Dansk Socialrådgiverforening

NY RAPPORT: SOCIALRÅDGIVERE ER DEN MEST STRESSEDE FAGGRUPPE

Del

En ny undersøgelse af danskernes arbejdsmiljø og helbred viser, at socialrådgivere er mere stressede end nogen anden faggruppe. ”Alle alarmklokker ringer”, siger socialrådgivernes næstformand.

Socialrådgivere indtager en kedelig førsteplads, når det handler om stress blandt lønmodtagerne. En ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) placerer socialrådgiverne foran andre stressede faggrupper som læger, gymnasielærere og kokke, når det gælder den samlede stressbelastning i både arbejde og privatliv. Samtidig oplever socialrådgivere mere end nogen anden faggruppe, at deres arbejde er uoverskueligt, og de ligger i top fem i flere andre kategorier – herunder træthed efter en arbejdsdag.

- Det her er hamrende alvorligt. Mens andre faggrupper er blevet mindre stressede, så ligger socialrådgiverne på samme niveau som i 2016 – det får alle mine alarmklokker til at ringe, siger næstformand for Dansk Socialrådgiverforening Ditte Brøndum.

Psykisk belastende arbejde

Det er et presset psykisk arbejdsmiljø, der belaster socialrådgiverne. En undersøgelse fra Dansk Socialrådgiverforening viste før jul, at hver tredje socialrådgiver er stresset, og at det i særlig høj grad gælder dem, der arbejder med ledige og udsatte børn. Hele 44 procent af socialrådgiverne på børne- og familieområdet oplever ofte eller hele tiden stress, og det skyldes især for dårlige arbejdsvilkår, som også går ud over borgerne, fortæller næstformand Ditte Brøndum.

- Mange socialrådgivere på børneområdet har simpelthen alt for lidt tid til at gøre deres arbejde, som de gerne ville. Hvis du hver dag går fra arbejde og ved, at en masse udsatte børn har brug for din hjælp, er det ekstremt belastende og ikke noget, du bare lægger fra dig. Socialrådgivere har taget deres uddannelse for at hjælpe og gøre en forskel, men mange får ikke lov at bruge deres faglighed, fordi kommunerne ikke afsætter ressourcer nok, siger hun.

Før jul vedtog Dansk Socialrådgiverforening en stor satsning for de kommende år på arbejdsmiljøområdet, som skal give socialrådgiverne bedre muligheder for at bruge deres faglighed til gavn for både borgerne og arbejdsglæden. Men problemerne med det høje stressniveau kan ikke løses uden arbejdsgiverne og politikerne, fortæller Ditte Brøndum.

- Kommunerne er pressede økonomisk, og derfor har mange skåret helt ind til – og nogle gange ind i – benet, ikke mindst på det sociale område. Det her problem skal løses på Christiansborg, som bør sætte flere penge af til kommunerne og give dem mulighed for at lægge budgetter over flere år. Og så skal kommunerne sikre, at de ansatte har ordentlige rammer til at udføre deres arbejde. Det handler både om socialrådgivernes helbred, om kvaliteten af arbejdet og om at sikre borgernes retssikkerhed, siger hun og opfordrer politikerne til at udarbejde en national handleplan mod stress.

Læs undersøgelsen af socialrådgivernes psykiske arbejdsmiljø her:

https://www.socialraadgiverne.dk/hver-tredje-socialraadgiver-er-stresset/

Kontakter

Bjarke Hartmeyer Christiansen

26 27 99 14
bhc@socialraadgiverne.dk

Information om Dansk Socialrådgiverforening

Dansk Socialrådgiverforening
Dansk SocialrådgiverforeningFølg pressemeddelelser fra Dansk Socialrådgiverforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Socialrådgiverforening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum