Furesø Kommune

Nyt affaldsregulativ skal øge genbruget i Furesø

Del

Furesø Byråd vedtog onsdag det nye Regulativ for husholdningsaffald. Regulativet sætter rammerne for, hvad borgere og grundejere skal gøre med affald fra husholdninger – herunder sortering af affaldet og placering af affaldsbeholderne.

Affaldsbeholdere med tokammersystem
Affaldsbeholdere med tokammersystem

Mængderne og værdien af det sorterede affald bliver stadig større. Det gælder ikke mindst den plast, der gemmer sig i mad- og drikkekartoner, som fra september bliver indsamlet som plastaffald. Derfor indretter Furesø Kommune nu sin affaldsindhentning til de ændrede rutiner fra affaldsindsamling.

Regulativet fastlægger blandt andet, hvordan affaldsbeholdere skal placeres, så det er let at tømme dem. Der er bestemmelser om adgangsvejen til beholderne, som tager hensyn til skraldemændenes arbejdsmiljø, og om at beholdere skal stå maksimalt 20 meter fra skel mod vej.

Lene Munch Petersen (A), formand for kommunens udvalg for Natur og Klima håber, at de grundejere, der ikke allerede nu har affaldsbeholderne stående ved skel, vil finde plads til dem der:

”Det er en rigtig god idé at indrette en standplads ved skellet. Det gør skraldemændenes arbejde lettere, og det er med til at holde omkostningerne til affald nede,” siger hun. ”Selvfølgelig er der matrikler, hvor det ikke er muligt, men ved de fleste enfamilieboliger kan der findes et areal til affaldsbeholdere. Jo flere der sætter beholdere ved skel, des lavere bliver omkostningerne ved at indsamle affaldet,” påpeger udvalgsformanden.

Selvom det er klart, at en længere adgangsvej gør indsamlingen dyrere, vil kommunen dog vente til 2025 med at opkræve særgebyr fra grundejere, der har beholderne placeret mere end 20 meter fra skellet på tømningsdagene.

Et forslag til regulativet var i høring i marts. På den baggrund er reglerne for anbringelse af beholdere blevet præciseret. Affaldet fra husholdninger skal sorteres i madaffald, papir-, pap-, glas-, metal-, plast-, mad- og drikkekartonaffald, farligt affald og restaffald.

Smid blot kartoner fra juice og tomatsovs i plastikaffaldet allerede nu

Øjvind Vilsholm (Ø), næstformand for Natur og Klima, er glad for beslutningen om, at mad- og drikkekartoner allerede nu kan indsamles og behandles sammen med husstandens plastaffald:

”Mange andre kommuner er allerede i gang med at lægge kartonerne i plastbeholderen, og vores borgere har efterspurgt det længe. Vi kan nu se frem til et mindre pres på fraktionen til restaffald, og måske vigtigst af alt - vi er alle sammen med til at øge genanvendelsen af vores affald ganske betydeligt. Det er endnu et skridt i den rigtige retning for den grønne omstilling”.

Plastaffaldet inkl. kartonerne bliver kørt til sortering på et anlæg i Tyskland. Her bliver det skilt i forskellige plasttyper, papirfibre og metaller, hvilket betyder, at ca. 60 % af det PMDK-affald, der føres til anlægget, bliver sendt videre til genanvendelse og resten brændt.

Byrådet vedtager affaldsgebyrer i oktober samtidig med kommunens budget for det kommende år.

Fakta

Alternativet til at stille beholderne tæt på skel permanent er at køre dem frem på tømningsdagene. Hvis man vælger den løsning, skal man holde øje med, hvilken dage de forskellige beholdere bliver tømt. Her kan det være en hjælp at få en påmindelse på sms.

Kontakter

Claus TorpBy- og kulturdirektør

Center for Borgerservice, Kultur og Erhverv, Center for Kommunale ejendomme og Anlæg, Center for By og Miljø.

Tlf:7216 5858clt1@furesoe.dk

Billeder

Affaldsbeholdere med tokammersystem
Affaldsbeholdere med tokammersystem
Download

Information om Furesø Kommune

Furesø Kommune
Furesø Kommune
Stiager 2
3500 Værløse

http://www.furesoe.dk/

Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Furesø Kommune styrker samarbejdet om nye velfærdsløsninger i Erhvervsfyrtårn Life Science5.7.2022 11:33:23 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan håndterer vi stigende ulighed i sundhed? Hvordan sikrer vi flere hænder i velfærdssektoren? At finde nye velfærdsløsninger kræver at kommunerne løfter i flok. Derfor tager Furesø Kommune nu initiativ til et partnerskab med en lang række organisationer gennem Erhvervsfyrtårn Life Science, som skal hjælpe kommunerne i udviklingen af nye velfærdsløsninger, der kan understøtte ambitionen om at skabe mere lighed i sundhed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum