Ny rapport lægger op til, at antallet af forskellige læge-honorarer skal markant ned
Der skal være langt færre ydelseskoder og typer af honorarer i de praktiserende lægers overenskomst. Og honoreringen af lægerne skal i højere grad støtte op om samarbejdet mellem dem, sygehusene og kommunerne og om indsatsen for de patienter, som har de største behov. Det gælder for eksempel ældre, kronisk syge og mennesker med psykiske lidelser.
Det er to af de centrale forslag fra Honorarstrukturrådet, der netop har offentliggjort sin rapport – ”Forenkling og faglighed med fokus på patienten”.
En hjørnesten
De praktiserende læger er en af hjørnestenene i vores sundhedsvæsen. Det er dem, der behandler langt de fleste af danskernes sygdomsproblemer. Og som sender dem videre til sygehusene, speciallægerne m.m., når der er brug for det. Derfor er det vigtigt, at de praktiserende læger kan udføre deres arbejde bedst muligt
Det var grunden til, at Honorarstrukturrådet blev nedsat i foråret 2022 af Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Rådet blev bedt om at komme med forslag til en reform af honorarmodellerne overenskomsten mellem de to parter.
Forslagene fra rådet vil nu blive analyseret og drøftet nærmere af Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RTLN) og PLO frem mod forhandlingerne mellem de to parter om den næste fornyelse af aftalen om almen praksis. De går i gang i januar 2024.
Færre typer af honorarer et mål i sig selv
Formanden for Honorarstrukturrådet, Leif Vestergaard Petersen, lægger ikke skjul på, at forenklingen af den nuværende honorarstruktur har været et mål i sig selv.
”Lige nu er vi på et helt forkert spor, hvor der hele tiden kommer nye koder og honorartyper til, uden at det har skabt klarhed over opgaverne i almen praksis. Det er tværtimod kimen til mange af problemerne og frustrationerne hos de praktiserende læger. Derfor har vi foreslået en mere enkel og langtidsholdbar struktur, som også støtter op om de sundhedspolitiske mål om sammenhæng og forebyggelse af ulighed”, siger Leif Vestergaard Petersen. Han fortsætter:
”Hvis udfordringerne for sundhedsvæsenet skal løses, er der brug for at udvikle og styrke det nære sundhedsvæsen. Forslaget til ny honorarstruktur vil kunne ruste almen praksis bedre til fremtidens udfordringer. Vi har lagt særligt vægt på, at vores forslag skal støtte de praktiserende læger i altid at sætte patienten i centrum og i at varetage den vigtige opgave, de har i vores sundhedsvæsen.”
Tilfredshed hos regionerne og lægerne
Både hos RLTN og PLO tager man godt imod Honorarstrukturrådets forslag.
Formanden for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), Heino Knudsen (S), udtaler:
”Honorarerne skal være bygget op på en måde, så de støtter lægernes arbejde. Men desværre må vi erkende, at vi er røget den modsatte vej og er endt med et alt for stort og kompliceret honorarsystem, som kræver meget af lægerne at finde rundt i. Derfor er vi glade for, at Honorarstrukturrådet lægger op til et langt mere enkelt honorarsystem. Og til et system, der er med til at sikre dækning med praktiserende læger i alle dele af landet.”
Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Jørgen Skadborg, udtaler:
”Sigtelinjerne i en kommende ændring af honorarstrukturen bør være, at vi skal have et meget enklere system, som både de praktiserende læger og regionerne har lettere ved at finde rundt i, og som understøtter, at vi får flere læger ud de steder i landet, hvor lægedækningen i dag halter. Vores honorarsystem skal tilskynde til, at de praktiserende læger gør mere for de patienter, som er mest syge. Samtidig skal det understøtte et endnu tættere samarbejde mellem almen praksis, sygehusene og kommunerne”.
Læs mere
Rådet har netop afleveret sin rapport til RLTN og PLO. Den kan ses her
FAKTA om lægehonorarer og Honorarstrukturrådet
Regionerne har ansvar for at stille et tilbud om almen lægehjælp til rådighed for befolkningen. I den forbindelse har RLTN indgået en overenskomst med PLO om levering af almen lægehjælp ved alment praktiserende læger.
Lægerne honoreres som selvstændige erhvervsdrivende for deres arbejde. Det sker primært via et honorar pr. sikret, der er tilmeldt deres praksis. Dertil kommer en lang række af ydelseshonorarer for enkeltstående ydelser - fx konsultation eller laboratorieanalyse.
Gennem årene er listen over ydelseshonorarer blevet meget omfattende og kompleks. Det har givet problemer i afregningen mellem regionerne og lægerne. Samtidig er det usikkert, om honorarerne understøtter de sundhedspolitiske mål for almen praksis. For eksempel at der ydes den største indsats til patienter med størst behov.
Dette var baggrunden for, at overenskomstparterne, RLTN og PLO, sidste år valgte at nedsætte et råd, som skulle udarbejde et forslag til en ny honorarstruktur.
Honorarstrukturrådets arbejde er blevet ledet af formand Leif Vestergaard Pedersen, der blandt andet er tidligere adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, og sekretariatschef Frank Ingemann Jensen, der er tidligere afdelingschef i Region Syddanmark.
Nøgleord
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Vedhæftede filer
Links
Information om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Ny aftale med kiropraktorerne gør, at borgere kan udredes tættere på deres hjem25.11.2024 12:03:52 CET | Pressemeddelelse
Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Dansk Kiropraktor Forening har indgået en ny tre-årig aftale. Den betyder, at kiropraktorerne får bedre muligheder for at understøtte de praktiserende læger og det øvrige sundhedsvæsen. Og så skal der dannes kvalitetsklynger på kiropraktorområdet, hvor kiropraktorerne skal arbejde med kvalitetsudvikling.
Sundhedsreform: Rammerne er på plads – nu skal vi samarbejde15.11.2024 11:28:56 CET | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget er enige om en omfattende sundhedsreform og dermed er rammerne for regionernes arbejde på plads. Regionerne er overordnet tilfredse med aftalen. Nu skal der samarbejdes for at gøre ord på papiret til virkelighed for borgerne.
Gratis hjælp til andet barn udvides med midlertidig dispensation til kvinder over 40 år4.11.2024 13:32:41 CET | Pressemeddelelse
Den 1. december træder Danske Regioners aftale med regeringen om gratis fertilitetshjælp til barn nummer to i kraft. Fra aftalens indgåelse den 18. juni 2024 og året ud dispenserer regionerne fra kravet om, at kvinder ikke kan henvises til fertilitetsbehandling efter at være fyldt 40 år. Det skal sikre, at kvinder der fylder år, kort inden tilbuddet udrulles, også får mulighed for hjælp.
Danmarks nye life science-strategi styrker innovationen1.11.2024 15:16:59 CET | Pressemeddelelse
I regeringens nye life science-strategi er innovation en kerneopgave i sundhedsvæsenet på linje med behandling, forskning og uddannelse. ”Det er godt for patienterne,” siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.
Ny aftale frigør tid og giver patienterne nemmere adgang til øjenlægen1.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børn kommer mere i fokus hos de praktiserende øjenlæger og klinikpersonale kan i højere grad hjælpe med at frigøre tid for speciallægen. Det er to konkrete resultater af en ny aftale mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Praktiserende Speciallæger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum