højere kvalitet i diabetesindsatsen i hele Region Midtjylland.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Ny forskning tyder på at forekomsten af epilepsi er undervurderet14.11.2024 08:27:59 CET | Pressemeddelelse
Et studie viser, at 697 pr. 100.000 indbyggere i Danmark har epilepsi, heraf har 264 pr. 100.000 indbyggere epilepsi som følge af en skade på hjernen. Men internationalt tæller epilepsi efter hjerneskade ikke med i statistikkerne.
Aarhusianerne strømmer til Blodbankens Plasmacenter13.11.2024 08:12:07 CET | Pressemeddelelse
En indsats for flere plasmadonationer har i løbet af få måneder resulteret i 1/3 flere tapninger af livsvigtigt blodplasma.
Ny forskning fører til ændring i overvægtsindsatser til børn med svær overvægt13.11.2024 07:28:49 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet og Steno Diabetes Center Aarhus har medført ændringer i Aarhus Kommunes indsats til børn med svær overvægt. Aarhus Kommune arbejder nu på at tilbyde en længerevarende og mere fleksibel indsats til børn med svær overvægt.
AUH indleder forsøg på at kurere den kroniske sygdom hepatitis B8.10.2024 10:03:42 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitetshospital (AUH) har netop igangsat et klinisk forsøg, der skal undersøge effekten af et monoklonalt antistof i behandlingen af kronisk hepatitis B. Forsøget udføres i samarbejde med universitetshospitalet Charité i Berlin.
Livstilsændringer på recept: Kan vi helt fjerne type 2-diabetes?1.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Stort nationalt forskningsprojekt skal undersøge, om type 2-diabetes kan gå væk alene ved hjælp af vægttab og skræddersyede kost- og motionsændringer. Projektet er det hidtil største af sin slags i Danmark og støttes med lidt over 100 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum