KVINFO

Nyt fotoprojekt opfordrer til fred og fællesskab på 8. marts

Del

Seks kvinder står frem for fred på tværs af krig og konflikt i ny fotoudstilling.

To kvinder fotograferet med store blomsterprydninger i håret. Til venstre en lyshåret kvinde, til højre en mørhåret. Begge kigger i kameraet. Den lyshårede er alvorlig. Den mørhårede smiler lidt. De står op ad en beige væg. De har begge en hvid undertrøje på.
Russiske Olga og Anastasia fra Ukraine i fotoudstillingen Peace&Togetherness, som KVINFO viser i anledning af 8. marts 2024. Foto: Stine Heilmann. KVINFO og Stine Heilmann

"Krig er ikke vejen frem. Det er dialog, men dialogen har det svært nu".

Sådan lyder det fra en af de seks kvinder, der er protrætteret i fotoudstillingen Peace&Togetherness, som KVINFO, Danmarks videnscenter for køn og ligestilling, offentliggør på fredag den 8. marts.

De seks kvinder har rødder i Sudan, Ukraine, Rusland, Israel og Palæstina og har krig og konflikt helt tæt inde på livet. Flere af de medvirkende kvinder oplever den offentlige samtale om konflikt som hård og fjendtlig frem for dialogsøgende.

"Det var ikke uden betænkelighed, at jeg sagde ja. Men hvis det ikke skulle være i dette projekt, hvornår så?" spørger den israelske kvinde, Emma.

"Jeg tror og håber på sameksistens og på tostatsløsning i den konflikt, som jeg selv lever med. Det er det, jeg gerne vil pege på i projektet her", siger hun.

Rørende og inspirerende

Udstillingen gør opmærksom på, at vi også i Danmark lever med naboer, kolleger og venner, som er dybt og personligt berørte af de aktuelle konflikter. 

Samtidig understreger den det globale behov for at kunne leve i fred og forhåbentlig også fællesskab uanset ens nationalitet, etnicitet, religion eller køn.

"Jeg tror, mange af os er forfærdede over de mange krige i verden lige nu. Derfor tror jeg, at der er behov for at vise, at mennesker, som i teorien kunne hade hinanden på grund af deres landes konflik, også kan gøre noget helt andet: Se hinanden i øjnene i et fælles ønske om fred. Det er meget rørende og inspirerende for mig", siger KVINFOs direktør Henriette Laursen.

Hjerte bløder for begge sider

De kvinder, som er med på udstillingen, oplever på forskellig vis, hvordan konflikterne påvirker dem.

"I dag er faktisk første dag siden oktober, at jeg har tøj på med farver. Ellers har jeg været klædt i mørkt, for sådan er mit humør", lød det fra palæstinensiske Douad, da hun blev fotograferet.

For sudanesiske Safa Hamed var det en overvældende lettelse, da hendes familie i Sudan kom i sikkerhed væk fra borgerkrigens vold. Mens Anastasia, der har forældre født på hver sin side af Ruslands krig i Ukraine, lever med den

"Jeg har familie på begge sider. Mit hjergte bløder for begge sider", siger hun.

Olga, der er den russiske deltager i projektet, siger:

"Er det naivt at tale fred og fællesskab? Det mener jeg ikke. Jeg synes, det er stærkt, at en dansk organisation skaber dette projekt. Det viser et engagement i fred og et ønske om at knytte menneskere tættere sammen på tværs af ueningheder".

Foto: Stine Heilmann.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med fotograf Stine Heilmann, mens blomster og smykker er skabt af Anne-Mette Trolle fra Blooming og Edith Hgedus fra No. 10. Den vises første gang, når KVINFO markerer 8. marts 2024 i Vega i København.

BEMÆRK: ALLE FOTOS FRA UDSTILLINGEN KAN REKVIRERES FRA KVINFOS PRESSECHEF

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto af en kvinde med lyst hår, der har en stor blomsterprydning i blå og grønne farver på hovedet. Hun har to andre kvinder omkring sig, som sminker hende.
Russiske Olga bliver stylet før fotografering til udstillingen Peace&Togetherness.
Download
Foto af seks kvinder, som kigger på en computerskærm. Den ene kvinde er pyntet med blomster på hovedet. Det foretår i et stort, lyst lokale, og der er en fotolampe, som kaster lys på dem.
Fotoudstillingen Peace&Togetherness viser kvinder fra konfliktzoner portrætteret af fotograf Stine Heilmann.
Download
Foto af en midaldrende kvinde, som er ved at blive sminket og pyntet med blomster. Hun sidder ved et spejl / sminkebord. Omkring hende står tre andre kvinder. Med ryggen til en sidste kvinde, som kigger på. Hun er stylet med en stor blomsterprydning i håret.
Palæstinensiske Douad bliver sminket og stylet med blomster til udstillingen Peace&Togetherness, mens israelske Emma følger med.
Download
En spinkel lyshåret kvinde sidder ved et spejl / sminkebord og bliver stylet af to andre kvinder. En arbejder med makeup, en anden med blomster til den lyshårede kvindes hår. Der er et meget stort vindue i baggrunden.
Russiske Olag bliver stylet før fotografering til udstillingen Peace&Togetherness.
Download
En sudanesisk kvinde med stor blomsterprydning på hovedet står mellem to skærme med lærredsstof. Hun er lidt klemt inde. I forgrunden ses en fotograf, som er ved at fotografere hende.
Sudanesiske Safa bliver fotograferet af Stine Heilmann til udstillingen Peace&Togetherness.
Download
En yngre kvinde sidder ved et spejl / sminkebord og bliver gjort klar til fotografering. Bag hende står tre andre kvinder. Alle smiler. En af de andre kvinder retter lidt på den blomsterprydning, som den siddende kvinde har på hovedet.
Israelske Emma bliver stylet før fotografering til udstillingen Peace&Togetherness.
Download
Sorthvidt foto af en yngre, lyshåret kvinde, som ses i halv profil. En anden kvinde er ved at rette på en stor blomsterprydning, som den lyshårede kvinde har på hovedet. Det foregår i et lyst lokale med store vinduer.
Russiske Olga bliver stylet med blomster før fotografering til udstillingen Peace&Togetherness.
Download
En sudanesisk kvinde sidder ned med en sort beskyttelsesponcho over overkroppen. Hun kigger fremad ind i et spejl. Ved hendes side står en anden kvinde, som rette på den store blomsterprydning, som den siddende kvinde har i håret.
Sudanesiske Sussi bliver stylet før fotografering til udstillingen Peace&Togetherness.
Download
En yngre kvinde sidder ned med en sort beskyttelsesponcho om overkroppen (som ved frisøren). Hun kigger fremad og på sig selv i et spejl. Omkring hende står to andre kvinder. Den ene er ved at give hende en ørering på. Den anden holder en (meget) stor blomsterprydning op overhendes hoved.
Anasatsia med rødder i Ukraine bliver stylet med blomster og sminke før fotografering til udstillingen Peace&Togetherness.
Download
To kvinder fotograferet med store blomsterprydninger i håret. Til venstre en lyshåret kvinde, til højre en mørhåret. Begge kigger i kameraet. Den lyshårede er alvorlig. Den mørhårede smiler lidt. De står op ad en beige væg. De har begge en hvid undertrøje på.
Russiske Olga og Anastasia fra Ukraine i fotoudstillingen Peace&Togetherness, som KVINFO viser i anledning af 8. marts 2024.
Download

Om KVINFO

KVINFO er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. KVINFO omsætter viden til forandring ved at udvikle redskaber og løsninger på konkrete udfordringer, der vedrører køn og ligestilling nationalt og internationalt.

Følg pressemeddelelser fra KVINFO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra KVINFO

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye