Ny undersøgelse: Hvordan smitter borgernes engagement af på udviklingen i lokalsamfundet?

Mange lokalsamfund i landdistrikter er lige nu udfordret af faldende indbyggertal og lukning af dagligvarebutikker, arbejdspladser og kommunale institutioner.
Alligevel er der i mange lokalområder og landsbyer liv og udvikling med højt engagement fra borgere og foreninger, der engagerer sig lokalt.
Men hvorfor er der store forskelle fra lokalsamfund til lokalsamfund? Det har forskere på Syddansk Universitet sat sig for at undersøge i samarbejde med Assens Kommune, Skive Kommune, Tønder Kommune og Vordingborg Kommune.
- Vi vil gerne blive klogere på, hvilken indflydelse aktive borgere og foreninger har på lokalsamfundene. Vi har en formodning om, at det understøtter lokalsamfundenes udvikling, men vi ved ikke ret meget om det, fortæller Bjarne Ibsen, professor ved Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) på Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.
- Derfor vil vi gerne undersøge det, så vi bliver klogere på, hvordan kommuner, borgere og foreninger endnu bedre kan understøtte hinanden, siger han.
Borgere i fire kommuner har fået brev i e-boks
Som et led i undersøgelsen har et tilfældigt udvalg af borgere i de fire deltagende kommuner modtaget et spørgeskema i e-Boks.
Her bliver borgerne blandt andet spurgt om, hvordan de vurderer det lokalsamfund, de bor i; hvilke aktiviteter i lokalsamfundet, de er involveret i, og hvad deres holdning er til at engagere sig i forskellige sider af lokalsamfundets udvikling.
For eksempel kan nogle borgere indgå i foreningsaktiviteter som trænere og hjælpere, bestyrelsesmedlemmer og lignende, mens andre måske deltager aktivt i enkeltstående aktiviteter som eksempelvis opbygning af fællesarealer, udviklingsprojekter og meget mere.
Foreninger har allerede svaret
Som et led i den samlede undersøgelse besvarede en række foreninger i kommunerne Assens, Skive, Tønder og Vordingborg også et spørgeskema i foråret, som handlede om foreningernes involvering i aktiviteter og opgaver i lokalsamfundet.
Se flere resultater af undersøgelserne blandt foreningerne her.
Projektet er finansieret af forskningsmidler fra landdistriktspuljen bevilliget af Bolig- og Planstyrelsen under Indenrigs- og Boligministeriet.
Kontakter
Bjarne Ibsen, professor
Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC)
Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet
Tlf. 27 28 99 04
bibsen@health.sdu.dk
Evald Bundgaard Iversen, centerleder
Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC)
Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet
Tlf. 61 66 48 66
eiversen@health.sdu.dk
Billeder

Links
Information om Syddansk Universitet
CISC
Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) er et forskningscenter under SDU's Institut for Idræt og Biomekanik.
CISC beskæftiger sig med samfundsvidenskabelig forskning i bevægelser og de sociale og samfundsmæssige vilkår herfor:
- Fysiske bevægelser - i form af idræt, leg og anden form for fysisk aktivitet.
- Sociale bevægelser - i form af foreninger, frivilligt arbejde og det civile samfund.
CISC gennemfører forskningsprojekter og evalueringer for kommuner, offentlige institutioner og organisationer.
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum