Nyt Citizen Science projekt: Hjælp forskerne med at finde vandmænd

Del

Hvor er der vandmænd, og hvor mange er der? Det vil vandmandsforskere gerne vide meget mere om. Derfor beder de nu alle danskere - ja, faktisk alle i Nordeuropa - downloade en app og melde ind, hvis man ser vandmænd, når man er på strandtur eller ude at sejle.

Vandmænd har hidtil i store træk levet uden for forskernes søgelys, men i de senere år er der kommet mere fokus på dem.

De har fx vist sig at kunne opfange mikroplastik i havet med deres slimede kropsdele, og de har potentiale som føde for både dyr og mennesker.

På den mindre positive side ser forskere med bekymring på, at de kan optræde i enorme stimer, som kan tilstoppe fx kraftværkers kølevandsindtag og fiskernes net.

Hvordan kommer de rundt?

Vandmænd kan ikke svømme eller selv bevæge sig på anden vis, så de bliver transporteret rundt i havene af hav- og vindstrømme.

Der kan være meget store variationer fra år til år og fra sted til sted.

- Vi har brug for mere viden om, hvordan de kommer rundt, så vi kan blive bedre til at beregne hvornår og hvor, de store og potentielt skadelige stimer opstår, så fx kraftværker, fiskere og badegæster kan få et varsel, siger Jamileh Javidpour, biolog ved Syddansk Universitet.

Jamileh Javidpour er også leder af det store, fælleseuropæiske forskningsprojekt GoJelly, som står bag app’en.

Når man har downloadet den, kan man melde ind, når man ser en eller flere vandmænd.

App’en indeholder også fotos af de mest almindelige vandmænd i nordeuropæiske farvande, så man artsbestemme dem, man finder på sin strandtur eller sejltur.

GoJelly kan pt kun bruges til iOS, men er snart tilgængelig til Android også. Hent i appstore eller her.

GoJelly er et EU-støttet forskningsprogram, der primært forsker i at bruge vandmænds slim til at udvikle et filter, der kan opfange mikroplastik.

Læs også: Vandmænd skal fjerne mikroplast-forurening.

Læs også: Vandmænd indeholder nul kalorier - hvorfor gider fisk så æde dem?

Læs også: Gopler bruger kannibalisme som strategi til at brede sig.

Kontakter

Leder af GoJelly, biolog ved Biologisk Institut, Syddansk Universitet Jamileh Javidpour: https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/jamileh. mobiltlf: 9350 7027. email jamileh@biology.sdu.dk.

Kommunikationsmedarbejder Birgitte Svennevig, birs@sdu.dk tlf 2759 8679.

Billeder

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Ny professor og specialeansvarlig overlæge i øjensygdomme på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital15.7.2021 13:23:06 CEST | Pressemeddelelse

Jakob Grauslund (44 år) er tiltrådt i en permanent stilling som klinisk professor i øjensygdomme på Klinisk Institut, Syddansk Universitet, i kombination med en stilling som specialeansvarlig overlæge på Øjenafdeling E, Odense Universitetshospital. Han har de seneste seks år beklædt et midlertidigt forskningsprofessorat på samme afdelinger, og det er således denne stilling, som nu er permanentgjort.

Sommerskole for internationale talenter: Robotstuderende fra USA, Tyskland og Danmark løfter dansk klynge29.6.2021 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Internationale og danske talenter er udvalgt til at deltage i ny årlig sommerskole i robotteknologi på SDU i Odense. I løbet af to uger skal de studerende også lære om iværksætteri og besøge danske robotvirksomheder og universiteter. Ambitionen er at opbygge partnerskaber med verdens førende forskningsmiljøer, udbrede kendskabet til den danske robotklynge og tiltrække de bedste talenter til det danske robotmiljø, og det får ros i branchen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum