Arbejdstilsynet

Ny kampagne til industrien: Arbejdet skal passe til kroppen

Del

Når medarbejderne i metal- og maskinindustrien anmelder erhvervssygdomme, skyldes det ofte fysisk nedslidning. Indstil arbejdet til kroppen – siger Arbejdstilsynet i en ny kampagne.

Når medarbejderne i metal- og maskinindustrien anmelder erhvervssygdomme, skyldes det ofte fysisk nedslidning. Indstil arbejdet til kroppen – siger Arbejdstilsynet i en ny kampagne.

Står medarbejderne i dårlige arbejdsstillinger, når de svejser og monterer, er der risiko for, at de får smerter i skuldrer, nakke eller ryg. Derfor lancerer Arbejdstilsynet nu en kampagne med budskabet: Indstil arbejdet til kroppen – før kroppen indstiller arbejdet.

Ida Krarup, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet siger:

”Hvis man står og arbejder lang tid i en stilling, der er hård for kroppen, så kan det føre til smerter og sygemelding. Jeg håber, at kampagnen kan få nogle flere virksomheder til at sætte ergonomi på dagsordenen. Det er medarbejderne, der ved hvor det kan komme til at gøre ondt, og det er arbejdsgiverne, der kan stille de nødvendige hjælpemidler til rådighed eller planlægge arbejdet, så kroppen ikke behøver at indstille arbejdet”.

Der er god grund til at sætte fokus på det ergonomiske arbejdsmiljø. Størstedelen af de anmeldte erhvervssygdomme blandt medarbejdere i metal- og maskinindustrien skyldes netop fysisk nedslidning.

Brug tekniske hjælpemidler og planlægning

Heldigvis er der meget arbejdsgiverne kan gøre. Tekniske hjælpemidler som sakseborde, håndteringsrobotter, skråstøttestole o.l. kan hjælpe medarbejderne til at arbejde i en forsvarlig arbejdsstilling, der både passer til kroppen og kan justeres i løbet af dagen.

Der findes ikke tekniske hjælpemidler til alle arbejdsopgaver. Derfor er det vigtigt, at arbejdsgiverne også forebygger fysisk nedslidning med god planlægning, indretning af arbejdsstationen og variation i arbejdet.

Besparelse til små virksomheder

Lige nu kan virksomheder med op til 50 medarbejdere spare 80 % på arbejdsmiljørådgivning, der forebygger fysisk nedslidning. Virksomhederne kan nemlig søge en ny arbejdsmiljøpulje, der administreres af Arbejdstilsynet.

Virksomhederne kan fx bruge puljen til at få en autoriseret arbejdsmiljørådgiver til at gennemgå deres ergonomiske arbejdsmiljø, eller de kan prøve et teknisk hjælpemiddel i tre måneder til en femtedel af prisen.

En særlig tilsynsindsatsen

Kampagnen bakkes op af en særlig tilsynsindsats. Lige nu har Arbejdstilsynets tilsynsførende ekstra fokus på bl.a. virksomhedernes ergonomiske arbejdsmiljø, når de kommer på besøg på værksteder og fabrikker i metal- og maskinindustrien.

Se mere om kampagnen på Arbejdstilsynets hjemmeside: https://at.dk/indstil-til-kroppen

Information om Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet
Landskronagade 33
2100 København Ø

Følg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Arbejdsmiljørådet lancerer ny kampagne der skal forebygge erhvervsbetinget hudsygdom blandt unge27.1.2021 12:56:43 CET | Pressemeddelelse

Hudlidelser er en af de mest almindelige erhvervssygdomme, og særligt de unge er overrepræsenteret i statistikken. En hudlidelse kan have store konsekvenser resten af arbejdslivet, så det er i høj grad værd at forebygge. Derfor har Arbejdsmiljørådet iværksat kampagnen ”Beskyt huden”, som giver fem konkrete anbefalinger til, hvordan man som arbejdsgiver kan forebygge erhvervsbetinget hudsygdom.

Undgå gennemstyrtning ved tagarbejde9.12.2020 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

I oktober måned omkom en ung håndværker efter, at han var styrtet igennem et tag og faldet 6 meter ned i forbindelse med, at han skulle udskifte gamle bølgetagplader. Eksemplet er desværre ikke enestående. ”De seneste 3 år har vi haft en del ulykker på baggrund af gennemstyrtning på tage, og heraf har fire af dem været dødsulykker”, siger Lene Teilberg, tilsynschef for bygge og anlæg. ”Ulykkerne sker især ved færdsel på tagplader, der ikke er bæredygtige fx eternitplader, klare bølgeplader, glasplader og PVC-plader, og især når der er tale om gamle plader på haller med åsekonstruktioner og lignende, som slet ikke er beregnet til at færdes på”, fortsætter Lene Teilberg. Gennemstyrtning på tagflader kan give alvorlige kvæstelser og i værste fald medføre invaliditet og dødsfald, og derfor skal man altid sikre, at forholdene er i orden, inden man går ud på taget. Sådan undgår I ulykkerne Ulykker med gennemstyrtning kan undgås. Gå aldrig direkte ovenpå gamle tagplader uden at etablere sikri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum