Ny kampagne til industrien: Arbejdet skal passe til kroppen
Når medarbejderne i metal- og maskinindustrien anmelder erhvervssygdomme, skyldes det ofte fysisk nedslidning. Indstil arbejdet til kroppen – siger Arbejdstilsynet i en ny kampagne.
Når medarbejderne i metal- og maskinindustrien anmelder erhvervssygdomme, skyldes det ofte fysisk nedslidning. Indstil arbejdet til kroppen – siger Arbejdstilsynet i en ny kampagne.
Står medarbejderne i dårlige arbejdsstillinger, når de svejser og monterer, er der risiko for, at de får smerter i skuldrer, nakke eller ryg. Derfor lancerer Arbejdstilsynet nu en kampagne med budskabet: Indstil arbejdet til kroppen – før kroppen indstiller arbejdet.
Ida Krarup, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet siger:
”Hvis man står og arbejder lang tid i en stilling, der er hård for kroppen, så kan det føre til smerter og sygemelding. Jeg håber, at kampagnen kan få nogle flere virksomheder til at sætte ergonomi på dagsordenen. Det er medarbejderne, der ved hvor det kan komme til at gøre ondt, og det er arbejdsgiverne, der kan stille de nødvendige hjælpemidler til rådighed eller planlægge arbejdet, så kroppen ikke behøver at indstille arbejdet”.
Der er god grund til at sætte fokus på det ergonomiske arbejdsmiljø. Størstedelen af de anmeldte erhvervssygdomme blandt medarbejdere i metal- og maskinindustrien skyldes netop fysisk nedslidning.
Brug tekniske hjælpemidler og planlægning
Heldigvis er der meget arbejdsgiverne kan gøre. Tekniske hjælpemidler som sakseborde, håndteringsrobotter, skråstøttestole o.l. kan hjælpe medarbejderne til at arbejde i en forsvarlig arbejdsstilling, der både passer til kroppen og kan justeres i løbet af dagen.
Der findes ikke tekniske hjælpemidler til alle arbejdsopgaver. Derfor er det vigtigt, at arbejdsgiverne også forebygger fysisk nedslidning med god planlægning, indretning af arbejdsstationen og variation i arbejdet.
Besparelse til små virksomheder
Lige nu kan virksomheder med op til 50 medarbejdere spare 80 % på arbejdsmiljørådgivning, der forebygger fysisk nedslidning. Virksomhederne kan nemlig søge en ny arbejdsmiljøpulje, der administreres af Arbejdstilsynet.
Virksomhederne kan fx bruge puljen til at få en autoriseret arbejdsmiljørådgiver til at gennemgå deres ergonomiske arbejdsmiljø, eller de kan prøve et teknisk hjælpemiddel i tre måneder til en femtedel af prisen.
En særlig tilsynsindsatsen
Kampagnen bakkes op af en særlig tilsynsindsats. Lige nu har Arbejdstilsynets tilsynsførende ekstra fokus på bl.a. virksomhedernes ergonomiske arbejdsmiljø, når de kommer på besøg på værksteder og fabrikker i metal- og maskinindustrien.
Se mere om kampagnen på Arbejdstilsynets hjemmeside: https://at.dk/indstil-til-kroppen
Information om Arbejdstilsynet
Følg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet sætter fokus på unges ulykker med kvæg i landbruget15.4.2021 08:57:00 CEST | Pressemeddelelse
Unge har stor risiko for at komme alvorligt til skade i arbejdet med kvæg i landbruget. Arbejdstilsynet igangsætter derfor en informationskampagne med fokus på, hvordan man som landmænd kan oplære sine unge landbrugselever, så ulykkerne forebygges.
Ny pulje skal styrke små virksomheders arbejdsmiljø – nu åbner den26.3.2021 10:48:19 CET | Pressemeddelelse
Arbejdsmiljøpuljen gør det muligt for virksomheder med op til 50 ansatte at søge tilskud til arbejdsmiljøindsatser, der forebygger ulykker eller fysisk og psykisk nedslidning. Den 29. marts åbner puljen for ansøgninger.
Fritrækning af maskiner er farligt arbejde18.3.2021 10:29:17 CET | Pressemeddelelse
Det er blevet forår og dermed tid til markarbejde. Men de store maskiner kan nemt køre fast på de våde og mudrede marker. Desværre sker der jævnligt ulykker, når maskiner skal trækkes fri på marken, advarer Arbejdstilsynet.
Arbejdsmiljørådet lancerer ny kampagne der skal forebygge erhvervsbetinget hudsygdom blandt unge27.1.2021 12:56:43 CET | Pressemeddelelse
Hudlidelser er en af de mest almindelige erhvervssygdomme, og særligt de unge er overrepræsenteret i statistikken. En hudlidelse kan have store konsekvenser resten af arbejdslivet, så det er i høj grad værd at forebygge. Derfor har Arbejdsmiljørådet iværksat kampagnen ”Beskyt huden”, som giver fem konkrete anbefalinger til, hvordan man som arbejdsgiver kan forebygge erhvervsbetinget hudsygdom.
Undgå gennemstyrtning ved tagarbejde9.12.2020 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I oktober måned omkom en ung håndværker efter, at han var styrtet igennem et tag og faldet 6 meter ned i forbindelse med, at han skulle udskifte gamle bølgetagplader. Eksemplet er desværre ikke enestående. ”De seneste 3 år har vi haft en del ulykker på baggrund af gennemstyrtning på tage, og heraf har fire af dem været dødsulykker”, siger Lene Teilberg, tilsynschef for bygge og anlæg. ”Ulykkerne sker især ved færdsel på tagplader, der ikke er bæredygtige fx eternitplader, klare bølgeplader, glasplader og PVC-plader, og især når der er tale om gamle plader på haller med åsekonstruktioner og lignende, som slet ikke er beregnet til at færdes på”, fortsætter Lene Teilberg. Gennemstyrtning på tagflader kan give alvorlige kvæstelser og i værste fald medføre invaliditet og dødsfald, og derfor skal man altid sikre, at forholdene er i orden, inden man går ud på taget. Sådan undgår I ulykkerne Ulykker med gennemstyrtning kan undgås. Gå aldrig direkte ovenpå gamle tagplader uden at etablere sikri
Myndigheder øger coronakontrol og vejledning af landets virksomheder24.11.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet styrker kontrollen med og vejledningen om virksomheders efterlevelse af corona-retningslinjerne. De tre myndigheder forventer at komme ud på mere end 8.500 tilsyn om måneden den kommende tid, hvor de vil skærpe virksomhedernes opmærksomhed i forhold til at begrænse spredningen af smitte med COVID-19.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum