Teknologisk Institut

Nye værktøjer hjælper virksomheder med at undgå uønsket kemi

Del
Partnerskabet Kemi i Kredsløb hjælper danske virksomheder med at substituere problematiske stoffer i deres produkter eller produktion.

Der er stor interesse for produkter, hvor man undgår skadelige kemiske stoffer, eller hvor disse er skiftet ud med mindre sundheds- og miljøbelastende stoffer. Målet er blandt andet at begrænse risikoen for kræft, nedsat fertilitet og allergi.

-  Det kan dog være en kompliceret affære, hvis stofferne skal kunne det samme, og produkterne ikke må koste væsentligt mere. Samtidig kan det være en udfordring for virksomheder at vide, om der findes uønskede stoffer i deres produkter, da ikke alle leverandører oplyser om dette, siger projektleder for Kemi i Kredsløb, faglig leder Gitte Tang Kristensen, Teknologisk Institut.

Kemi i Kredsløbs mål har været at formidle konkret og brugbar viden til virksomheder om substitution bl.a. gennem seminarer, temadage og workshops samt at udvikle værktøjer til substitution.

Erstatte opløsningsmidler
En række danske virksomheder, med ønsket om at substituere, har i projektperioden igangsat udviklingsprojekter i samarbejde med forskere og partnerskabets eksperter. Heriblandt er Resino Trykfarver, som har ønsket at substituere opløsningsmidler i deres trykfarver.

 - Det har været enormt lærerigt at deltage i dette projekt. Vi har fået nye værktøjer i værktøjskassen til brug i vores daglige udviklingsarbejde, og der er identificeret nogle interessante løsninger til nogle problemer, som har drillet os i flere år, siger Poul Erik Stenfeldt, der er ansvarlig for udviklingen af vand- og solventbaserede trykfarver hos Resino.

Værktøjer og resultater fra virksomhedsprojekterne er tilgængelige for alle på Kemi i Kredsløbs ressourceplatforme. Her findes desuden link til substitutionscases og forretningsmodeller for cirkulær økonomi samt andre nyttige værktøjer, der kan hjælpe virksomheder med at substituere problematiske stoffer.

Fortsat adgang
Kemi i Kredsløb, som er finansieret af Miljøstyrelsen, blev afsluttet den 1. oktober, men arbejdet med substitution og cirkulær økonomi fortsætter. 

- Der vil fortsat være adgang til ressourceplatformens indhold af substitutionsværktøjer, gode eksempler på virksomheders arbejde med substitution samt online kurser. De deltagende partnerne i Kemi i Kredsløb arbejder videre med at rådgive virksomheder, der ønsker at vide mere om problematiske stoffer og eventuelt begynde en substitutionsproces, siger Gitte Tang Kristensen, Teknologisk Institut.

Deltagere i Kemi i Kredsløb:

  • Teknologisk Institut
  • DHI
  • RPA Ltd.
  • Research Institute of Sweden, RISE
  • Københavns Universitet
  • Aarhus Universitet

Nøgleord

Kontakter

Projektleder Gitte Tang Kristensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1095, mail: gsn@teknologisk.dk

Billeder

Links

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk

 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

 

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye