FOA

Nu skal vi have modet til svære beslutninger

Del

Sundhedsaftalen indeholder flere positive elementer, men intet af det betyder noget, hvis vi ikke løser problemerne med rekruttering af personale, mener fagforbundet FOA

Det er en sundhedsaftale uden de store overraskelser, der trods positive elementer ikke kommer til at løse alle de problemer, den gerne vil tage fat på, sådan lyder analysen, fra FOAs formand Mona Striib.

”Sundhedsaftalen holder overordnet retningen fra regeringens udspil fra marts, med fokus på forebyggelse, en styrkelse af det nære sundhedsvæsen, flere hænder og bedre tid til arbejdet. Det er i sig selv positivt,” siger Mona Striib.

I forbindelse med sundhedsaftalen nedsætter forligspartierne en kommission, der skal komme med anbefalinger til løsninger på udfordringer med personalekapacitet i sundhedsvæsnet.

”De gode intentioner betyder mindre, hvis vi ikke tager fat på selve organiseringen af sundhedsvæsenet. Der skal tages nogle svære beslutninger i forhold til at flytte arbejdsopgaver mellem faggrupper, så vi bruger deres faglighed rigtigt. Robusthedskommissionen skal have modet og opbakningen til nytænkning, når det gælder rekruttering og fastholdelse af sundhedspersonalet i fremtiden,” slår hun fast.

Formanden for FOAs store social- og sundhedssektor, Torben Hollmann, lægger vægt på, at aftalen anerkender den vigtige rolle social- og sundhedsassistenter og -hjælpere spiller, hvis sundhedsvæsenet skal rykke tættere på borgerens liv og behov.

”Hvis vi skal fremtidssikre det danske sundhedsvæsen, er det nødvendig at prioritere den bredere faglighed, der ser på hele mennesket, og sikrer omsorg og grundlæggende pleje. Det kan social- og sundhedsassistenter og -hjælpere. Nu forventer vi, at de gode intentioner også bliver om sat til konkret handling,” siger Torben Hollmann.

Ulighed i sundhed
Da regeringen tiltrådte præsenterede den kampen mod ulighed i sundhed som helt central, men det fokus synes fagforeningen FOA ikke er særlig tydeligt i den nye sundhedsaftale.

”Dem med lange uddannelser og høj løn eller formue får det stadigt bedre og lever længere, mens kortuddannede med lav løn bliver mere syge, dør tidligere og får dårligere hjælp undervejs i sundhedsvæsenet. Og deres børn fortsætter ad samme spor. Det skal vi rette op på, og her savner jeg en klar prioritering i aftalen,” siger Torben Hollmann.

Den nødvendige økonomi
Mona Striib understreger, at uanset hvad politikerne ønsker og håber for fremtidens sundhedsvæsen, så nytter det hele ikke noget, uden den nødvendige økonomi.

”Regeringen har lovet at reservere et beløb i det økonomiske råderum, svarende til det demografiske træk, som skal udmøntes i de kommende økonomiaftaler og finanslove. Det løfte er en forudsætning for en seriøs reform af sundhedsvæsenet. Men det er ikke gjort med det, hvis vi skal lappe huller og udvikle sundheden”, siger Mona Striib.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om FOA

FOA
FOA
Staunings Plads 1-3
1790 København V

46 97 26 26https://www.foa.dk

 

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 172.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.

 

Følg pressemeddelelser fra FOA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FOA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum