Ny analyse: Konkurserne vælter ind – november satte danmarksrekord
November gav det højeste antal konkurser i statistikkens historie, når det gælder virksomheder med ansatte. Virksomhederne er ramt af den perfekte konkurs-storm som følge af høj inflation, skyhøje energiregninger, tilbageholdende forbrugere og - for mange virksomheders vedkommende - et økonomisk efterslæb efter coronakrisen. Konkurserne rammer bredt, men især byggeriet er hårdt ramt. Og det bliver desværre værre endnu, mener SMVdanmark, der især anbefaler at udsætte tilbagebetalingen af statslig corona-gæld.

I november lukkede og slukkede 331 virksomheder endegyldigt og gik konkurs. Vel at mærke virksomheder, der havde ansatte og var normalt kørende.
Det er det højeste antal konkurser i en måned nogensinde, siden konkursstatistikken blev skabt for 13 år siden. Det er den foreløbige top på en konkursbølge, der netop nu vælter ind over landet.
Der viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark, er dybt bekymret over tallene.
”Konkurserne vælter ind. Vi har aldrig i statistikkens historie set så mange konkurser blandt virksomheder, der har ansatte. Det betyder, at krisen rammer reelle virksomheder med omsætning og ansatte. Det er ikke bare tomme skuffeselskaber eller virksomheder, der burde have givet op for længst, der går konkurs. Det kan virkeligt mærkes, det her,” siger han.
Især siden sommer er antallet af konkurser steget med raketfart. Lasse Lundqvist forklarer, at der er flere årsager, og det ligner den perfekte konkurs-storm:
”Virksomhederne er voldsomt ramt på omsætningen, fordi høj inflation, skyhøje energiregninger og ikke mindst frygt for den økonomiske fremtid, har sendt forbrugernes købelyst helt i kulkælderen. Dét der gør virksomhedernes situation ekstra slem er, at mange i forvejen er økonomisk tyndslidte, fordi de dels selv er ramt af høje energiregninger, dels har et efterslæb fra corona, hvor de også mistede deres indtjening. Dertil kommer gæld fra coronalån, som er en møllesten om halsen på mange,” siger han.
Toppen er ikke nået
Konkurserne rammer en bred vifte af danske virksomheder, og stort set ingen brancher går ram forbi konkursvæksten. Men det er især bygge- og anlægsvirksomheder og detailhandel, der nu er ramt. Mere end halvdelen af konkurserne i november var i byggeriet.
”Byggeriet er typisk de første, der rammes, når konkursbølgen begynder at rulle. Det har tidligere kriser vist os, og vi kommer desværre til at se endnu flere konkurser i de kommende måneder. Vi har ikke nået toppen endnu. Det bedste politikerne kan gøre lige nu er at udsætte betalingsfristen for den statslige coronagæld. Den tynger mange ellers velkørende virksomheder, og det er bedre, at de får en længere frist, end at de går konkurs, og statskassen helt mister de penge,” siger Lasse Lundqvist.
Læs analysen her.
Kontakter
David ElmerKommunikationschef
Tlf:+45 53 85 53 70elmer@smvdanmark.dkLasse LundqvistKonsulent
Tlf:+45 41 29 20 09lundqvist@SMVdanmark.dkBilleder
Information om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og over 1.000 direkte medlemsvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk.
Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark
Virksomhederne forlader landkommunerne25.1.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Antallet af mindre virksomheder, der ligger i landkommuner, er faldet med 11 pct. siden 2008. Imens er antallet af indbyggere kun faldet med 4 pct., så virksomhedslukningerne går langt stærkere end befolkningsudviklingen. Det er et problem, mener SMVdanmark, der ønsker erhvervsfremmesystemet bedre rettet mod det lokale erhvervsliv.
Ny analyse: Virksomhederne skal slås med banken – kreditskruen strammes voldsomt20.1.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Især de mindre virksomheder vil de kommende måneder mærke, at bankerne holder sig markant tilbage fra at give lån. Bankerne strammer nu deres kreditpolitik i et omfang, der ikke er set i 15 år. Virkeligt ærgerligt, hvis mindre, sunde virksomheder bremses i deres investeringsplaner, mener SMVdanmark.
SMVdanmark ansætter Jesper Beinov som direktør16.1.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Jesper Beinov tiltræder 1. februar som direktør i SMVdanmark. Han har en stribe fremtrædende stillinger bag sig, senest som strategisk chef i Det Konservative Folkeparti. Tidligere har han bl.a. været direktør i Danske Gartnerier, pressechef i Dansk Folkeparti og særlig rådgiver for to ministre.
Ny analyse: Virksomhedernes træk på kassekreditten er eksploderet23.12.2022 10:46:41 CET | Pressemeddelelse
Virksomhederne mangler likviditet, og omfanget af udlån via enten kassekreditten eller overtræk er siden sidste år steget med 47 pct. Samtidigt er omfanget af normale virksomhedslån fra pengeinstitutter kun steget med 13 pct. Det er bekymrende og et krisetegn, at mange mindre virksomheder er nødsaget til at bruge kassekreditten, da den er dyrere end et normalt lån. Det skyldes bl.a., at store virksomheder forlanger længere kredit af deres underleverandører, mener SMVdanmark.
SMVdanmark: Fremragende takter i ambitiøst regeringsgrundlag14.12.2022 12:10:45 CET | Pressemeddelelse
Stor ros til regeringsgrundlaget for lavere skat, betragteligt løft af arbejdsudbuddet, stærkere erhvervsuddannelser og mere frit valg fra SMVdanrmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum