Ny analyse: Private går glip af opgaver for 178 mia. kr. i kommunerne

Hvem skal stå for at klippe hækken i parken, gøre rent på rådhuset eller vedligeholde hjemmeplejens biler? Om det skal være kommunen selv, eller om den slags opgaver skal overlades til private virksomheder, er der stor uenighed om på de danske rådhuse. I fx Gribskov er det knap 44 pct. af opgaverne, der ordnes af private, mens det på Samsø kun er 18 pct. I gennemsnit er det 26 pct. af de kommunale opgaver, der varetages af private virksomheder.
Det viser en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
Og det er ikke lige meget, hvor mange opgaver kommunerne får løst hos private, mener Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark.
“Der er store gevinster ved at inddrage de lokale virksomheder. Hvis en kommunal virksomhed år efter år vænner sig til, at ingen udfordrer dem, og de ingen konkurrence får, så forsvinder al tilskyndelse til at udvikle sig og blive bedre og mere effektive. På det private marked er der derimod hele tiden behov for, at man er så konkurrencedygtig som mulig, ellers bliver man overhalet af andre. Derfor er det fornuftigt, at kommunerne i langt højere grad end i dag overvejer, om opgaverne ikke ligger bedst hos de lokale, private virksomheder,” siger hun.
Analysen tager højde for, at ikke alle kommunale opgaver kan udliciteres. Analysen omfatter kun de opgaver, som Indenrigsministeriet har vurderet kan udføres af private.
Den store forskel fra kommune til kommune, når det gælder hvor stor en del af opgaverne, der bliver udliciteret, indikerer ifølge Mia Amalie Holstein, at der ikke er faktuelle barrierer for udlicitering, men at det i høj grad afhænger af politisk vilje.
“Det vil være ærgerligt, hvis politisk modvilje ud fra ideologiske hensyn står i vejen for, at private virksomheder kan være med til at sikre kommunens borgere billigere og bedre service. De kommuner, der tilsyneladende er tilbageholdende og kun udliciterer i ringe grad, bør lære af de gode erfaringer, som andre kommuner har,” siger hun.
Selv hvis ambitionsniveauet i kommunerne ikke rækker til, at samtlige opgaver udliciteres, vil et niveau, der svarer til de 25 kommuner i Danmark, der udliciterer mest, sende opgaver for 14 mia. kr. ud i de private virksomheder, viser analysen.
Kontakter
Mia Amalie HolsteinCheføkonom
Tlf:53 55 71 77holstein@smvdanmark.dkDavid ElmerKommunikationschef
Tlf:+45 53 85 53 70elmer@smvdanmark.dkBilleder
Information om SMVdanmark
Om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
Ny aftale fremtidssikrer Dankortet – og det er godt nyt for tusindvis af små virksomheder26.6.2025 14:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Dankortet bliver nu bedre rustet til den digitale fremtid med mere konkurrence. SMVdanmark har spillet en nøglerolle i aftalen til gavn for mange små og mellemstore virksomheder.
SMVdanmark: Formandskabet skal bruges til at forenkle regler – ellers har vi ikke råd til øget konkurrenceevne og forsvar19.6.2025 13:34:29 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks EU-formandskab skal bruges til at sikre mindre bureaukrati og enklere regler, hvis vi vil styrke Europas konkurrenceevne og finansiere et robust fælles forsvar. SMVdanmark ser formandskabet som en historisk chance for at sætte regelforenkling øverst på EU’s dagsorden – til gavn for de millioner af små og mellemstore virksomheder over hele Europa.
Aktindsigt viser store forskelle i brugen af juniormesterlære: Flere kommuner løfter ikke ansvaret10.6.2025 10:33:25 CEST | Pressemeddelelse
SMVdanmark har søgt aktindsigt i brugen af den nye juniormesterlæreordning hos landets kommuner. Resultatet viser store geografiske forskelle. I nogle kommuner deltager over 10 procent af eleverne, mens andre ikke har én eneste tilmeldt. SMVdanmark opfordrer til, at alle kommuner kommer i gang med at bruge ordningen, som kan gøre en stor forskel for unge.
SMVdanmark: EU-strategi har potentiale – men iværksætterne har brug for mere end gode hensigter28.5.2025 14:39:40 CEST | Pressemeddelelse
EU lancerer ny strategi for at fastholde vækstvirksomheder i Europa med fokus på bedre adgang til kapital og talent og på enklere regler. SMVdanmark roser ambitionerne, men understreger, at iværksætterne har brug for konkret handling, ikke blot hensigter i en strategi.
Frisører, tandlæger og transportbranchen har de dårligste oplevelser i mødet med det offentlige28.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er store forskelle på, hvordan SMV’er i forskellige brancher oplever samarbejdet med offentlige myndigheder, viser en ny analyse fra SMVdanmark. Det samlede billede er dog, at der alle steder er plads til forbedring. SMVdanmark opfordrer til politisk handling og til opgør med skrankepavekultur.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum