Ny professor i nyrefysiologi på SDU

Trods sine kun 41 år har Per Svenningsen været tilknyttet SDU i 20 år. Han blev uddannet cand. scient. i biomedicin i 2006, ph.d. i 2010 og bortset fra et år på University of Southern California i Los Angeles, USA, har han siden været ansat på Institut for Molekylær Medicin, først som postdoc, dernæst adjunkt og endelig lektor, inden han pr. 1. august 2021 er professor.
Per Svenningsens forskning er fokuseret på at forstå, hvordan sygdomme som for eksempel sukkersyge og svangerskabsforgiftning påvirker nyrens funktion. Fællesnævneren for disse sygdomme er, at de nedbryder nyrens ”filter” og gør at proteiner, som normalt kun er i blodet, bliver udskilt til urinen.
- Vi har bl.a. vist at et bestemt protein – kaldet plasmin – findes i urinen fra patienter med et ødelagt nyre-filter og at plasmin kan tænde for en salt-kanal. Vores fund bidrager med en mulig forklaring på, hvorfor et nedbrudt nyre-filter kan føre til ophobning af salt og vand i kroppen samt forhøjet blodtryk, fortæller Per Svenningsen.
Han har i sin forskning et stort fokus på at undersøge den humane nyre på det molekylære plan, blandt andet via SDU og OUH´s humane nyre biobank, hvor humant nyrevæv indsamles og opbevares. Biobanken er ifølge Per Svenningsen er en enestående ressource, som er blevet etableret og vedligeholdt ved et stærkt samarbejde mellem SDU og OUH.
- Vi har desuden gennem de seneste år udviklet nye tilgange til at undersøge den humane nyre ved brug af molekyler isoleret fra urinprøver. I min nye ansættelse vil jeg udvide denne tilgang, hvilket vil åbne for unikke muligheder for at forstå, hvordan den raske humane nyre virker, hvordan den påvirkes af sygdomstilstande, samt udviklingen af nye metoder til tidlig diagnostik af nyre-relaterede sygdomme.
- Jeg har et tæt samarbejde med adskillige afdelinger ved Odense Universitet Hospital, og jeg ser frem til at SDU og OUH flytter fysisk sammen i 2023, hvilket vil styrke og udvide vores fælles muligheder for at lave translationel forskning.
Per Svenningsen har modtaget bevillinger til sin forskning fra blandt andre Danmarks Frie Forskningsfond, Innovationsfonden, Lundbeckfonden, Carlsbergfondet og Novo Nordisk Fonden.
Han er vejleder for bachelor-, kandidat- og ph.d.-studerende samt postdocs. Desuden underviser han farmaci-, biomedicin-, ingeniør-, klinisk biomekanik- og medicinstuderende og har ansvaret for Modul B1 på bacheloruddannelsen for Klinisk biomekanik og Medicin.
Kontakter
Leder af SUND-Kommunikation Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum