Mændenes Internationale Dag: Ligestilling er også en mandesag

Del

Mænds og drenges ligestillingsudfordringer er på dagsordenen, når fire organisationer markerer den internationale mandedag på søndag. 

Hvilke udfordringer har mænd i 2023? Hvad kan vi hver især gøre for at løse dem? Hvad skal der gøres politisk? Og er ligestilling også en mandesag? ⁠

Det er nogle af de spørgsmål, der er til diskussion den 19. november 2023 i forbindelse med dette års Mændenes internationale dag.

Dagen markeres af DareGender, Forum for Mænds Sundhed, Dansk Mandesamfund og KVINFO ved et fælles arrangement søndag den 19. november kl.10-17 på Union, Nørre Allé 7, i København.

Digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre holder åbningstalen.

Sebastian Lynggaard, særlig kendt som Herlige Svend, er konferencier for dagen, og stand-up komiker Tjelle Vejrup sørger for underholdningen.

Mænds fællesskaber, forældreskab, parforhold og brud

Dagen byder på fem spændende oplæg og debatter, der handler om blandt andet mænds fællesskaber, forældreskab, parforhold og brud. Alt sammen tematikker som aktørerne bag arrangementet beskæftiger sig med til daglig og professionelt.

“I DareGender opbygger vi fællesskaber, der engagerer alle køn i arbejdet for ligestilling. Som organisation har vi et særligt fokus på mænd og maskulinitet og arbejder med at involvere drenge og mænd i køns- og ligestillingsarbejdet. Vores mål er mindre pres på den enkelte fra stereotyper og en mere lige verden for og med alle køn”, siger Andreas Beck Kronborg, sekretariatschef hos DareGender.

Også Dansk Mandesamfund arbejder imod de strukturer, der kan gøre det udfordrende for nogle mænd at opretholde stærke og meningsfulde relationer til deres omgivelser, herunder deres børn. 

“Mænd er i dag mere engagerede i forældreskabet, investerer mere tid i deres børn og opdyrker dybere venskaber end nogensinde før. Trods disse positive fremskridt står vi dog over for udfordringer, hvor nogle mænd kan føle sig skrøbelige over for livets omvæltninger. "Vi ønsker at skabe et samfund, hvor alle mænd kan trives og føle sig forbundet med dem omkring sig”, siger Thomas Christensen, formand for Dansk Mandesamfund. 

Og særligt trivsel og mistrivsel blandt mænd arbejder Forum for Mænds Sundhed med. 

 "I Forum for Mænds Sundhed er vi optaget af mænd og deres nære relationer. " Både hvordan vi kan støtte mænd som fædre - også de sårbare - og de omkring 25 procent mænd, som ikke har nogen nære relationer og derfor mistrives både mentalt og fysisk,” siger formand Svend Aage Madsen. 

Alle skal med i arbejdet for ligestilling

Også KVINFO, som er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling, bakker op om den fælles opgave og betydningen af at skubbe gang i en samtale mellem mænd. 

”I KVINFO arbejder vi for at skabe frie og lige samfund. Vi vil gerne slå fast, at arbejdet for ligestilling også er et arbejde for mænds ligestilling. Vi skal have alle køn med, hvis vi vil opnå frie og lige samfund for alle,” siger Henriette Laursen, direktør i KVINFO.

Praktisk information⁠

Arrangementet afholdes søndag den 19. november kl. 10-17 i Union, Nørre Allé 7, 2200 København N.

  • Alle er velkomne. Det er gratis at deltage og tilmelding er ikke nødvendig

  • Børn er meget velkomne, og der vil være børnevenlige aktiviteter

  • Der er kørestolsadgang

  • Der er mulighed for at købe drikkevarer og mad, også vegetarisk

Program

10.00-10.30 Dørene åbner

10.30-10.35 Åbningstale v. Digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V)

10.35-10.45 Introduktion v. konferencier Sebastian Lynggaard

10.45-11.45 Familieretshuset nu og i fremtiden

Oplæg og paneldebat v. Dansk Mandesamfund

Hvordan står mænd, når samarbejdet ikke fungerer, og staten bliver mægler? Er det hele tabt på forhånd, eller er der håb og hjælp at hente?

Mette Bisgaard fortæller om sin forskning i, om der sker kønsdiskrimination i Familieretshuset, og en far fortæller om sin oplevelse ved skilsmisse.

Deltagere: Forsker Mette Bisgaard, Philip Amlani Hansen.

12.00-12.30 Mænd og ensomhed

Oplæg v. Forum for Mænds Sundhed

Undersøgelser viser, at ensomhed blandt mænd er et stort problem, selvom mændene selv måske ikke taler så meget om det. Oplægget spørger, hvad årsagerne er, og hvordan vi finder frem til de ensomme mænd og ikke mindst hjælper dem ud af ensomheden.

Deltagere: Sociolog Katrine Blom.

12.30-13.00 Status på den øremærkede barsel

Oplæg/paneldebat v. Forum for Mænds Sundhed

Den øremærkede barsel har nu været indført i over et år og vi gør status på dens succes. Hvor mange benytter barslen, hvad ser fædrene (og mødrene) som de primære barrierer, og hvordan kan vi som organisationer, civilsamfund og politisk støtte op om barslen fremover?

Deltagere: Sekretariatsleder Tobias Siiger Prentow og forskere fra CBS/KU.

13.15-13.30 Stand-up v. Tjelle Vejrup

13.30-13.45 Sebastian Lynggaard.

13.45-14.45 Mænd i Bevægelse: Et historisk og nutidigt blik på mandefællesskaber i forandring.

Panelsamtale v. DareGender

Mandebevægelsen i Danmark blev født midt i 1970erne og var udtryk for både mænds støtte til kvindefrigørelsen og et forsøg på at ændre mænds indbyrdes samspil. Mandebevægelsen organiserede sig i basisgrupper og mænd tog på ølejre for at udfordre den traditionelle manderolle og ændre samfundets opfattelse af maskulinitet. Det udmøntede sig blandt andet i afstandtagen fra manden som den primære forsørger af familien, et ønske om at afstigmatisere mænds følelsesliv og en større anerkendelse af manden som omsorgsperson.

Samtalen spørger, hvordan det gik, og hvordan udfordringerne ser ud for mænd i dag.

Deltagere: Forfatter Hans-Otto Loldrup, DareGenders projektleder for mandegrupper, Jeppe Trolle Linnet

15.00-16.00 Hvem griber unge mænd?

Paneldebat v. KVINFO

Mange er bekymrede for unge mænd. De sakker bagud på karakterer, får mindre uddannelse end unge kvinder og nogle forlader skolesystemet helt uden en uddannelse. Nogle har problemer med arbejdsløshed, andre med vold og kriminalitet og andre igen bliver opslugt af kvindehad på nettet.

Tidens fokus på køn og ligestilling kan være en frigørelse, der giver mulighed for at være mand på en anden måde. Andre oplever det som et angreb og som mistænkeliggørelse af mænd.  

Hvad skal der til for at tackle unge mænds udfordringer og hvordan kan man gribe dem, inden de ender i problemer?

Deltagere: MF og ligestillingsordfører for Dansk Folkeparti, Mikkel Bjørn og MF for Socialistisk Folkeparti, Sigurd Agersnap. Politisk seniorkonsulent i KVINFO, Alexander Andersson er moderator.

16.00-17.00 Cafeen er åben - mulighed for at drikke en øl/kaffe og tale med arrangører og hinanden.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Om KVINFO

KVINFO er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. KVINFO omsætter viden til forandring ved at udvikle redskaber og løsninger på konkrete udfordringer, der vedrører køn og ligestilling nationalt og internationalt.

Følg pressemeddelelser fra KVINFO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra KVINFO

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye