Ny udbudslov sikrer flere lærlinge
Folketinget har i dag vedtaget en ny udbudslov, der bl.a. indeholder et nyt oplæringskrav, som understøtter flere lærlinge til fremtidens arbejdsmarked.
Den offentlige sektor køber hvert år ind for ca. 380 mia. kr. og de penge skal bruges både klogt og ansvarligt, samtidig med at der er smidige rammer for offentlige indkøb.
Derfor har Folketinget i dag vedtaget en ny udbudslov.
Den nye lov indeholder bl.a. et såkaldt oplæringskrav for virksomheder, som ønsker at byde ind på relevante offentlige kontrakter. Det betyder helt konkret, at det offentlige bruger deres indkøbsmuskel på at sikre flere lærlinge på fremtidens arbejdsmarked. Derudover kommer den nye udbudslov også til at sætte et ekstra skub i den grønne omstilling med et ”køb-grønt-eller-forklar-princip”.
“Vi mangler folk på arbejdsmarkedet. Derfor er det vigtigt, at flere lærlinge får en plads og bliver uddannet. Dét styrker vi nu med lærlingekrav i den nye udbudslov. Jeg synes, det er helt rimeligt, at når man sælger til det offentlige, så skal man også påtage sig et samfundsansvar for f.eks. at uddanne fremtidens arbejdsstyrke. Det offentlige og private gør Danmark stærkere, når de to sektorer samarbejder. Det samarbejde styrker vi med den nye udbudslov. Så der er flere gode grunde til at være glad for den nye og mere moderne udbudslov, som vi nu har fået i Danmark,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.
Den nye udbudslov indeholder fire hovedelementer:
- Uddannelse af fremtidens arbejdskraft understøttes ved at forpligte ordregivere til at indføre krav om anvendelse af personer under oplæring i relevante offentlige kontrakter.
- Styrkede muligheder for at udelukke virksomheder fra udbud, hvis de ikke overholder reglerne. Det gælder både med længere udelukkelsesperioder og mulighed for at udelukke virksomheder etableret i skattelylande.
- Hjemmel til i fremtiden at kunne lave regler om et ”køb-grønt-eller-forklar princip”. Det går i al sin enkelthed ud på, at enten skal en offentlig ordregiver stille grønne krav i sit udbud. Eller også skal man forklare, hvorfor det ikke kan lade sig gøre. Hvis der i et udbud ikke er indført et grønt krav eller forklaret, kan ordregiven pålægges en økonomisk sanktion efter den nye bestemmelse.
- En mere enkel indgang til de offentlige udbudsprocedurer. Bl.a. med en enhed for pålidelighedsvurderinger, bedre adgang til fleksible udbudsformer og nye digitale løsninger. Det vil f.eks. skabe bedre vilkår for små og mellemstore virksomheders adgang til markedet for offentlige kontrakter.
I forlængelse af revision af udbudsloven er der desuden nedsat en teknisk arbejdsgruppe, som i dialog med arbejdsmarkedets parter skal se på at fremme anvendelsen af arbejdsmiljøklausuler og understøtte ordentlige arbejds- og lønvilkår.
Arbejdsgruppen skal mødes første gang inden sommerferien og skal have færdiggjort sit arbejde i ultimo september.
Kontakter
Hvis du er journalister og har yderligere spørgsmål, kontakt:
Erhvervsministeriets presseafdeling på 91 33 70 07
Information om Erhvervsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet
Erhvervsministeren deltager i den gule folkefest30.6.2022 13:48:40 CEST | Pressemeddelelse
Når de første tre etaper af årets Tour de France køres på tværs af Danmark, deltager erhvervsminister Simon Kollerup ved en række arrangementer og begivenheder. Se ministerens program her.
Ny ekspertgruppe skal støtte regeringens håndtering af tech-giganter29.6.2022 13:29:04 CEST | Pressemeddelelse
Ny teknologi er blevet en uundværlig del af hverdagen for familier og erhvervsliv i Danmark og verden over. Men med udviklingen følger nye dilemmaer. Derfor har regeringen nedsat en ekstern ekspertgruppe som skal understøtte arbejdet med at sætte rammerne for tech-giganterne.
Nyt partnerskab skal hjælpe med at genopbygge Ukraine28.6.2022 09:31:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark og danske virksomheder vil stå klar med hjælp, når de krigshærgede byer i Ukraine skal genopbygges. Sammen med dansk erhvervsliv og fagbevægelsen nedsætter regeringen et partnerskab, som skal se på, hvordan danske virksomheder kan bidrage til genopbygningsarbejdet.
Regeringen udpeger ny formand for Klimapartnerskabet for handel27.6.2022 14:06:42 CEST | Pressemeddelelse
Lasse Bolander bliver ny formand for klimapartnerskabet for handel. Den nye formand bliver medlem af Grønt Erhvervsforum, som på vegne af sektoren leverer input og rådgivning til regeringen.
Fastholdelse af den kontracykliske kapitalbuffersats i Danmark27.6.2022 09:40:17 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har besluttet at fastholde satsen for den kontracykliske kapitalbuffer for 2. kvartal 2022 på 2,5 pct. i Danmark med virkning fra den 30. juni 2023.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum