Landbrugsstyrelsen

Nyt danmarkskort: Her høster vi flest æbler

Del

Det sprøde efterårshit æblet bliver især dyrket i den milde sydlige del af Danmark tæt på det Sydfynske Øhav og Smålandsfarvandet. Det viser en ny opgørelse fra Landbrugsstyrelsen.

Lige nu kan man støde på æblefestivaler, æblerov, æblekager og faktisk også et æbleræs. Æblehøsten bliver markeret på mange måder, og selvom det sker i hele landet er der stor forskel på, hvor mange æbletræer der står i de forskellige kommuner.

Ingen er i nærheden af Svendborg på Sydfyn, når det kommer til æbleplantagernes samlede areal. I kommunen ligger der 270 hektar med æbletræer, og det er et godt stykke fra landets næststørste æbleareal på 149 hektar, som Lolland Kommune kan prale af.

-          Vi ved fra vores opgørelser, at Fyn har lange traditioner for frugtavl. Og Svendborg er én af de danske byer, som markerer høsten med sin helt egen begivenhed, det såkaldte æbleræs. Tallene viser også, at de med rette kan kalde sig Danmarks førende æblekommune, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen, Peter Byrial Dalsgaard.

Langt mellem de vestjyske æbletræer

Også Langeland, Guldborgsund og Vordingborg Kommuner har store æblearealer. Sammen med Svendborg og Lolland sidder de fem kommuner i det sydlige Danmark på knap 40 procent af landets æbleplantageareal.

-          Når især den sydlige del af Danmark har godt gang i æbleproduktionen, kan flere faktorer spille ind. Både traditioner og et lidt mildere klima end i det nordlige Danmark spiller formentlig en rolle, siger Peter Byrial Dalsgaard.

Vestjylland er den landsdel uden for hovedstaden, hvor æbleplantagerne samlet set fylder mindst. Her er Skive den største æblekommune med lidt over 9 hektar. Til sammenligning er Rebild den største nordjyske æblekommune med 11 hektar, og Samsø er den største østjyske æblekommune med 22 hektar.

Opgørelsen er baseret på tal fra ansøgninger om landbrugsstøtte. Enkelte mindre plantager og æbletræer i private haver tæller derfor ikke med.

FAKTA: Kommuner med størst æbleareal

Kommune

Æbleareal (hektar)

Svendborg Kommune

270,1

Lolland Kommune

149,3

Odsherred Kommune

94,3

Nordfyns Kommune

83,6

Sønderborg Kommune

67,7

Guldborgsund Kommune

61,0

Middelfart Kommune

50,8

Nyborg Kommune

47,0

Odense Kommune

44,8

Langeland Kommune

44,2

I alt Danmark

1.413

 

Yderligere oplysninger

Du er velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressevagt på 4189 2507 eller presse@lbst.dk

Billeder

Information om Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen
Landbrugsstyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V

+45 33 95 80 00http://lbst.dk/

Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum