Boligsiden.dk

Nye tal: Sommerhusudbud i overraskende fald

Del

2017 har været et bemærkelsesværdigt år for sommerhusmarkedet. Mange salg har fået udbuddet til at falde, og det sker på trods af, at langt færre end tidligere tager deres sommerhus af markedet op til vinteren.

Nye udbudstal fra Boligsiden.dk viser, at antallet af sommerhuse til salg det seneste år er faldet med hele 10 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år. Udbuddet er dermed faldet med mere end 1.000 sommerhuse på et år, hvor grænsen for realkreditbelåning er hævet, og hvor sommerhusene derfor er gået som varmt brød.

”Sommerhusmarkedet har ændret sig meget i 2017, hvor både udbud og salg toppede et par måneder tidligere, end det plejer. Det kan vi tilskrive ændringerne på markedet, hvor især de nye belåningsregler, som trådte i kraft i begyndelsen af maj, har ført til, at salget steg hele 24 procent i de første 10 måneder af 2017 i forhold til samme periode sidste år. Det kan nu aflæses meget direkte i udbuddet,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Fald i udbud på trods
Den massive stigning i salget har ikke bare fået udbuddet til at falde. Det påvirker også sælgerne i en sådan grad, at langt færre end tidligere benytter sig af muligheden for at tage sommerhuset af markedet om vinteren, som det ellers har været kutyme de steder, hvor det traditionelt har været sværere at sælge sommerhuse i de kolde måneder.

I november 2012 blev kun godt en tredjedel af de sommerhuse, der blev taget af markedet, solgt. Her fem år senere, i november 2017, er det tal steget til knap 50 procent.

”Før har mange sælgere tænkt, at de ville spare liggetid i vintermånederne, fordi de alligevel ikke troede på, at sommerhuset ville blive solgt. Når færre sælgere sender deres sommerhus ivinterhi, burde udbuddet logisk set stige. Alligevel ser vi et fald. Det stigende salg opvejer altså til fulde ændringen i sælgernes adfærd,” siger Birgit Daetz.

Udbud på huse og lejligheder falder også
Mens udbuddet på sommerhuse altså er faldet med mere end 10 procent, er udbuddet på huse og ejerlejligheder ligeledes faldet med henholdsvis fem og otte procent.

”Det er sæson for fald i udbud, fordi der kommer færre nye emner til salg, da mange typisk venter med at sætte til salg på den anden side af nytår. Når det er sagt, så er udbuddet lavt for sæsonen, og det skyldes for begge boligtyper, at der også her har været et øget salg,” siger Birgit Daetz.

Fritidsboliger udbudt ultimo november 2017 (sammenlignet med oktober 2017 og november 2016)

Region

Udbudt antal boliger

Ændringer Måned, %

Ændringer År, %

Hele landet

10.434

-5,6 %

-10,4 %

Region Hovedstaden

1.092

-7,5 %

-13,7 %

Region Midtjylland

2.444

-7,4 %

-9,9 %

Region Nordjylland

2.520

-4,4 %

-6,9 %

Region Sjælland

2.382

-5,9 %

-10,5 %

Region Syddanmark

1.996

-3,6 %

-13,1 %

Udbudsstatistik hver måned
Boligsiden.dk producerer i starten af hver måned, året rundt, aktuelle statistikker på udbuddet af boliger i hele Danmark. Opgørelsen af det aktuelle udbud er delt op i landets regioner og i kategorierne villa/rækkehuse, ejerlejligheder og fritidshuse. Har du brug for yderligere informationer, f.eks. tal på konkrete kommuner, er du altid velkommen til at kontakte os.

Nøgleord

Kontakter

Kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk Birgit Daetz, bcd@boligsiden.dk, mobil: 21210284

Billeder

Links

Information om Boligsiden.dk

Boligsiden.dk
Boligsiden.dk
Kronprinsensgade 6, 2
1114 København K

7027 4999http://www.boligsiden.dk/

Hvem er Boligsiden.dk?
På Boligsiden.dk gør vi det nemt for boligkøbere at finde den bolig, de er på jagt efter. Selskabets aktionærer er ejendomsmæglere, ejendomsmæglerkæder og Dansk Ejendomsmæglerforening. Boligsidens Markedsindeks viser aktuelle nøgletal om boligmarkedet, og statistikkerne er baseret på indberetninger fra samtlige af ejendomsmæglernes boligsalg. Boligsiden.dk udgiver løbende artikler om boligmarkedet på bolignyheder.boligsiden.dk og udsender hver måned en række faste pressemeddelelser med udgangspunkt i udviklingen i handelsaktiviteten, salgspriser, salgstid, nedslag og boligudbud.

Følg pressemeddelelser fra Boligsiden.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Boligsiden.dk

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum