Nyt Citizen Science projekt: Hjælp forskerne med at finde vandmænd

Vandmænd har hidtil i store træk levet uden for forskernes søgelys, men i de senere år er der kommet mere fokus på dem.
De har fx vist sig at kunne opfange mikroplastik i havet med deres slimede kropsdele, og de har potentiale som føde for både dyr og mennesker.
På den mindre positive side ser forskere med bekymring på, at de kan optræde i enorme stimer, som kan tilstoppe fx kraftværkers kølevandsindtag og fiskernes net.
Hvordan kommer de rundt?
Vandmænd kan ikke svømme eller selv bevæge sig på anden vis, så de bliver transporteret rundt i havene af hav- og vindstrømme.
Der kan være meget store variationer fra år til år og fra sted til sted.
- Vi har brug for mere viden om, hvordan de kommer rundt, så vi kan blive bedre til at beregne hvornår og hvor, de store og potentielt skadelige stimer opstår, så fx kraftværker, fiskere og badegæster kan få et varsel, siger Jamileh Javidpour, biolog ved Syddansk Universitet.
Jamileh Javidpour er også leder af det store, fælleseuropæiske forskningsprojekt GoJelly, som står bag app’en.
Når man har downloadet den, kan man melde ind, når man ser en eller flere vandmænd.
App’en indeholder også fotos af de mest almindelige vandmænd i nordeuropæiske farvande, så man artsbestemme dem, man finder på sin strandtur eller sejltur.
GoJelly kan pt kun bruges til iOS, men er snart tilgængelig til Android også. Hent i appstore eller her.
GoJelly er et EU-støttet forskningsprogram, der primært forsker i at bruge vandmænds slim til at udvikle et filter, der kan opfange mikroplastik.
Læs også: Vandmænd skal fjerne mikroplast-forurening.
Læs også: Vandmænd indeholder nul kalorier - hvorfor gider fisk så æde dem?
Læs også: Gopler bruger kannibalisme som strategi til at brede sig.
Kontakter
Leder af GoJelly, biolog ved Biologisk Institut, Syddansk Universitet Jamileh Javidpour: https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/jamileh. mobiltlf: 9350 7027. email jamileh@biology.sdu.dk.
Kommunikationsmedarbejder Birgitte Svennevig, birs@sdu.dk tlf 2759 8679.
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
Første læger fra SDU i Esbjerg har aflagt lægeløfte25.6.2025 18:51:24 CEST | Pressemeddelelse
Historisk dag på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital: De første kandidater i medicin er færdiguddannede
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum