Nu starter højsæsonen for påkørte hjorte
Oktober er startskuddet på højsæsonen for hjortepåkørsler, så vær opmærksom i trafikken. Sådan lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse, som hvert år modtager op mod 9.000 henvendelser om påkørte hjorte gennem vagtcentralen 1812.

Oktober er det samme som rødmende blade på træerne, kortere dage – og tid til at være ekstra opmærksom, når man kører i trafikken. Efterårsmåneden er nemlig startskuddet til højsæson for påkørsler af hjorte. Der sker påkørsler af hjorte året rundt, men fra oktober til januar er antallet af påkørsler højere, fordi dagene bliver korte og mørke.
"I efteråret begynder den kedelige højsæson for påkørsler af hjorte. Det er derfor vigtigt at være ekstra opmærksom, når lyset er svagt, så vi kan undgå ulykker. Mange af påkørslerne sker tidligt om morgenen og sidst på aftenen, men det skyldes, at der også er flere biler på vejene på disse tidspunkter. Dyrene færdes hele natten, så som bilist skal man være ekstra opmærksom både i skumring og helt mørke," siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.
Sidste år modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i alt 8.858 henvendelser om påkørte hjorte, og en tredjedel af disse henvendelser kom i oktober, november og december.
”Folk er blevet mere bevidste om, at de kan ringe til 1812 og få vejledning. I år har vi allerede fået omkring 15 pct. flere henvendelser om hjortepåkørsler end ved samme tid sidste år. Så vi formoder, at det bliver et travlt efterår,” siger Michael Carlsen.
Skumringstid er hjortetid
Hjortene bevæger sig efter et bestemt mønster og er mest aktive omkring solnedgang og solopgang. Det er derfor også i disse tidsrum, at flest hjorte krydser vejene. I efterårs- og vintermånederne betyder det, at flest hjorte påkøres mellem klokken 6-9 om morgenen og igen kl. 16-21 om aftenen. Det viser en opgørelse over indberetninger om påkørsler af hjorte til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.
"Rådyr, dådyr og krondyr bevæger sig mest omkring i skumring og dæmring. Når vi går efterårsmørket i møde, falder menneskers myldretid sammen med hjortenes myldretid, og der er derfor større risiko for at påkøre en hjort," forklarer Michael Carlsen.
Et sammenstød mellem en bil og en hjort kan ende alvorligt for både hjort, bilist og bil, og Michael Carlsen anbefaler derfor, at man holder ekstra øje med hjorte i trafikken i efterårsmånederne.
Statistikbank: Se hvor mange påkørsler der er i din kommune
[GUIDE] Sådan undgår du hjortepåkørsler
- Sæt farten ned, når du i skumring, nat eller dæmring kører gennem områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen.
- Hold øje med reflekser fra dyrenes øjne. Ser du et dyr ved vejen, så sæt farten helt ned.
- En hjort kommer sjældent alene. Ser du én hoppe over vejen, så tro ikke at faren er drevet over. Der kan godt komme flere.
[GUIDE] Påkørt hjort? Det skal du gøre
- Ring til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812
- Følg nøje vagtcentralens anvisninger
- Vent i bilen. Nærvær af mennesker stresser dyret
- Bliv på stedet, indtil dyreredningsbilen ankommer
Nøgleord
Kontakter
Michael CarlsenProjektleder biologi/fauna
33287014mc@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
40841512presse@dyrenesbeskyttelse.dkBilleder




Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
39 katte overdraget til Dyrenes Beskyttelse12.2.2019 04:30:00 | Pressemeddelelse
Torsdag aften fik Dyrenes Beskyttelse 39 katte og killinger overdraget til Falsters Internat. Kattene kom fra et hjem, hvor opgaven var vokset ejer over hovedet, og derfor bad de den frivillige områdeformand i Dyrenes Beskyttelse om hjælp.
Sæler holder pause fra bølgerne12.2.2019 04:30:00 | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 bliver benyttet ekstra meget i vinterferien, fordi bekymrede borgere mener, de har fundet en sæl i nød. Men sælerne ligger ofte bare og slapper af i vandkanten.
Når harekillingen ligger alene, er alt, som det skal være7.2.2019 04:30:00 | Pressemeddelelse
Nu starter sæsonen for harekillinger, og mange ringer ind til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 , fordi de finder en, der ligger alene i kulden og trykker sig. Men der er ingen grund til bekymring, for den er hverken forældreløs eller i nød, fortæller biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Hjælp: Æbler redder solsorten4.2.2019 10:05:05 | Pressemeddelelse
I de kolde vintermåneder kan det være en hel del sværere for solsorten og andre fugle at finde føde. Derfor anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at man hjælper dem ved at lægge æbler ud i haven.
Cirkuselefanten Ramboline består vigtigt sundhedstjek1.2.2019 05:00:00 | Pressemeddelelse
Som en del af arbejdet med at sikre Danmarks fire cirkuselefanter et nyt hjem, når de snart førtidspensioneres af Folketinget, har Ramboline fra Cirkus Trapez netop gennemgået et større sundhedstjek. Der er nu tidspres for at få hele projektet med overførsel af elefanterne til Knuthenborg til at falde på plads.
Afsløring: Tusindvis af eksportgrise dør inden de har forladt landet24.1.2019 09:07:18 | Pressemeddelelse
Op mod 9.000 eksportgrise dør hvert år allerede inden, de har forladt landet, afslører Dyrenes Beskyttelse. Det vidner om de barske forhold, dyrene udsættes for, advarer dyrevelfærdsorganisationen, som samtidig retter skarp kritik af Fødevarestyrelsens arbejde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum