Ny leder for geovidenskab og naturforvaltning

En begejstret skovbrugsstuderende fra den daværende Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole blev Vivian Kvist Johannsens faglige skæbne. I foråret 1986 besøgte han Rønne Statsskole på Bornholm og fortalte så begejstret om sit studie, at den unge Vivian på stedet besluttede, at træer og skovbrug også skulle være hendes vej i arbejdslivet. Med det studie kunne hun forene tre for hende væsentlige elementer: naturvidenskab, samfundsrelevans og mennesker.
Og det kom til at holde stik. Siden Vivian Kvist Johannsen blev færdig som kandidat i 1993, har hun beskæftiget sig med træer og skovbrug, især de solide egetræer. Hun har forsket i vækst og skovdyrkning og har sammen med kolleger etableret Danmarks skovstatistik. Siden 2006 har hun tillige været sektionsleder for skiftende sektioner.
Den 1. maj tiltræder hun som leder af et af de største institutter på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Her skal hun stå i spidsen for knapt 400 medarbejdere, godt 2.000 studerende og 150 Ph.d.-studerende.
Forskning og uddannelse er en del af løsningen
Instituttet samler unik viden, forskning og undervisning inden for områder, der spænder fra vulkaner til cellevægge og fra økosystemer til globale udfordringer, og har dermed i Vivian Kvist Johannsens øjne en helt særlig mulighed for at gøre sig positivt gældende for samfundet.
”Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning har en bred faglig profil i sin grundforskning, arbejder stærkt tværfagligt og er optaget af at koble forskningen til noget, som kan anvendes konkret i samfundet og i den omfattende undervisning på instituttet. Det gør, at vi kan yde stærke bidrag til eksempelvis en bæredygtig udvikling og grønne løsninger i samfundet, i Danmark og globalt,” siger Vivian Kvist Johannsen, som ud over det faglige også har en ambition for instituttet som arbejdsplads.
”Instituttets medarbejdere er virkelig dygtige på hver deres felt. For mig er det indlysende, at vi kun kan blive ved med at levere solid forskning, uddannelse og administration, hvis vi trives. Derfor vil et andet fokuspunkt for mig være at sikre en god trivsel for alle medarbejdere og studerende. Vi skal være glade for at gå på arbejde og til studiet og være stolte over, at vi leverer undervisning og resultater til gavn for samfundet,” siger Vivian Kvist Johannsen.
Dekan på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Katrine Krogh Andersen, ser frem til det kommende samarbejde med Vivian kvist Johannsen.
”Vivian har meget stor ledelseserfaring efter mange år som sektionsleder på IGN. Med et stærkt blik for medarbejderes og studerendes trivsel og engagement brænder hun for at fremme den faglige excellence og dedikerede undervisning samtidig med, at instituttets stærke fagligheder bringes endnu mere i spil. Jeg ser meget frem til at hilse Vivian velkommen i ledelsesteamet på SCIENCE.”
Vivian Kvist Johannsen afløser Claus Beier, som i de seneste otte år har brugt sine kræfter på at samle og opbygge det kun ti år gamle institut. Han har samtidig repræsenteret IGN i mange interne og eksterne sammenhænge, senest dannelsen af Inno-CCUS-partnerskabet som del af regeringens fire grønne missioner. Claus Beier fortsætter som professor på instituttet.
Nøgleord
Kontakter
Vivian Kvist Johannsen
Seniorforsker
Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Københavns Universitet
vkj@ign.ku.dk
Telefon: +4535331699
Mobil: +4520300969
Birgitte Lyhne Broksø
Kommunikationschef
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
Mobil: +45 29 88 60 01
Mail: blb@science.ku.dk
Billeder
Information om Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Bülowsvej 17
1870 Frederiksberg C
35 33 28 28https://science.ku.dk/
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet – SCIENCE – er landets største naturvidenskabelige forsknings- og uddannelsesinstitution.
Fakultetets væsentligste opgave er at bidrage til løsning af de store udfordringer, som vi står overfor i en verden under hastig forandring med øget pres på bl.a. naturressourcer og markante klimaforandringer - både nationalt og globalt.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Saving the Asian Unicorn – If It Still Exists6.5.2025 09:48:24 CEST | Press release
The saola, an antelope-like bovine, is one of the world’s rarest and most endangered mammals. In fact, it hasn’t been observed in over 10 years. Researchers from the University of Copenhagen, in collaboration with Vietnamese scientists and an international team of researchers, have for the first time mapped the saola’s complete genome, and they have used that knowledge to estimate the chances of saving it – if it still exists.
Sådan redder vi den asiatiske enhjørning – hvis den altså findes6.5.2025 07:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Den antilopeagtige okse, saolaen, er et af verdens mest sjældne og mest truede pattedyr – faktisk er den ikke blevet set i over 10 år. Forskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med vietnamesiske forskere som de første kortlagt saolaens gener, og den viden har de brugt til at beregne sandsynligheden for, at vi kan nå at redde den – hvis den altså stadig findes.
Saving the Asian Unicorn – If It Still Exists5.5.2025 17:00:00 CEST | Press release
The saola, an antelope-like bovine, is one of the world’s rarest and most endangered mammals. In fact, it hasn’t been observed in over 10 years. Researchers from the University of Copenhagen, in collaboration with Vietnamese scientists and an international team of researchers, have for the first time mapped the saola’s complete genome, and they have used that knowledge to estimate the chances of saving it – if it still exists.
Bakterier bruger gammelt krigstrick til at overliste vira: Kan hjælpe med at bekæmpe ’superbugs’30.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget en ny type immunforsvar i coli-bakterier, der vender en virusinfektion mod vira selv. Systemet er opkaldt efter den kinesiske militærstrateg Kongming som var berømt for at bruge fjendens våben til at besejre dem. Opdagelsen kan bruges i udviklingen af fremtidige bioteknologiske værktøjer og måske som et alternativ til antibiotika til at bekæmpe multiresistente bakterier.
Nyt forskeruddannelsesprogram skal udklække fremtidens kvantespecialister29.4.2025 10:24:11 CEST | Pressemeddelelse
Med støtte fra Villum Fonden opretter Københavns Universitet og DTU et nyt forskeruddannelsesprogram, der skal være med til at sikre, at Danmark kan bevare sin styrkeposition inden for kvanteforskning i fremtiden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum