Turbine Forlaget A/S

Ny biografi fortæller historien om en af dansk revys største stjerner

Del

Kultur: Jørgen Ryg tilhørte dansk revys guldalder. Men først nu kommer en samlet biografi om den sammensatte kunstner, der også tilhørte jazzmusikkens verdenselite

Dirch Passer, Preben Kaas, Lisbeth Dahl, Ulf Pilgaard, Klaus Pagh, Stig Lommer. Listen over fremtrædende revykunstnere, der alle har det fælles, at de har fået udgivet en biografi, er lang.

Men længe har der manglet én: Biografien om Jørgen Ryg. Det bliver der rettet op på nu. Jeg vil prøve det hele – en biografi om Jørgen Ryg, der er skrevet af Peter Borberg og Henrik Busborg, tegner et komplet portræt af den sjældent sammensatte og populære kunstner, som døde i 1981.

– Sammen med Kjeld Petersen, Dirch Passer og Preben Kaas tilhørte Jørgen Ryg det, som er blevet kaldt dansk revys guldalder. Hans popularitet var enorm, og derfor har det også været en fantastisk oplevelse at få lov til at fortælle hans historie og tale med en lang række af de mennesker, som kendte ham, siger Henrik Busborg.

– Det har været specielt at skrive om Jørgen Ryg, fordi historien hele tiden trak os nye steder hen, som vi ikke havde regnet med, da vi gik i gang, tilføjer Henrik Busborg og nævner som eksempel den jazzmusik, som de færreste i dag forbinder Jørgen Ryg med.

En morsom og dæmonisk mand

Hans medforfatter, journalist og forfatter Peter Borberg, lægger heller ikke skjul på, at Jørgen Ryg til tider har været en udfordring i det dokumentariske skrivearbejde.

– Da vi gik i gang med projektet, blev vi faktisk advaret om, at opgaven kunne vise sig vanskelig, fordi det var begrænset, hvad der fandtes af kildemateriale om Jørgen Ryg. Men da først vi fik hul på kilderne, begyndte historierne at vælte frem, og der dukkede en masse navne op på personer, der stadig var i live, og som havde lyst til at dele ud af deres minder med Jørgen Ryg, fortæller Peter Borberg, for hvem det har været en gribende oplevelse at komme tæt på Jørgen Ryg.

– Selvom han var kendt i offentligheden som den sjove mand, så var der en anden side ved ham, som var alt andet end morsom. Jørgen Ryg sagde selv flere gange, at han ville prøve det hele, og han nåede også mere end de fleste. Men ordene vidnede samtidig om en kreativ rastløshed, der var forbundet med indre mørke dæmoner. 

Jeg vil prøve det hele – en biografi om Jørgen Ryg udkommer fredag den 1. november 2019, hvor der er reception på Alhambra – museet for humor og satire i København fra kl. 14–16. Her er pressen velkommen til at kigge forbi.

Fakta – Jørgen Ryg: (1927-1981) regnes for en af landets mest folkekære komikere gennem tiderne. Men Jørgen Ryg var også en fremragende tegner og en af Europas førende jazztrompetister, der i en årrække nød international anerkendelse.

Fakta – forfatterne: Peter Borberg(f. 1972) fra Tommerup på Fyn er journalist og mag.art. i nordisk sprog og litteratur. Han har skrevet en lang række bøger, blandt andet den anmelderoste Storm P. En biografi (2017).
Henrik Busborg(f. 1966) fra Odense er uddannet skolelærer og debuterede i 2016 med bogen Straffe! om fodboldens straffespark. Året efter udkom biografien Viktor - busy chasing dreams om den danske verdensmester i badminton, Viktor Axelsen.

Fakta – bogen:
Titel:
Jeg vil prøve det hele – en biografi om Jørgen Ryg
Forfattere:
Peter Borberg og Henrik Busborg
TURBINE // ISBN: 9788740658583 // 356 sider // Vejl. pris 299,95 kr.
Udkommer d. 1. november 2019

 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Turbine Forlaget A/S

Turbine Forlaget A/S
Turbine Forlaget A/S
Balticagade 10 B, 2. sal
8000 Aarhus C

86 12 79 16https://turbine.dk/

Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.

Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.

Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Videnskabsmandens kærlighedserklæring til Sibiriens natur og urfolk10.6.2020 08:00:00 CESTPressemeddelelse

Manden som elskede Sibirien er en fascinerende og eventyrlig roman baseret på den tyske naturvidenskabsmand Fritz Dörries’ (1852-1953) personlige erindringer, der af hans oldebarn blev overdraget til norske Roy Jacobsen og hans kone Anneliese Pitz. Sammen har de skrevet en roman, der er en overvældende kærlighedserklæring til naturens verden, og som giver et fascinerende indblik i, hvor meget vores forhold til naturen og omverdenen har ændret sig på lidt over hundrede år.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum