Kvinfo

Ny gymnasiebog sætter tal på ligestillingen

Del

I de mere end 100 år, der er gået, siden kvinderne i Danmark fik valgret, har forholdet mellem mænds og kvinders status og roller forandret sig gennemgribende.

Det sætter e-bogen ”Tal og køn” nu fokus på til brug i landets gymnasier. Bogen er blevet til på initiativ fra KVINFO.

Den store fortælling, der løber gennem udgivelsen, er, at velfærdsstaten og det moderne Danmark er og har været kønnet, og at kvinder og mænd ofte bliver påvirket forskelligt af politiske beslutninger, lovgivning, tendenser i samfundet og skift i befolkningens holdninger og normer.

Det kønsopdelte arbejdsmarked, lønforskelle, mænds og kvinders uddannelsesvalg, kønsroller og familiemønstre er gennemgående temaer i nutidens ligestillingsdebat og forskning – og dermed også i bogen.

Ideen født hos KVINFO

”Tal og køn” har baggrund i det temasite om køn og demokrati, som KVINFO opbyggede i anledning af 100-året for kvinders stemmeret i 2015. Det blev en solid succes med over 180.000 sidevisninger. Især mange gymnasieelever og skoleklasser har brugt siden.

Grundlaget for siden – og for den nye e-bog - er Danmarks Statistiks publikation i anledning af jubilæet Kvinder og mænd i 100 år, der med langt over 100 tabeller, grafer og diagrammer afspejler kvinder og mænds skiftende livsvilkår fra starten af det 20. århundrede til i dag. En guldgrube af viden, som KVINFO på sit site formidlede i en historisk kontekst, og som nu er ført videre i den nye bog.

”Tal og køn” er resultat af et samarbejde mellem fire forfattere – gymnasielærerne Michael Thing og Kenneth Arensborg og specialkonsulent i KVINFO Jytte Nielsen og journalist Jørgen Poulsen, som sammen opbyggede det oprindelige site.

Tværfaglige opgaver

Bogen er bygget op over den direkte adgang til statistikker og originalkilder med syv introducerende kapitler.

Udgivelsen er tænkt tværfagligt. Den kobler fagene historie, samfundsfag og matematik, og eleverne lærer at afprøve påstande og forforståelser gennem brug af både samfundsfaglige og matematiske metoder.

Sigtet med E-bogen er altså bredere end med det oprindelige website både i emner og form. De oprindelige artikler er blevet gennemskrevet og målrettet i formidlingen og to nye er kommet til. Og ikke mindst er hvert kapitel blevet afsluttet med en række opgaver, som for eksempel en matematikopgave, hvor eleverne skal regne ud hvor nøje udviklingen følger hinanden i mænds og kvinders alder for, hvornår de får deres første barn. Der er også opgaver som at gennemgå argumenterne for og imod fri abort i debatten i 1973 eller at lave en facebookside, der skal få flere kvinder ind i politik.

E-bogen udkommer senere på året i en trykt udgave også.


”Køn og tal” er udkommet på forlaget Systime. Man kan prøve den gratis i 2 dage på https://talkon.systime.dk/

KVINFOs 2015-site kan man finde på http://kvinfo.dk/2015

Nøgleord

Kontakter

Niels Bak Henriksen
Presse- og kommunikationsansvarlig
KVINFO

Tlf 50 76 33 82
Mail: niels.bak.henriksen@kvinfo.dk

Billeder

Links

Information om Kvinfo

Kvinfo
Kvinfo
Christians Brygge 3
1219 København K

33 13 50 88http://kvinfo.dk/

KVINFO er Danmarks videnscenter om køn, ligestilling og mangfoldighed. 

Følg pressemeddelelser fra Kvinfo

Skrive dig op her og du vil løbende modtage pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kvinfo

Selvfølgelig har vi ikke godkendt besparelserne!24.8.2017 16:18pressemeddelelse

”Det burde være klart for enhver, at vi selvfølgelig ikke har godkendt besparelserne, selvom det lykkedes Mette Bock at fremstille det sådan ved samrådet om KVINFOs bibliotek. Hele essensen er jo, at ministeren definerer nogle besparelser uden at have sat sig ind i, hvad de faktisk rammer. Det er ikke betryggende, når Kulturministeriet ikke forholder sig til KVINFOs oplysninger, men selv vurderer hvilke aktiviteter, der hører til hvor,” siger KVINFOs direktør Henriette Laursen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum