Ny løsning giver virksomheder adgang til inspektion, der bidrager til grøn omstilling
Sund & Bælt og Alexandra Instituttet lancerer gennem et partnerskab en innovativ løsning, der sikrer billigere inspektion og vedligeholdelse af betonkonstruktioner og forlænger levetiden af anlæg.

Ofte falder kunstig intelligens-projekter til jorden, fordi der mangler data, eller fordi datakvaliteten ikke er i orden. Men i infrastruktur- og byggebranchen samles der i dag billeddata ind som aldrig før.
Derfor har 3D-eksperter fra Alexandra Instituttet videreudviklet Sund & Bælts tidligere løsning til inspektion, så den automatisk genkender betonskader i 3D ved brug af kunstig intelligens. Løsningen sælges nu til eksterne kunder gennem det nye partnerskab, så de får mulighed for samme gevinst.
- Løsningen genkender forskellige typer af skader i 3D på betonoverflader som broer, tunneller og dæmninger, men algoritmen bag gør det muligt at genbruge løsningen på andre områder, hvor der findes de samme behov for omlægning af manuelle inspektioner med en vis frekvens og økonomiske tunge processer, forklarer Niels Husted Kjær, CEO ved Alexandra Instituttet.
Det giver andre virksomheder mulighed for hurtigt at afprøve teknologien i praksis på egne anlæg. Hermed kan man hurtigt komme i gang og høste fordelene – også selvom man er en mindre virksomhed uden de samme ressourcer som Sund & Bælt.
- Som GTS-institut specialiseret i it og digitalisering er det netop Alexandras formål at sikre, at nyeste digitale teknologier skaber værdi hos danske virksomheder og for vores samfund, siger Niels Husted Kjær.
Store perspektiver for andre brancher
Den nye løsning er taget i drift i 2022 og viser gentagne besparelser på de samlede inspektionsomkostninger på op til 50 pct. sammenlignet med tidligere. Ud over de direkte besparelser forventes det, at systematisk inspektion kan forlænge en bros levetid på 50-100 år, hvilket ikke blot gavner økonomien men i høj grad også miljøet, da produktion af cement udleder store mængder CO2.
- Det er dette perspektiv, der er interessant i samarbejdet. Vi sætter strøm til vores nuværende løsning, så flere kan gøre brug af AI til inspektion. Det er godt for miljøet og den grønne omstilling, når flere med nøjagtig systematisk inspektion kan forlænge levetiden på deres anlæg, forklarer Bjarne Jørgensen, direktør for AM hos Sund & Bælt.
- Der er ingen tvivl om, at løsningen og teknologien bag kan overføres til andre virksomheder og brancher. Løsningen viser, at der er markante gevinster at hente, når kunstig intelligens anvendes korrekt, siger Niels Husted Kjær.
Sund og Bælt har længe været i gang med at bruge kunstig intelligens til at digitalisere manuelle inspektioner.
- Med samarbejdet med Alexandra er vi kommet et stort skridt videre, fordi vi her tilbyder et system, som alle kan anvende, uanset hvilken systemplatform man har, og opnå gevinsterne. Løsningen holder styr på den manuelle og ofte krævende, dyre og tunge proces ved at bruge 3D-modellen, siger Bjarne Jørgensen.
Sund og Bælt har gennem snart 25 år opbygget dyb ekspertviden om broer og vedligehold af betonkonstruktioner. Som teknologipartner har Alexandra gennem samarbejdet fået mulighed for at udvikle en løsning, der trækker på denne ekspertviden.
Fakta om løsningen
- Den nye metode kan strukturere og annotere ustrukturerede billeder gennem 3D-rekonstruktion. Ud fra rekonstruktionen kan man præcist bestemme position for den drone, der tager billederne, og orientering i forhold til bropillen for hvert enkelt billede. Dermed er det kun nødvendigt at identificere hver skade én enkelt gang.
- Løsningen giver mulighed for hyppig systematisk inspektion. Dette giver mulighed for at følge de enkelte skaders udvikling over tid, hvilket giver mulighed for at undgå at ”over-vedligeholde”.
- Løsningen danner en samlet 3D-model ud fra tusindvis af dronefotos. Det letter kommunikationen med de entreprenører, som skal udbedre de identificerede skader.
Kontakt
Lene Gebauer Thomsen, Chef for koncernkommunikation, Sund&Bælt, T/21 70 44 50 eller mail: LGT@SBF.DK
Niels Husted Kjær, CEO, Alexandra Instituttet,T/4099 5502 eller mail: niels.husted.kjaer@alexandra.dk
Billeder
Information om Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Rued Langgaards Vej 7
8200 Aarhus N · 2300 København S
+45 70 27 70 12https://alexandra.dk
100 eksperter under ét tag
Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger.
Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter.
Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Alexandra Instituttet, Systemate og cVation sparker året i gang med grøn energi for tre-cifret millionbeløb4.1.2023 07:39:37 CET | Pressemeddelelse
Systemate vinder rammeaftale med Energinet for at sikre Danmarks grønne omstilling.
GeoAtlas Study giver unge mulighed for at arbejde med klima- og energikriserne8.12.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny læringsplatform til ungdomsuddannelserne bringer tusindvis af geologiske, hydrogeologiske og geografiske data i spil. Det vil i sidste ende give en bedre oplevelse af naturgeografi og geologi, samt øge interessen for STEM-fagene.
SMVerne får nu råd til kunstig kundeintelligens5.12.2022 13:05:53 CET | Pressemeddelelse
Den, der forstår sine kunders adfærd og behov, kan give dem en meget bedre kundeoplevelse. Kunstig intelligens, der indsamler og analyserer kundedata, har hidtil været forbeholdt store, ressourcestærke firmaer. Det har Raptor Services lavet om på med Alexandra Instituttet: De licenserer deres AI-platform, så små og mellemstore virksomheder også får adgang til teknologien.
Nyt samarbejde skal cybersikre 100 industrivirksomheder7.11.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske virksomheder digitaliserer i høj grad deres produkter og produktion. Det kan være med intelligente sensorer, der minimerer strømforbruget, eller med maskiner, der bliver koblet til internettet. Men den øgede digitalisering åbner også døren for hackere med onde hensigter – og det skal dansk erhvervsliv blive bedre til at håndtere.
Elevernes egne data fra mobilen kan forbedre trivsel3.11.2022 00:37:33 CET | Pressemeddelelse
Nu kan data fra skolebørnenes mobiltelefoner være med til at sætte fokus på trivslen blandt børn og unge. En ny digital trivselsplatform er blevet testet på to skoler. Erfaringer fra skolerne kan være med til at skabe fremtidens vigtige sundhedsløsninger baseret på borgernes egne data.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum