Erhvervsministeriet

Ny ordning skal øge antallet af patenter i danske SMV’er

Del

Små og mellemstore danske virksomheder halter efter internationalt, når det handler om at tage patent på deres teknologiske opfindelser. Derfor lancerer erhvervsminister Simon Kollerup nu en ny tilskudsordning på 3 mio. kr. årligt over de næste tre år til virksomhedernes patentansøgning.

Alt for få små og mellemstore virksomheder tager patent på deres teknologiske opfindelser. Derfor lancerede regeringen for nylig en handlingsplan for patenter, varemærker og design med 16 konkrete initiativer.

Ét af initiativerne er en patentvoucherordning, der i dag åbner for ansøgninger. Ordningen giver små og mellemstore virksomheder økonomisk støtte på 75 pct. af omkostningerne til et patentansøgningsforløb og op til 75.000 kr.

Det er et bredt flertal i Folketinget, der står bag og har afsat årligt 3 mio. kr. fra 2021-23 til ordningen.

”Vi skal sørge for at værne om de idéer og opfindelser, som dygtige hoveder finder på rundt omkring i vores virksomheder i Danmark. Derfor mener jeg også, at vi fra politisk side har et ansvar, når vi kan se, at særligt de små og mellemstore virksomheder halter efter. For vi risikerer simpelthen at miste eksport, vækst og arbejdspladser, hvis vi ikke får taget patent på vores opfindelser i tide. Derfor er jeg også glad for, at vi i dag kan åbne op for at give en økonomisk håndsrækning til vores virksomheder i deres arbejde med at beskytte og kommercialisere deres teknologi,” siger Simon Kollerup.

Udsigt til stor succes
I Patent- og Varemærkestyrelsen har man allerede inden ordningens åbning oplevet stor interesse fra de små virksomheder:

”Siden handlingsplanen blev annonceret, har vi mærket megen opmærksomhed i virksomhederne for patentvoucheren, og jeg forventer, at den bliver en stor succes. Det er godt, hvis flere virksomheder får øjnene op for vigtigheden af at beskytte deres teknologiske innovation, fordi det er så vigtigt for at kunne styrke deres konkurrenceevne”, siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.  

Midlerne bag patentvoucheren uddeles efter først til mølle-princippet, og det er Erhvervshus Nordjylland, der administrerer ordningen. For at komme i betragtning til et tilskud skal virksomhederne først gennem et såkaldt IP-tjek i deres lokale erhvervshus.

”Denne ordning er en rigtig god ide, for der er helt tydeligt et stort behov blandt små og mellemstore virksomheder for at beskytte deres opfindelser. Vi har allerede fået mange henvendelser fra virksomheder, der er klar til at søge, og vi forventer derfor, at 2021-puljen ryger hurtigt. Jeg vil opfordre dem, der måtte gå forgæves, til at holde øjnene åbne for, hvornår 2022-puljen åbner,” siger Lars Erik Jønsson, administrerende direktør i Erhvervshus Nordjylland.

Patentvoucher

Erhvervsministeriets patentvoucher

  • består af tre årlige puljer på 3 mio. kr. i 2021-23, som uddeles efter først-til-mølle-princippet.
  • dækker 75 pct. af udgifterne til ansøgning af patent (med et max. på 75.000 kr. i tilskud pr. år).
  • kan søges af små og mellemstore virksomheder.
  • kræver et gratis IP-tjek hos et erhvervshus (formelt søges voucheren i Nordjyllands Erhvervshus).
  • er en del af ministeriets 16 punkters handlingsplan for immaterielle rettigheder

Læs mere på Patent- og Varemærkestyrelsens og hos Erhvervshus Nordjylland, der administrerer ordningen.

Kontakter

Erhvervsministeriets pressetelefon, tlf.: 91 33 70 17

Information om Erhvervsministeriet

Erhvervsministeriet
Erhvervsministeriet
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K

33 92 33 50https://www.em.dk/

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum