Ny rapport: Pesticidrester i mere end halvdelen af ikke-økologisk frugt og grønt
Der er gennemsnitligt pesticidrester i mere end halvdelen af den ikke-økologiske frugt og grønt, der bliver solgt i de danske butikker. Det viser den netop offentliggjorte Pesticidrapport 2018 fra Fødevarestyrelsen, som hvert år kontrollerer en række fødevarer for pesticider.
71 procent af de ikke-økologiske frugter og 38 procent af de ikke-økologiske grøntsager indeholder pesticidrester, viser rapporten.
- Fødevarestyrelsens pesticidrapport slår endnu engang fast, at økologi er langt det sikreste valg, hvis man vil undgå pesticidrester i sin mad. Fraværet af pesticider er netop den væsentligste årsag til, at danskerne vælger økologi. Og salget af økologiske varer stiger massivt år for år – ikke mindst økologisk frugt og grønt, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.
Frugt og grønt er den største økologiske varegruppe med en omsætning på 4,3 mia. kroner i 2018 foran mejerivarerne mælk, ost og æg, der havde et salg på 3,4 mia. kroner. Salget af økologiske grøntsager steg med 18 procent fra 2017 til 2018 og økologisk frugt med 11 procent.
Danskerne bruger forsigtighedsprincippet
Fødevarestyrelsen vurderer, at pesticidrester under grænseværdien enkeltvist er uproblematiske for helbredet. Flere forskere har imidlertid ikke den samme vurdering og peger blandt andet på, at der kan opstå de såkaldte cocktaileffekter mellem rester af forskellige pesticider.
Desuden er rester af insekt-pesticider i vores mad mistænkt for at skade børns hjerneudvikling, ligesom en stribe svampemidler potentielt kan være hormonforstyrrende og have en negativ effekt i forhold til vores reproduktion.
- Der findes ikke nogen entydige svar på, hvad cocktaileffekten af de mange stoffer, vi bliver udsat for i vores hverdag, betyder for vores helbred. Men der kommer konstant nye tankevækkende forskningsresultater. Derfor er det meget forståeligt, at stadig flere danskere handler ud fra et forsigtighedsprincip og vælger økologi fremfor for at satse på, at pesticidrester ikke er skadelige, siger Per Kølster.
Nemt at reducere pesticidindtaget med næsten 50 procent
Hvis man vil skåne sig selv og sin familie for pesticidrester, kan man gøre en stor forskel med en lille indsats. Ved at vælge økologi hver gang man køber æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler, kan man således næsten halvere sit indtag af pesticider.
Det viser en rapport fra DTU Fødevareinstituttet (se figur 9 på s. 43 i linket nedenfor). , som sammenholder mængden af pesticidrester i forskellige fødevarer fundet i perioden 2012-2017 med danskernes gennemsnitlige indtag af de pågældende varer.
Læs mere på hjemmesiden for Ren Madglæde.
FAKTA:
Flest pesticidrester i udenlandsk frugt og grønt
Fødevarestyrelsen lavede i alt 1.212 stikprøver af frugt og grønt i 2018.
Der blev fundet rester af pesticider i 44 procent af dansk konventionel frugt, mens andelen af prøver med fund produceret i øvrige EU-lande og lande uden for EU var henholdsvis 72 og 81 procent.
I 22 procent af de konventionelle danske grøntsager blev der fundet rester af pesticider, mod hhv. 50 og 35 procent af grøntsagerne produceret i EU og uden for EU.
Der blev i stikprøvekontrollen i 2018 taget prøver af i alt 195 økologiske produkter. Alle var uden rester af syntetiske pesticider, og alle prøver var i overensstemmelse med økologi-reglerne.
Nøgleord
Kontakter
Per Kølster, formand, Økologisk Landsforening, tlf. 22 22 07 37, pk@okologi.dk
Peter Nordholm Andersen, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, tlf. 24 66 64 36, pna@okologi.dk
Links
Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Salget af økologi har stabiliseret sig26.4.2024 08:28:05 CEST | Pressemeddelelse
Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.
Pressekommentar vedrørende aftale om Grøn Fond15.4.2024 09:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Aftale om Grøn Fond skal også fremme økologi i Danmark.
Økodag®: Køer på græs kan være fortid14.4.2024 07:00:06 CEST | Pressemeddelelse
I dag er det Økodag og de økologiske køer kommer på græs, mens flere tusinde voksne og børn ser på og er med til at fejre dyrevelfærden i det økologiske landbrug. Men det kan være fortid, hvis ikke økologiens fordele bliver medregnet i Svarer-udvalgets CO2-modeller.
Økodag ® på søndag: Vær med til at fejre 20-års jubilæum10.4.2024 13:51:31 CEST | Pressemeddelelse
Vidste du, at køerne kan huske glæden ved at komme på græs? I år fejrer vi, at Økodag siden 2005 har givet mulighed for at danskere over hele landet kan opleve glæden ved køer, der springer på græs.
Ny statistik: Det økologiske areal er blevet mindre2.4.2024 14:49:38 CEST | Pressemeddelelse
Det økologiske areal er faldet fra 11,7 % til 11,4 % af det samlede produktionsareal i Danmark. Det viser den årlige opgørelse over alle danske økologiske bedrifter i 2023, som Landbrugsstyrelsen laver. Det giver blod på tanden, siger ny forperson for Økologisk Landsforening
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum