Sweco

Ny portal til miljøets vagthunde er udviklet sammen med 15 kommuner

Del

Med stor involvering af brugerne har Sweco og 15 af landets kommuner udviklet portalløsningen MiljøWeb, der hjælper kommunerne med at føre tilsyn med virksomheder, landbrug og vandanlæg. Hos Hjørring Kommune, der har været én af de mest aktivt involverede, kan man ikke få armene ned over den nye portal: ”Det er et kvantespring rent teknologisk”, lyder det.

Den nye portalløsning kan tages med på tilsyn på en IPad. Foto: Hjørring Kommune
Den nye portalløsning kan tages med på tilsyn på en IPad. Foto: Hjørring Kommune

At kommunale it-systemer og deres brugergrænseflader er flere år efter udviklingen på det private marked ikke for meget sagt. Der er ofte tale om svært tilgængelige, døde databaser, som er voldsomt supportkrævende og kringlede at finde rundt i. Den nye portalløsning til miljøtilsyn, MiljøWeb, lader til at være en kærkommen nyskabelse for kommunerne – ikke blot teknologisk og brugervenligt, men også i måden systemet er blevet til på. Reaktionen er i hvert fald meget positiv, når man spørger Hjørring Kommune, der er en af de første til at tage det nye system i brug:

”Det er et kvantespring rent teknologisk. Vi er gået fra et gammelt og kompliceret system, der er blevet repareret igen og igen til nu at have en simpel og velsmurt maskine med høj brugervenlighed. Der er stadig nogle børnesygdomme, som der bliver arbejdet på at fixe, men allerede nu kan jeg bare sige, at min arbejdsglæde er steget flere niveauer, siden vi tog MiljøWeb i brug den 1. juli,” siger Bente Kjærsgård Henriksen, der er miljøsagsbehandler og mediator i Hjørring Kommune.

Fik kunder før løsningen var klar

Hos Sweco har produktchef i Technology Solutions & Services, Lea Taggaard været projektleder på udviklingen af MiljøWeb, siden ideen om en ny og moderne portal så dagens lys for omkring tre år siden.

”I stedet for at arbejde ud fra de eksisterende systemer startede vi med et blankt stykke papir for at bruge vores erfaring til at skabe noget helt nyt. Noget af det første, vi gjorde, var at invitere alle kommuner ind til en fælles workshop. Her deltog ca. 25 kommuner, forklarer Lea Taagaard.

15 kommuner endte med at deltage aktivt i den videre udvikling af systemet, mens ni af kommunerne var så begejstret for de lovende takter i projektet, at de valgte at investere i systemet længe før, det kunne sættes i drift. En af dem var Hjørring Kommune.

”Allerede inden vi investerede i systemet, valgte vi at indgå i et sparringshold af kommuner, der løbende kom med input til Sweco, når nye dele af programmet var færdigprogrammeret. Det har været en super god oplevelse, og vi føler, at vi og de andre deltagende kommuner er blevet lyttet meget til. Fokus har hele tiden været på, at systemet skulle være så brugervenligt og intuitivt at benytte som muligt,” forklarer Line Ozimek, der fører miljøtilsyn med virksomheder i Hjørring Kommune.

Bruger tid på borgerne frem for på systemet

Line fortæller, at det gamle fagsystem egentligt bare var et, medarbejderne førte data ind i.

”Med det nye system arbejder vi langt smartere. Vi har MiljøWeb med ud på tilsyn på en IPad. Før skrev vi ind et Word-dokument og tastede bagefter manuelt ind i det gamle system. Vi har fået mere tid til dialogen med landmanden og virksomheden, og vi skal ikke bøvle så meget med systemet. Vi har frigjort tid til at gøre vores egentlige arbejde, og vi er meget bedre klædt på, når vi kommer ud. Det sparer arbejdsgange, at tingene er samlet på en smart og brugervenlig portal,” slutter Line Ozimek.

Fakta om MiljøWeb

  • MiljøWeb skal understøtte kommunernes administration og tilsyn med virksomheder, husdyrbrug og vandanlæg. Det er en portalløsning, som sikrer, at kommunerne kan planlægge, udføre og registrere det tilsynsarbejde, som er krævet jf. gældende lovgivning
  • Udover integrationer til den fælleskommunale infrastruktur og servicesystemerne, er der integrationer til diverse andre fællesoffentlige datakilder, herunder Datafordeleren, Digital Miljøadministration (Miljøstyrelsen) og Jupiter (Danmarks Miljøportal)
  • Systemet er udviklet med stor brugerinddragelse. I første omgang 25 kommuner. Siden deltog 15 kommuner i en åben brugergruppe
  • Corona-nedlukningen af landet i foråret tvang Sweco til at gennemføre implementeringen af MiljøWeb på en mere fællesorienteret facon. Sweco puljede kommunerne og skabte et community med idéer og sparring mellem kommunerne
  • Pr. 1. juli 2020 har Hjørring, Brønderslev, Holstebro og Odder kommuner taget MiljøWeb i brug. Yderligere fem kommuner er på nuværende tidspunkt i gang med implementeringen

Kontakter

Billeder

Den nye portalløsning kan tages med på tilsyn på en IPad. Foto: Hjørring Kommune
Den nye portalløsning kan tages med på tilsyn på en IPad. Foto: Hjørring Kommune
Download
Den nye portalløsning kan tages med på tilsyn på en IPad. Foto: Hjørring Kommune
Den nye portalløsning kan tages med på tilsyn på en IPad. Foto: Hjørring Kommune
Download
MiljøWeb giver mere tid til dialog med borgeren. Foto: Hjørring Kommune
MiljøWeb giver mere tid til dialog med borgeren. Foto: Hjørring Kommune
Download
Screendump af MiljøWeb. Foto: Sweco
Screendump af MiljøWeb. Foto: Sweco
Download

Information om Sweco

Sweco
Sweco
Ørestads Boulevard 41
2300 København S

+45 7220 7207https://www.sweco.dk/

Sweco er Europas største virksomhed indenfor arkitektur- og ingeniørrådgivning med kontorer i 14 lande. Virksomhedens 17.500 medarbejdere planlægger og designer fremtidens bæredygtige byer og samfund og løser hvert år opgaver i 70 lande over hele kloden. Sweco er noteret på Nasdaq Stockholm og omsatte i 2019 for 20 milliarder svenske kroner.

I Danmark er Sweco én af de førende rådgivningsvirksomheder på vækstmarkeder inden for vand, energi, transport, planlægning og design. Virksomhedens decentrale organisation er opbygget, så det er muligt at arbejde på tværs af faglige og geografiske grænser og dermed sætte virksomhedens samlede viden i spil til gavn for kundernes projekter.

Følg pressemeddelelser fra Sweco

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sweco

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum